Bajor tönkölycsiga
Hozzávalók
Sütőlemezhez:
Tésztához:
Kenéshez:
Szóráshoz:
Elkészítés
Elkészítés:
Tészta:
A teljes kiőrlésű tönkölylisztet az élesztővel egy keverőtálban összekeverjük. A többi hozzávalót hozzáadjuk, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztóspirállal) kb. 2 perc alatt sima felületű tésztává összedolgozzuk. A sütőlemezre sütőpapírt helyezünk. A sütőt előmelegítjük.
Alsó-felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A tésztát finoman megszórjuk liszttel, a munkafelületen rövid idő alatt még egyszer átgyúrjuk, majd 12 egyenlő méretű darabra osztjuk. Az így kapott tésztadarabokat egyesével kb. 25 cm hosszú hengerekké sodorjuk. Mindegyik hengert feltekerjük csiga formában (1. fotó). A csigákat a sütőlemezre helyezzük.
Kenés:
A vizet egy kis lábasban felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, lassan, óvatosan hozzákeverjük a szódabikarbónát (vigyázzunk, erősen pezseghet). Hagyjuk kicsit lehűlni. Ecset segítségével kétszer átkenjük a csigákat a szódabikarbónás vízzel (2. fotó). Ezután megszórjuk sóval, vagy tetszőleges magvakkal. A sütőlemezt, a sütő középső részébe helyezzük.
Sütési idő: kb. 15-17 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A Bajor tönkölycsiga péksüteményt a sütőpapírral együtt rácsra helyezzük, hagyjuk kihűlni, vagy langyosan tálaljuk.
Tipp:
A sütemény tetejére sütés előtt ízlés szerint szórhatunk szezámmagot, vágott mandulát, mákot, napraforgómagot, pisztáciát, tökmagot, lenmagot.
Bajor tönkölycsiga
Hozzávalók
kb. 12 darab elkészítéséhez
Sütőlemezhez:
Tésztához:
Kenéshez:
Szóráshoz:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
Tészta:
A teljes kiőrlésű tönkölylisztet az élesztővel egy keverőtálban összekeverjük. A többi hozzávalót hozzáadjuk, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztóspirállal) kb. 2 perc alatt sima felületű tésztává összedolgozzuk. A sütőlemezre sütőpapírt helyezünk. A sütőt előmelegítjük.
Alsó-felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A tésztát finoman megszórjuk liszttel, a munkafelületen rövid idő alatt még egyszer átgyúrjuk, majd 12 egyenlő méretű darabra osztjuk. Az így kapott tésztadarabokat egyesével kb. 25 cm hosszú hengerekké sodorjuk. Mindegyik hengert feltekerjük csiga formában (1. fotó). A csigákat a sütőlemezre helyezzük.
Kenés:
A vizet egy kis lábasban felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, lassan, óvatosan hozzákeverjük a szódabikarbónát (vigyázzunk, erősen pezseghet). Hagyjuk kicsit lehűlni. Ecset segítségével kétszer átkenjük a csigákat a szódabikarbónás vízzel (2. fotó). Ezután megszórjuk sóval, vagy tetszőleges magvakkal. A sütőlemezt, a sütő középső részébe helyezzük.
Sütési idő: kb. 15-17 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A Bajor tönkölycsiga péksüteményt a sütőpapírral együtt rácsra helyezzük, hagyjuk kihűlni, vagy langyosan tálaljuk.
Tipp:
A sütemény tetejére sütés előtt ízlés szerint szórhatunk szezámmagot, vágott mandulát, mákot, napraforgómagot, pisztáciát, tökmagot, lenmagot.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?