A süti, ha vega – október 1-je a vegetáriánusok világnapja
2022. szeptember 28.Amíg november 1-jén a vegánok, addig október első napján a vegetáriánusok ünnepelnek. A jeles alkalom tehát adott, mi pedig arra is adunk ötleteket, hogy mi kerüljön a sütis tálra.
Vegetáriánus vagy vegán?
Aki vegán, tisztán növényi eredetű étrendet követ. Nem fogyaszt húst, sem más állati eredetű élelmiszert, tojást, tejet, vajat, sajtot és egyéb tejterméket, sőt még mézet sem. A vegetarianizmus megengedőbb. Több válfaja létezik, ezek közül a legelterjedtebb az ovo-lakto vegetarianizmus. Az így étkezők csak a húst zárják ki az étrendjükből, a tejtermékek („lakto”), tojás („ovo”) és méz fogyaszthatók. Természetesen sokan „mixelik” az irányzatokat, például a tojást nem utasítják el, de a tejtermékeket próbálják növényi helyettesítőkkel kiváltani. Egy biztos: bárhogy is döntünk, egy finom sütiről biztosan nem kell lemondanunk!
Ovo-lakto vegetáriánus sütemények
Akár édes vagy sós sütemény, igazából könnyű dolgunk lesz. Tojást tehetünk a tésztába, tejet, vajat, tejszínt, sajtot használhatunk. A sós süteményeknél okozhat fejtörést, hogy mivel is dobjuk fel az összhatást, ha tiltólistás a sonka, a kolbász, a tepertő, hogy csak három gyakori hozzávalót említsünk. Két lehetőségünk is van. Először is kereshetünk növényi alternatívát a fentiekre, szuper „kolbász”, „felvágott”, „virsli” kapható, ezek egyébként a vegán életmódba is beilleszthetők.
De úgy is dönthetünk, hogy nem teszünk húspótlót a sütibe, hanem sok-sok zöldséggel, fűszerrel tesszük ízletessé. Egy zöldfűszeres, paradicsomos töltelék mindig jó választás, bátran használjunk hozzá oregánót, bazsalikomot, kakukkfüvet, rozmaringot! Leveles tésztához ugyanúgy működik, mint kelt tészták töltelékeként. Fokhagymás-tejfölös vonalon is elindulhatunk, a paradicsomos mellett ez is tuti siker. Vagy a zöldségek, itt szinte végtelen számú variációt kipróbálhatunk. Különböző pizzák, lepények tetejére tehetünk kaliforniai vagy kápia paprikát, brokkolit, kelbimbót, cukkinit, tölteléknek jöhet a spenót. Érdemes kihasználni a sokféle hagymát is, például a póréhagyma szuper finom sütve, karamellizálva. Hasonlóan jó ötlet kipróbálni a kukoricát, gombát, ezek együtt is harmonikusak. Ősszel előkaphatjuk a jolly joker sütőtököt – tölteléknek, tésztához adva vagy mártogatóshoz. Az egész évben kapható édesburgonya ugyancsak remek, például quiche-hez vagy hasonló lepényekhez.
A tejtermékek is könnyedén kiválthatók
Mégpedig növényi alapú termékekkel, ezek beépíthetők a vegán étrendbe is. Bár ahogy írtuk, az ovo-lakto irányzat nem tiltja a tejtermékeket, aki szeretné, kihagyhatja sütéskor is. Tejföl helyett használhatunk Dr. Oetker Creme VEGA-t, a sajtot lecserélhetjük vegán sajtra, a tejet pedig magtejekre, magitalokra. Vegán sajtokból többfélét is beszerezhetünk, egyes fajták kifejezetten jól olvadnak, de kaphatók sajtkrémek is. Sós süteményekhez tej helyett jó választás lehet a szójaital vagy a rizsital. A vaj szintén könnyen kiváltható növényi margarinnal.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.