Édesen vagy sósan sütöd a rétest?

Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.

Rétes, te édes!

Ha azt mondjuk, rétes édes töltelékkel, melyik íz ugrik be elsőre? Valamelyik gyümölcsös verzió? Vagy a nagyiféle tökös-mákos? A túrós? Netán a pudingos? Se szeri, se száma a jobbnál jobb töltelékeknek! Ha gyümölcsre esik a választásunk, készíthetjük almával vagy körtével, fűszerezzük bátran vaníliával, fahéjjal, szegfűszeggel! Nyáron remek választás a cseresznye, a meggy és az őszibarack, de tegyük hozzá, ezek a töltelékek mirelit gyümölcsből vagy befőttből is elkészíthetőek. Ha lédús gyümölcsöt használunk, különösen ügyeljünk arra, hogy a réteslap és a töltelék közé kerüljön egy kis nedvszívó hozzávaló, ami lehet zsemlemorzsa, búzadara vagy őrölt dió, mogyoró, mandula.

A túrós tölteléket ízesíthetjük frissítő citromhéjjal, adhatunk hozzá mazsolát, vagy akár gyümölcsökkel, áfonyával, sárgabarackkal is felturbózhatjuk. A főzött pudingos tölteléknek szintén jól áll egy kis gyümölcs, például meggy, ribizli vagy barack. Ha rétesbe szánjuk a pudingot, főzzük a megszokottnál sűrűbbre, kevesebb tej felhasználásával! Hasonló főzött töltelék a grízes, ehhez is keverhetünk gyümölcsöket, például ribizlit, szedret, áfonyát.

Hústól a sajtig – töltsünk sós tölteléket a réteslapokba!

Akár ebédre is tálalhatjuk a sós rétest egy tartalmas leves után, második fogásként. Lássuk, milyen hozzávalók közül válogathatunk! A jó öreg túrós rétes sósan is elkészíthető, a tölteléket dúsíthatjuk juhtúróval, feta sajttal, spenóttal, ízesíthetjük kaporral. Aztán kerülhet a rétesbe főtt burgonyás töltelék akár hallal vagy sonkával keverve, sűrű darált húsos ragu, pikáns tofu, csirke- vagy pulykamell sütve főtt zöldségekkel, de akár csirkemáj is. Mi magyarok imádjuk a káposztás ételeket, próbáljuk ki párolt lila káposztával (akár almával keverve), fehérboros párolt káposztával vagy savanyított káposztával megtöltve a rétesünket! Adhatunk a sós töltelékhez főtt rizst, burgonyát, de elvihetjük akár „szendvics” irányba is, azaz tölthetjük sonkával, kolbásszal, sajttal, mintha csak a kedvenc szendvicsfeltétünket álmodnánk rétesbe. Ahogy az édes rétes is mennyei vaníliasodóval vagy gyümölcsmártással, úgy a sós rétesnek sem árt egy kis öntet, ami lehet tejszínes mártás vagy egyszerű fokhagymás tejföl. És még egy tipp: próbáljuk ki a sós rétest olajban kisütve!

Édes és sós rétesek – egy kicsit másképp

Kezdjük rögtön egy „kakukktojással”! Itthon népszerű és kedvelt sütemény a kígyórétes, amit leggyakrabban túróval, meggyel vagy szilvával készítünk. Bár rétes névre hallgat, mégsem réteslapokból, hanem élesztős, gyúrt tésztából készül. Ezen a ponton érdemes azt is hozzátenni, hogy leveles tészta felhasználásával is gyakran sütünk rétest. De itt még közel sincs vége! Számos olyan süteményt ismerünk, amely ugyan hagyományos réteslapok felhasználásával készül, mégsem a megszokott rúd formát hozza. Ilyen a török eredetű diós vagy pisztáciás, szirupos baklava és a mutatós, szintén török burek (börek). Ez utóbbinál a réteslapokba tekert tölteléket spirális formában (csiga alakban) helyezzük el egy kerek sütőtálban, majd szeletekre vágva tálaljuk. És milyen a töltelék? Lehet túrós-feta sajtos, darált húsos, krumplis, azaz leginkább sós. Ugyancsak réteslap felhasználásával készül a vargabéles vagy a szlovén prekmurska gibanica, amiből igazán nem spórolják ki a négyféle – túrós, diós, mákos és almás – tölteléket.

A formázás terén engedjük el bátran a fantáziánkat! Készíthetünk apró rétesszivarokat, háromszög alakú rétestáskákat, sőt a muffinsütő mélyedéseit is kibélelhetjük réteslapokkal, így apró, tölthető kosárkákat kapunk. Végül jöjjön egy extra tipp: a réteslapokba csomagolhatunk is, például lazacot. A roppanós „kéreg” különlegessé varázsolja a halat, ünnepi ételként is megállja a helyét. Ha tetszik az ötlet, próbáljuk ki a rétestésztában sült camembert sajtot, ez sem fog csalódást okozni.

Milyen édes töltelékeket tehetek rétesbe?
Hogyan készítsek sós rétest?
Mi az a kígyórétes?
Milyen különleges rétesformákat készíthetek?
Mi a baklava és a burek?
Hogyan készítsem a pudingos rétes töltelékét?
Milyen káposztás réteseket készíthetek?
Mi az a vargabéles és prekmurska gibanica?
Hogyan süthetem ki a sós rétest?
Mire figyeljek lédús gyümölcsös réteseknél?

KAPCSOLÓDÓ CiKKEK

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!