Rozsos kifli
Hozzávalók
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
sütőpapír
Tésztához:
150 ml meleg tej
150 ml meleg víz
350 g búzaliszt
150 g világos rozsliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
50 ml étolaj, pl. olíva- vagy napraforgóolaj
1 evőkanál só
1 csapott teáskanál cukor
Kenéshez:
némi víz
Elkészítés
Előkészítés:
A tepsit sütőpapírral béleljük.
Elkészítés:
Tészta:
A búzalisztet és a rozslisztet az élesztővel egy keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, amíg sima tésztát kapunk. Letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 45-50 percig, amíg láthatóan megnő a mérete.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kézzel átgyúrjuk, és 3 egyforma méretű cipóra osztjuk. Mindegyiket 2 mm vékony körré nyújtjuk, ezeket 4-4 egyforma cikkre vágjuk. Az így kapott 12 darab körcikket a szélesebb oldaluktól indítva szorosan feltekerjük, és a végeiket kissé befelé hajtva megformázzuk a kifliket. A tepsibe helyezzük egymástól kellő (kb. 2 cm) távolságra, letakarjuk, és meleg helyen további 15-20 percet kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A kiflik tetejét vízzel lekenjük, majd a tepsit a sütő középső részébe tesszük, és a kifliket megsütjük.
Sütési idő: kb. 22-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A rozsos kifliket a sütőpapírral együtt áthúzzuk egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.
A búzalisztet és a rozslisztet az élesztővel egy keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, amíg sima tésztát kapunk. Letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 45-50 percig, amíg láthatóan megnő a mérete.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kézzel átgyúrjuk, és 3 egyforma méretű cipóra osztjuk. Mindegyiket 2 mm vékony körré nyújtjuk, ezeket 4-4 egyforma cikkre vágjuk. Az így kapott 12 darab körcikket a szélesebb oldaluktól indítva szorosan feltekerjük, és a végeiket kissé befelé hajtva megformázzuk a kifliket. A tepsibe helyezzük egymástól kellő (kb. 2 cm) távolságra, letakarjuk, és meleg helyen további 15-20 percet kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A kiflik tetejét vízzel lekenjük, majd a tepsit a sütő középső részébe tesszük, és a kifliket megsütjük.
Sütési idő: kb. 22-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A rozsos kifliket a sütőpapírral együtt áthúzzuk egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.
Tippek:
Ha szükséges, dagasztás közben adhatunk még 2-3 evőkanál meleg vizet a tésztához.
A rozsos kiflik fagyaszthatók.
A rozsos kiflik fagyaszthatók.
Kedvencnek jelölöm
Rozsos kifli
Hozzávalók
kb. 12 darab elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
sütőpapír
Tésztához:
150 ml meleg tej
150 ml meleg víz
350 g búzaliszt
150 g világos rozsliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
50 ml étolaj, pl. olíva- vagy napraforgóolaj
1 evőkanál só
1 csapott teáskanál cukor
Kenéshez:
némi víz
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A tepsit sütőpapírral béleljük.
Elkészítés:
Tészta:
A búzalisztet és a rozslisztet az élesztővel egy keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, amíg sima tésztát kapunk. Letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 45-50 percig, amíg láthatóan megnő a mérete.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kézzel átgyúrjuk, és 3 egyforma méretű cipóra osztjuk. Mindegyiket 2 mm vékony körré nyújtjuk, ezeket 4-4 egyforma cikkre vágjuk. Az így kapott 12 darab körcikket a szélesebb oldaluktól indítva szorosan feltekerjük, és a végeiket kissé befelé hajtva megformázzuk a kifliket. A tepsibe helyezzük egymástól kellő (kb. 2 cm) távolságra, letakarjuk, és meleg helyen további 15-20 percet kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A kiflik tetejét vízzel lekenjük, majd a tepsit a sütő középső részébe tesszük, és a kifliket megsütjük.
Sütési idő: kb. 22-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A rozsos kifliket a sütőpapírral együtt áthúzzuk egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.
A búzalisztet és a rozslisztet az élesztővel egy keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, amíg sima tésztát kapunk. Letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 45-50 percig, amíg láthatóan megnő a mérete.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kézzel átgyúrjuk, és 3 egyforma méretű cipóra osztjuk. Mindegyiket 2 mm vékony körré nyújtjuk, ezeket 4-4 egyforma cikkre vágjuk. Az így kapott 12 darab körcikket a szélesebb oldaluktól indítva szorosan feltekerjük, és a végeiket kissé befelé hajtva megformázzuk a kifliket. A tepsibe helyezzük egymástól kellő (kb. 2 cm) távolságra, letakarjuk, és meleg helyen további 15-20 percet kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A kiflik tetejét vízzel lekenjük, majd a tepsit a sütő középső részébe tesszük, és a kifliket megsütjük.
Sütési idő: kb. 22-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A rozsos kifliket a sütőpapírral együtt áthúzzuk egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.
Tippek:
Ha szükséges, dagasztás közben adhatunk még 2-3 evőkanál meleg vizet a tésztához.
A rozsos kiflik fagyaszthatók.
A rozsos kiflik fagyaszthatók.


Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?