Te is meg tudod csinálni: cupcake, a varázslatos tündértorta
2019. március 06.Június 13-a a cupcake világnapja, ebből az alkalomból megmutatjuk, hogyan kápráztathatod el barátaidat, családodat saját kis remekműveiddel!
A tündértorta, azaz a cupcake története
A cupcake-et kifejezetten az amerikai konyha vívmányának tekintik, bár az elnevezés eredetével kapcsolatban több elmélet is létezik, ahogy ezt már egy korábbi cikkünkben is megírtuk.
A cupcake teteje a mufinnal ellentétben lapos, így szabadon dekorálható. Ennek a ténynek köszönhetően nagyon helyes kis tortácskákat hozhatunk létre. De nézzük csak, mik az alapok, melyeket érdemes tudni, mielőtt neki fognánk.
Elkészítési tanácsok
A cupcake dekorálásához szükségünk lesz habnyomóra és különböző díszítő fejekre, melyekkel változatos formában tudjuk díszíteni a süteményünket.
A cupcake-ek hozzávalóit legtöbbször “bögre” mértékegységben adják meg. Ha nem fontos éppen, hogy patikamérlegre pontosan mennyi lesz az elkészült tésztánk, dolgozhatunk bármekkora bögrével. Viszont ha ennél pontosabb végeredményt szeretnénk, akkor érdemes beszereznünk egy skálázott mérőedényt.
A száraz, kimért alapanyagokat soha ne lapogassuk bele a mérőedénybe, inkább finoman ütögessük az alapanyaggal teli mérőedényt a konyhapulthoz, míg jól láthatóvá válik a mennyiség.
Ennél a süteménynél kiemelten fontos, hogy homogén tésztát kapjunk, ezért használjunk robotgépet vagy kézi mixert.
A muffin forma mélyedéseit csak háromnegyedig töltsük meg tésztával, mert így könnyebben tudjuk majd dekorálni.
Dekorálás kiegészítőkkel
Először próbáljunk meg pár alapkellékkel dolgozni, amíg ráérzünk a mozdulatokra, ha ezekkel már magabiztosan tudunk dekorálni, beszerezhetünk néhány különlegesebb kiegészítőt is.
A különböző dekorációs csőrök tulajdonságait jó kitapasztalni. Éles bevetés előtt csináljunk próbát, hogy lássuk, melyik krém, melyik dekorcsővel hogyan viselkedik.
Az elkészült cupcake-be egy mély mérőkanállal készítsünk mélyedést. Esetleg finoman kaparjuk ki a közepéről a tésztát. A mélyedésbe, a tészta szintjéig tölthetünk bármilyen krémet. Utána erre az alapra építhetjük a süti díszítését.
Ne essünk abba a csapdába, hogy összekeverjük a cupcake-et a muffinnal. A muffin kifejezetten a gyors sütik közé tartozik, ezzel szemben a cupcake-ek dísztéséhez idő kell. Ezt kalkuláljuk bele mindenképpen, ha nem szeretnénk idő hiányában bosszúsan összecsapni a kis tündértortákat.
Ha úgy érezzük, nem a dekorálásban vagyunk a legjobbak, nyugodtan készítsünk kicsit bohókásabb darabokat is. Ma már rengeteg vidám dekortermék érhető el a piacon, a legegyszerűbb, ha a sima fehér vajkrémre színes szórást teszünk.
Díszítési ötletek
Bár a cupcake-et nem kifejezetten a természetessége miatt szeretjük, ha mégis szeretnénk valami egyszerű megoldással feldobni a kis tortákat, a krémes díszítést szórjuk meg apróra vágott, pirított magvakkal.
A cupcake díszítésében az a jó, hogy itt valóban szabadjára engedhetjük a fantáziánkat. Dekoráljuk a kis tortácskákat kedvünk szerint, tehetünk rájuk akár gumicukrot is, ha úgy tartja kedvünk.
A krémekre tehetünk “nem ehető” díszítést is. Ilyenkor arra ügyeljünk, hogy a vendégeknek - főleg a gyerekeknek - egyértelmű legyen: a díszítés nem ehető. Az is fontos szempont, hogy a díszítés egyben és könnyen eltávolítható legyen, hogy a levételnél ne menjen tönkre az egész sütemény.
A cupcake-eket készíthetjük különböző ízesítésű krémekkel, így biztosan mindenki találhat kedvére való ízvilágot.
A sok apró tündértortácskát rendezhetjük úgy is a tortakínálón, hogy egy hagyományos tortát adjon ki az összkép.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.