Low carb édességek – csökkentsük a szénhidrátot!
2021. május 28.Első hallásra talán nehéz küldetésnek tűnik a szénhidrát csökkentése, hiszen a sütemények, desszertek alapvetően igencsak gazdagok szénhidrátokban.
Kezdjük az alapokkal!
Jobban belegondolva viszont rengeteg olyan édességet ismerünk, amelyekbe jóval kisebb mennyiségben szükséges liszt, cukor vagy egyéb szénhidrát.
Nézzük, melyek azok a szénhidrátokban gazdag összetevők, amelyeket gyakran használunk édességekhez! Ilyenek a lisztek, a cukor, a méz, a gyümölcsök egy része, illetve a gyümölcslevek, valamint a lekvárok vagy például a kompótok. Sok alapanyaggal egyszerű dolgunk lesz: gond nélkül elhagyhatjuk, ha low carb édességet szeretnénk fogyasztani.
Persze ezúttal sem kell végletesen gondolkozni
Gyümölcsök közül például a banán nem ajánlott, alacsony(abb) szénhidráttartalmú bogyós gyümölcsök – legyen szó egy kis marék eperről, áfonyáról, ribizliről vagy málnáról – viszont nyugodtan kerülhetnek mondjuk a pohárkrémünkbe. A finomított fehér cukorra és mézre is létezik számos alternatíva cukorhelyettesítők, cukorpótlók formájában. Választhatunk nyírfacukrot, cukoralkoholokat, sőt mivel nem a szénhidrátok kizárása, hanem a csökkentése a cél, már akkor is nyert ügyünk van, ha kisebb mennyiséget használunk fel.
És mi a helyzet a liszttel? Tény, hogy igencsak sok benne a szénhidrát (100 gramm általánosan használt fehér búza finomliszt 71 grammot tartalmaz), ezért érdemes onnan megközelíteni a kérdést, hogy milyen édességekben váltható ki vagy csökkenthető a mennyisége, valamint melyek azok a desszertek, amelyekbe eleve nem szükséges lisztet tennünk.
Maglisztek, pudingpor
A liszt csökkentésére jó példa a csupa csoki brownie. Ez a sütemény akkor a legfinomabb, ha a külső roppanós réteg finom, krémesebb állagot rejt, így eleve kevesebb liszt szükséges hozzá. Ráadásul a liszt egyszerűen lecserélhető maglisztre, például mandulalisztre. A maglisztek említésével pedig el is érkeztünk cikkünk egyik legfontosabb pontjához: ha alacsony szénhidráttartalmú liszteket keresünk, a különböző maglisztek, például a sütéshez gyakran használt mandulaliszt remek választás lehet. Mandula alapú például az egyik legismertebb francia süti, a macaron is. Muffinok, kevert tészták esetén a lisztből egy keveset nyugodtan kiválthatunk finomra őrölt mogyoróval, dióval, mandulával.
Vannak olyan édességek, amelyekbe egyáltalán nem szükséges lisztet tennünk. Pudingoknál és pudingporból készült egyéb desszerteknél liszttel nem, csak egy kevés keményítővel kell számolnunk. Hasonló a helyzet a tejberizzsel is, lisztet nem tartalmaz, az egy adagra vetített (nagyrészt a rizsből származó) szénhidráttartalom pedig jóval alacsonyabb lesz, mint egy liszt alapú sütemény esetén.
De ugyanígy említhetjük a habkönnyű olasz desszertet, a panna cottát, amelynél az ízesített, felfőzött tejszínt zselatin sűríti be. De próbáld ki a zselatinnal sűrített natúr joghurtot is! És el ne feledkezzünk a madártejről! A klasszikus verzióban a főzött krém még pudingport sem tartalmaz, hanem a hozzáadott tojássárgák sűrítik be, így biztosítva a krémes állagot.
Zöldséget a sütikbe!
A végére hagytunk még egy érdekességet: az elmúlt évek egyik trendje, hogy próbáljunk minél több zöldséget becsempészni a süteményeinkbe. Például semleges ízű cukkinit a borwnie-kba, muffinokba és gyümölcskenyerekbe, de ugyanígy ide sorolhatjuk a répatortákat is, ezek olyan népszerűek mostanában, hogy már biztosan nem kell bemutatnunk senkinek. A répa mellett a karfiol is közkedvelt alapanyag, és bármilyen meglepő, klassz „hamis” pizzatészta készíthető belőle. A zöldséget aprítjuk és blansírozzuk, majd tojásokkal, sajttal és fűszerekkel összedolgozzuk. Az így kapott masszát vékonyan kiterítjük egy tepsiben, elősütjük, ezután megpakoljuk pizzafeltétekkel, és készre sütjük. Az eredmény klasszikus pizza íz jóval kevesebb szénhidráttal.
A szénhidrát csökkentése egyáltalán nem bonyolult feladat, rengeteg ízletes sütemény, desszert közül válogathatunk, ha a finom édességekről nem, csak a sok hozzáadott szénhidrátról mondanánk le.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.