Használjuk fel a tavalyi lekvárt, befőttet!
2021. május 12.Még mindig árválkodik a kamrapolcon pár üveg tavalyi lekvár, befőtt? Itt az ideje készíteni belőlük valami finom édességet, hogy átadhassák a helyüket az újaknak, hiszen az eperrel már kezdetét is vette a befőzési szezon.
Rengeteg süteményünk lelke a lekvár
Itt van rögtön a klasszikus piskótatekercs, amit leggyakrabban baracklekvárral töltünk meg. Akkor a legjobb, ha nem spórolunk a lekváron, egy közepes méretű üveg nyugodtan mehet a tésztába. Maradjunk még a barackíznél! Kombináljuk dióval a zserbóhoz, túróval a hagyományos Rákóczi túrós lepényhez és az újragondolt Rákóczi túrós pohárdesszerthez, vagy könnyű tésztával és jókora habréteggel a női szeszélyhez.
Lássuk, mihez is használhatjuk még a lekvárt!
A lekvár arra is szuper, hogy a kész, frissen sült kelt tészták, például csigák tetejét megfényezzük vele, a látványt és az ízeket feldobja.
Szuper praktika, ha a lekvárt „kötő- vagy ragasztóanyagként” használjuk különböző golyócskákhoz, adhatjuk összemorzsolt piskótához vagy kevert tésztához, darált kekszhez, őrölt olajos magvakhoz, zabpehelyhez.
Nem csak piskótatekercsbe kerülhet lekvár! Tölthetjük palacsintatortába, muffinba, de ne feledkezzünk meg a nagy klasszikus leves utáni második fogásokról, például a máglyarakásról vagy a buktáról se. Ott van még a hagyományos linzertészta is, ami szinte kiált a lekvárért. Elkészíthetjük aprósüteménynek vagy nagyobb linzertortának – ahogy szeretnénk.
Térjünk át a befőttekre!
Lehet alma, körte, barack vagy meggy, mind megtalálja a helyét a süteményeinkben. A meggy talán az egyik leginkább sokoldalú ebből a szempontból. Felhasználhatjuk csak a gyümölcsöt, de számos desszerthez, sütihez a lecsepegtetett meggy mellett a befőtt levére is szükségünk lesz. Ilyen a gyümölcsréteges-pudingos desszert, amelyhez desszertöntet porral keverjük ki a meggy levét, vagy hasonlóan, csak tortazselével készül a feketeerdő torta meggyzselés rétege is. Milyen ízekkel párosítva ajánljuk? A savanykás meggy ebben is sokoldalú, klasszikus párost alkot csokival, rummal, fahéjjal, vaníliával. Nem utolsósorban mákos süteményekhez is adja magát, legyen szó tortáról vagy kevert sütiről.
A meggybefőtt mellett más gyümölcsbefőttekben is gondolkozhatunk
A körte finom vaníliával, a sárga- és őszibarack pedig nagyon mutatós, így nem csupán apróra szeletelve, hanem egyben is érdemes felhasználni a felezett barackokat. Szilvából – vagy akár más befőttből – készülhet morzsás süti, ami szintén remek mód a lédús befőttek felhasználására. Végül azt is említsük meg, hogy pikáns-sós sütikben is megállja a helyét a befőtt, például az alma és a körte.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.