Habkönnyű desszertcsoda, ez a mousse
A franciák tudnak valamit, ha desszertről van szó! A mousse az egyik leghíresebb édes-ségük, a könnyű, habos csoda a XVIII. századtól töretlenül gyűjti lelkes rajongóit.
Mousse-alapok
Ahogy írtuk, a mousse habkönnyű desszert, a cím pedig igazából akár szójátéknak is beillene, hiszen ez a desszert nemcsak könnyű, hanem tulajdonképpen nem más, mint egy finom, légies hab. Ma már számos változata létezik, eredete a mousse au chocolat elnevezésű desszertre, azaz a csokoládéhabra vezethető vissza, amely eredetileg csupán három összetevőt tartalmazott: csokoládét, tojásfehérjét és cukrot. Ma már általában kerül bele tejszín, zselatin, gyakran tojássárgája is, készítik gyümölccsel, lehet marcipános, karamellás vagy épp vaníliás, és másfajta tejtermékek is szoktak alapjául szolgálni, például túró vagy joghurt. Aki pedig rajong a habos finomságokért, még sós verziókban is megkóstolhatja. Ez utóbbiakat gyakran tálalják főételek mellé, szifonból kinyomva.
Változatos édesség: pohárkrémtől a tortáig
Az elegáns név szerencsére nem társul bonyolult recepttúrával. A felhasználni kívánt alapanyagokból krémet készítünk, amelyhez legtöbbször zselatint adunk. Végül az egészet fellazítjuk habbá vert tejszínnel vagy (gőz felett) felvert tojásfehérjével, és hűtőbe tesszük pihenni, hogy kialakuljon az ellenállhatatlanul légies, habos állag. Említettünk az alap összetevők között tojást, zselatint és tejtermékeket, jó hír azonban a vegánoknak, hogy selyemtofu és Creme VEGA felhasználásával szintén készülhet mousse, tehát nekik sem kell lemondaniuk erről a desszertről.
Sokszor a mousse-okat desszertes poharakban tálalják, de messze nem ez az egyetlen lehetőség. Tehetjük lapos tálban a hűtőszekrénybe, így tálalás előtt fagylaltadagoló kanállal porciózhatjuk az édességet. Lehet látványos torta eleme, ilyenkor a tésztalapok és általában a krémek közé kerül az ízben harmonizáló mousse réteg. Mutatós az is, ha kétféle, ízben harmonizáló mousse-t készítünk, majd pohárba rétegezzük vagy egymás mellé kanalazzuk a desszertes tányéron.
Tálaljuk szószokkal, öntetekkel
A mousse-hoz jól passzolnak a különböző öntetek, szószok. Az alapízhez illőt válasszunk, ami lehet csoki-, vanília- vagy karamellszósz, gyümölcsöntet. Ezeket a szószokat akár alkohollal is dúsíthatjuk. Egy kis roppanós állag is csak jót tesz a mousse-oknak, szórhatunk a tetejükre pirított magvakat vagy tálalhatjuk leveles tészta ropogóssal. Ezekkel a kiegészítő apróságokkal a pillanatok alatt, főzés nélkül elkészíthető Dr. Oetker Mousse csokoládés habkrémet is feldobhatjuk.
A mousse egy habkönnyű francia desszert, amely tulajdonképpen egy finom, légies hab. Az XVIII. századtól töretlenül gyűjti lelkes rajongóit. Alapvetően krémet készítünk, majd felverik benne a tejszínt vagy tojásfehérjét, így kapjuk az ellenállhatatlanul könnyű, szöfős állagot.
A mousse a francia konyha egyik legkedvetebb édessége. Eredete a mousse au chocolat elnevezésű desszertre, azaz a csokoládéhabra vezethető vissza, amely eredetileg csupán három összetevőt tartalmazott: csokoládét, tojásfehérjét és cukrot.
A mousse alapvetően krémet tartalmaz, amelyhez általában zselatint adnak. Leggyakrabban kerül bele tejszín, tojássárgája, de készítik gyümölccsel, marcipánnal, karamellal vagy vaníliával is. A vegánok selyemtofut és Creme VEGA-t használva is készíthetik.
Igen, nagyon egyszerű! Az alapanyagokból krémet készítünk, zselatint adunk hozzá, majd az egészet fellazítjuk habbá vert tejszínnel vagy tojásfehérjével. Végül a hűtőbe tesszük, hogy kialakuljon az ellenállhatatlan légies állag.
Sokféle lehetőség van! Desszertes poharakban tálalhatjuk, lapos tálban porciózhatjuk fagylaltadagoló kanállal, vagy torta eleme lehet. Látványos az is, ha kétféle mousse-t rétegezzük pohárba, esetleg egymás mellé kanalazzuk.
Kiválóan passzolnak hozzá a különböző öntetek és szószok, például csoki-, vanília- vagy karamellszósz, gyümölcsöntet. Ezeket akár alkohollal is lehet dúsítani, így még finomabb és összetettebb ízeket kapunk.
Egy kis roppanós állag tökéletes kiegészítés! Szórhatunk a tetejére pirított magvakat vagy tálalhatjuk leveles tészta ropogóssal, vagy mézeskalács-darabokkal. Ezek az apróságok pillanatok alatt feldobják az egyszerű mousse-okat.
Igen! Az elegáns desszertből készítik sós verziók is. Ezeket gyakran főételek mellé tálalják, szifonból kinyomva, így teljesen más élményt nyújtanak.
A vegánoknak jó hír, hogy selyemtofu és speciális tejtermékkészítmények felhasználásával (pl. Dr. Oetker Creme VEGA, vagy Cuisine VEGA) szintén készülhet mousse. Így nem kell lemondaniuk erről a fantasztikus desszertről.
Nem! A mousse pillanatok alatt, főzés nélkül elkészíthető. Az alapanyagokat összekeverik, felverik, és a hűtőbe helyezik. Még az előre elkészített Dr. Oetker Mousse csokoládés habkrémet is feldobhatjuk gyorsan néhány kiegészítéssel.