Mohácsi rétes
Hozzávalók
Sütőkeret vagy téglalap alakú kapcsos tortaformához (kb. 20x30 cm):
Tésztához:
Töltelékhez:
Tetejére:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
A kefirt összekeverjük a sütőporral elkevert búzadarával, a cukorral, az étolajjal és a vanillincukorral. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájákat a masszához keverjük, a tojásfehérjéket habbá verjük, végül óvatosan, spatulával ezt is beleforgatjuk a masszába. Lefedjük, és 2 órára hűtőbe tesszük. Ezután a pihentetett masszát kivesszük a hűtőből, és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Összeállítás:
Az 1. réteslapot a formába tesszük, megkenjük egy kevés étolajjal, és ráhelyezzük a 2. réteslapot. (Rétegezés közben valamennyi réteslap esetén körben a felesleget levágjuk.) A réteslapra simítjuk a töltelék felét, majd megszórjuk a túró és az őszibarack felével. Erre helyezzük a 3. réteslapot, amit megkenünk egy kevés étolajjal, és ráhelyezzük a 4. réteslapot. Ezen elosztjuk a maradék tölteléket, túrót és barackot azonos sorrendben, majd befedjük az 5. réteslappal, amit szintén megkenünk étolajjal, és végül rátesszük a 6., utolsó réteslapot. A tojást felverjük, összekeverjük a tejföllel, majd egyenletesen elkenjük a sütemény tetején. A formát a sütő alsó részébe tesszük, és a mohácsi rétest megsütjük (szükség szerint a sütési idő 2. felében letakarhatjuk a tetejét alufóliával).
Sütési idő: kb. 45-50 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kész süteményt formával együtt sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni. Miután teljesen kihűlt, egy kés segítségével körben először meglazítjuk a forma oldalát, majd eltávolítjuk, és tetszőleges méretű szeletekre vágjuk a süteményt. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Tippek:
A mohácsi rétest Dr. Oetker vaníliaízű Desszertöntettel is tálalhatjuk.
Mohácsi rétes
Hozzávalók
kb. 12-16 szelet elkészítéséhez
Sütőkeret vagy téglalap alakú kapcsos tortaformához (kb. 20x30 cm):
Tésztához:
Töltelékhez:
Tetejére:
Díszítéshez:
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
A kefirt összekeverjük a sütőporral elkevert búzadarával, a cukorral, az étolajjal és a vanillincukorral. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájákat a masszához keverjük, a tojásfehérjéket habbá verjük, végül óvatosan, spatulával ezt is beleforgatjuk a masszába. Lefedjük, és 2 órára hűtőbe tesszük. Ezután a pihentetett masszát kivesszük a hűtőből, és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Összeállítás:
Az 1. réteslapot a formába tesszük, megkenjük egy kevés étolajjal, és ráhelyezzük a 2. réteslapot. (Rétegezés közben valamennyi réteslap esetén körben a felesleget levágjuk.) A réteslapra simítjuk a töltelék felét, majd megszórjuk a túró és az őszibarack felével. Erre helyezzük a 3. réteslapot, amit megkenünk egy kevés étolajjal, és ráhelyezzük a 4. réteslapot. Ezen elosztjuk a maradék tölteléket, túrót és barackot azonos sorrendben, majd befedjük az 5. réteslappal, amit szintén megkenünk étolajjal, és végül rátesszük a 6., utolsó réteslapot. A tojást felverjük, összekeverjük a tejföllel, majd egyenletesen elkenjük a sütemény tetején. A formát a sütő alsó részébe tesszük, és a mohácsi rétest megsütjük (szükség szerint a sütési idő 2. felében letakarhatjuk a tetejét alufóliával).
Sütési idő: kb. 45-50 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kész süteményt formával együtt sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni. Miután teljesen kihűlt, egy kés segítségével körben először meglazítjuk a forma oldalát, majd eltávolítjuk, és tetszőleges méretű szeletekre vágjuk a süteményt. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Tippek:
A mohácsi rétest Dr. Oetker vaníliaízű Desszertöntettel is tálalhatjuk.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?