Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Baklava

Szükséges idő 40-60 perc között
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 20 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 20 szelet elkészítéséhez

Tésztához:

1 csomag hűtött, friss réteslap (6 db-os)

Töltelékhez:

500 g dió

Kenéshez:

300 g margarin

Sziruphoz:

250 ml víz
100 g cukor
100 g méz

Dízsítéshez:

dióbél
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A friss rétestésztát kivesszük a hűtőből. A csomagolóanyagot eltávolítjuk a tésztáról. A tepsit (kb. 30x40 cm) sütőpapírral kibéleljük. A kenéshez a margarint megolvasztjuk. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 190 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 170 °C (előmelegítve)

Elkészítés:

Töltelék:
A töltelékhez a diót durvára törjük, majd forró, zsiradékmentes serpenyőben kissé megpirítjuk. Kihűlés után ledaráljuk és öt egyenlő részre osztjuk.

Tészta:
A rétestésztát kitekerjük, majd a tepsire helyezünk egy réteslapot, a túllógó tésztarészt visszahajtjuk és megkenjük margarinnal. A második réteslapot is ráfektetjük, a túllógó részt ezúttal a másik oldalról visszahajtjuk a tésztára és szintén megkenjük margarinnal. A diós töltelék egy részével megszórjuk a tésztát, majd ismét két margarinnal megkent réteslapot helyezünk a tepsibe és a töltelékkel meghintjük. A maradék hat réteslappal megismételjük a folyamatot és a maradék tölteléket elosztjuk rajta. A sütemény tetejére végül két margarinnal megkent réteslapot teszünk. Sütés előtt rombuszokra vágjuk a tésztát a sütőformában, majd a tepsit a sütő középső részébe toljuk és készre sütjük.

Sütési idő: kb. 40-45 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Szirup:
A vizet, a cukrot, a mézet és a vanília aromát felforraljuk, majd lassú tűzön kb. 15 percig főzzük. Az elkészült baklavát kivesszük a sütőből és azonnal egyenletesen elosztjuk rajta az édes szirupot, majd kb. három-négy órát pihentetjük.

Tálalás:
A bevágások mentén óvatosan szétválasztjuk a süteményszeleteket, majd dióval díszítve tálaljuk.

Tipp:

Ízlés szerint durvára vágott pisztáciával is díszíthetjük a süteményt.
Baklava

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!