Habkönnyű desszertcsoda, ez a mousse

Dátum 2022. november 29.

A franciák tudnak valamit, ha desszertről van szó! A mousse az egyik leghíresebb édes-ségük, a könnyű, habos csoda a XVIII. századtól töretlenül gyűjti lelkes rajongóit.

Mousse-alapok

Ahogy írtuk, a mousse habkönnyű desszert, a cím pedig igazából akár szójátéknak is beillene, hiszen ez a desszert nemcsak könnyű, hanem tulajdonképpen nem más, mint egy finom, légies hab. Ma már számos változata létezik, eredete a mousse au chocolat elnevezésű desszertre, azaz a csokoládéhabra vezethető vissza, amely eredetileg csupán három összetevőt tartalmazott: csokoládét, tojásfehérjét és cukrot. Ma már általában kerül bele tejszín, zselatin, gyakran tojássárgája is, készítik gyümölccsel, lehet marcipános, karamellás vagy épp vaníliás, és másfajta tejtermékek is szoktak alapjául szolgálni, például túró vagy joghurt. Aki pedig rajong a habos finomságokért, még sós verziókban is megkóstolhatja. Ez utóbbiakat gyakran tálalják főételek mellé, szifonból kinyomva.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
24 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Változatos édesség: pohárkrémtől a tortáig

Az elegáns név szerencsére nem társul bonyolult recepttúrával. A felhasználni kívánt alapanyagokból krémet készítünk, amelyhez legtöbbször zselatint adunk. Végül az egészet fellazítjuk habbá vert tejszínnel vagy (gőz felett) felvert tojásfehérjével, és hűtőbe tesszük pihenni, hogy kialakuljon az ellenállhatatlanul légies, habos állag. Említettünk az alap összetevők között tojást, zselatint és tejtermékeket, jó hír azonban a vegánoknak, hogy selyemtofu és Creme VEGA felhasználásával szintén készülhet mousse, tehát nekik sem kell lemondaniuk erről a desszertről. Sokszor a mousse-okat desszertes poharakban tálalják, de messze nem ez az egyetlen lehetőség. Tehetjük lapos tálban a hűtőszekrénybe, így tálalás előtt fagylaltadagoló kanállal porciózhatjuk az édességet. Lehet látványos torta eleme, ilyenkor a tésztalapok és általában a krémek közé kerül az ízben harmonizáló mousse réteg. Mutatós az is, ha kétféle, ízben harmonizáló mousse-t készítünk, majd pohárba rétegezzük vagy egymás mellé kanalazzuk a desszertes tányéron.

Szükséges idő 20-40 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Tálaljuk szószokkal, öntetekkel

A mousse-hoz jól passzolnak a különböző öntetek, szószok. Az alapízhez illőt válasszunk, ami lehet csoki-, vanília- vagy karamellszósz, gyümölcsöntet. Ezeket a szószokat akár alkohollal is dúsíthatjuk. Egy kis roppanós állag is csak jót tesz a mousse-oknak, szórhatunk a tetejükre pirított magvakat vagy tálalhatjuk leveles tészta ropogóssal. Ezekkel a kiegészítő apróságokkal a pillanatok alatt, főzés nélkül elkészíthető Dr. Oetker Mousse csokoládés habkrémet is feldobhatjuk.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
34 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!