Baklava
Hozzávalók
Tésztához:
Töltelékhez:
Kenéshez:
Sziruphoz:
Dízsítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 190 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 170 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A töltelékhez a diót durvára törjük, majd forró, zsiradékmentes serpenyőben kissé megpirítjuk. Kihűlés után ledaráljuk és öt egyenlő részre osztjuk.
Tészta:
A rétestésztát kitekerjük, majd a tepsire helyezünk egy réteslapot, a túllógó tésztarészt visszahajtjuk és megkenjük margarinnal. A második réteslapot is ráfektetjük, a túllógó részt ezúttal a másik oldalról visszahajtjuk a tésztára és szintén megkenjük margarinnal. A diós töltelék egy részével megszórjuk a tésztát, majd ismét két margarinnal megkent réteslapot helyezünk a tepsibe és a töltelékkel meghintjük. A maradék hat réteslappal megismételjük a folyamatot és a maradék tölteléket elosztjuk rajta. A sütemény tetejére végül két margarinnal megkent réteslapot teszünk. Sütés előtt rombuszokra vágjuk a tésztát a sütőformában, majd a tepsit a sütő középső részébe toljuk és készre sütjük.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Szirup:
A vizet, a cukrot, a mézet és a vanília aromát felforraljuk, majd lassú tűzön kb. 15 percig főzzük. Az elkészült baklavát kivesszük a sütőből és azonnal egyenletesen elosztjuk rajta az édes szirupot, majd kb. három-négy órát pihentetjük.
Tálalás:
A bevágások mentén óvatosan szétválasztjuk a süteményszeleteket, majd dióval díszítve tálaljuk.
Tipp:
Baklava
Hozzávalók
kb. 20 szelet elkészítéséhez
Tésztához:
Töltelékhez:
Kenéshez:
Dízsítéshez:
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 190 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 170 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A töltelékhez a diót durvára törjük, majd forró, zsiradékmentes serpenyőben kissé megpirítjuk. Kihűlés után ledaráljuk és öt egyenlő részre osztjuk.
Tészta:
A rétestésztát kitekerjük, majd a tepsire helyezünk egy réteslapot, a túllógó tésztarészt visszahajtjuk és megkenjük margarinnal. A második réteslapot is ráfektetjük, a túllógó részt ezúttal a másik oldalról visszahajtjuk a tésztára és szintén megkenjük margarinnal. A diós töltelék egy részével megszórjuk a tésztát, majd ismét két margarinnal megkent réteslapot helyezünk a tepsibe és a töltelékkel meghintjük. A maradék hat réteslappal megismételjük a folyamatot és a maradék tölteléket elosztjuk rajta. A sütemény tetejére végül két margarinnal megkent réteslapot teszünk. Sütés előtt rombuszokra vágjuk a tésztát a sütőformában, majd a tepsit a sütő középső részébe toljuk és készre sütjük.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Szirup:
A vizet, a cukrot, a mézet és a vanília aromát felforraljuk, majd lassú tűzön kb. 15 percig főzzük. Az elkészült baklavát kivesszük a sütőből és azonnal egyenletesen elosztjuk rajta az édes szirupot, majd kb. három-négy órát pihentetjük.
Tálalás:
A bevágások mentén óvatosan szétválasztjuk a süteményszeleteket, majd dióval díszítve tálaljuk.
Tipp:
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?