Készítsd el otthon az adventi vásárok finomságait!
Nincs karácsonyvárás adventi vásár nélkül! A vásár pedig langalló, kürtőskalács és illatos rétes nélkül elképzelhetetlen! Az sem baj, ha nem jutsz el idén, mutatjuk a házi verziókat.
Langalló, töki pompos, kenyérlángos
Az adventi vásár sós ételei igazodnak a téli időjáráshoz: laktatnak, melengetnek és jól csúsznak forralt borral. Töki pompos, kenyérlángos, langalló? Mindhárom elnevezés hasonló sós süteményt takar, kis különbségek persze fellelhetők a tésztában (főtt burgonyával vagy anélkül készül) és a feltétekben. Ma már szerencsére egyáltalán nem szentségtörés, ha variálunk az eredeti recepten és a saját ízlésünkre formáljuk. A kelt tésztába kerülhet teljes kiőrlésű liszt, a feltét lehet húsos (szalámi, szalonna, sonka, kolbász egyaránt mehet a fokhagymás-tejfölös alapra) vagy zöldséges, sőt vegán változatban a tejfölt is lecserélhetjük Creme VEGA-ra. És még egy tipp: igaz, hogy ez már tényleg a variáns variánsa, de ha épp nincs időnk összeállítani a kelt tésztát, miért ne süthetnénk „hamis” expressz langallót Airfryerben is? Válasszunk leveles tésztát, erre fokhagymás tejföl, tetszőleges további feltét és sajt kerül. Érdekes egyébként belegondolni, hogy több strandétel vásári étellé vált (vagy fordítva?), ilyen például a sajtos-tejfölös lángos vagy édes vonalon a palacsinta és a gofri.
Édes klasszikusok: kürtőskalács és rétes
Kövesse a sósat édes! Feljebb már említettük a megunhatatlan palacsintát és gofrit, fánkot, de itt még közel sincs vége a sornak! Az adventi édességek zöme nemcsak finom, hanem karácsonyillatú is: fahéjas, mézeskalács fűszeres, csokoládés, vaníliás. Minden vásárban találunk legalább egy kürtőskalácsost és egy rétesektől roskadozó standot. A kürtőskalács mostanában már számtalan ízben kapható, sőt tölteni is szokták, házilag, sütőben sem bonyolult elkészíteni. Vagy mit szólnál pár fánkgolyóhoz Airfryerben csokiöntettel? Ahogy a rétest sem, töltsük meg szezonális gyümölcsökkel: almával, körtével, vagy süssünk grízeset, tökös-mákosat. Otthon tálalni és fogyasztani is egyszerűbb, így nyugodtan kiegészíthetjük a kedvenc rétesünket fahéjas, vaníliás öntettel.
Apró finomságok, ropogtatnivalók
A sült gesztenye illatát már távolról lehet érezni, akárcsak a ropogós, karamellizált manduláét, dióét, mogyoróét, ánizsét. Ez az illat könnyedén az otthonunkba varázsolható! A karamellizált magvakhoz semmi különleges hozzávaló sem kell, egy kis plusz ízesítés viszont igazán feldobja őket, keverjünk a szemekhez vaníliát vagy fahéjat. A vásárokban gyönyörű, díszes darabokat kapni, miért ne készíthetnénk el mi is már karácsony előtt? Igen, a mézeskalácsra gondolunk! Betudhatjuk főpróbának, az illatos süteményből úgysem lehet eleget sütni! Dekorálhatjuk cukormázzal, dekor cukrokkal, tollakkal vagy olvasztott csokival. Mézeskalács, mézes tea, mi legyen még mézes? Persze, hogy a puszedli, nélküle sincs adventi vásár.
Még valami hiányzik: egy pohár forró ital! Nemcsak kint a hidegben, a nappalinkban is forralt borozhatunk vagy elkortyolgathatunk egy almás puncsot. Fahéjillat, langalló és gőzölgő ital – minden kész is van a tökéletes otthoni vásári hangulathoz!
Mindhárom elnevezés hasonló sós süteményt takar. Kis különbségek fellelhetők a tésztában (főtt burgonyával vagy anélkül készül) és a feltétekben. Ma már nem szentségtörés variálni az eredeti recepten és saját ízlésre formálni :)
A kelt tésztába tehetsz teljes kiőrlésű lisztet. A feltét lehet húsos vagy zöldséges, vegán változatban a tejfölt lecserélheted Creme VEGA-ra. Így egészségtudatosabb verzió készül a klasszikus recept alapján.
Igen! Süthetsz például "hamis" expressz langallót Airfryerben leveles tésztából. Erre fokhagymás tejföl, tetszőleges feltét és sajt kerül. Ez a variáns gyors és praktikus megoldás rohanós időkben.
A palacsinta, a fánk, a kürtőskalács és rétes is az adventi vásárok kedvelt süteményei. Az adventi édességek ízvilága a fahéjas, mézeskalács fűszeres, ánizsos, csokoládés, és a vaníliás. is. Ezek nemcsak finomak, de kellően változatosak ahhoz, hogy mindenki megtalálja a kedvenc ízeit.
Igen! Mostanában már számtalan ízben elkészíthető, sőt tölteni is szokták. Házilag, sütőben sem bonyolult elkészíteni. A kürtőskalács különleges karácsonyi finomság, ami otthon is sikerülhet.
Töltsd meg a "hagyományos" gyümölcsökkel - almával, körtével, meggyel -, vagy a tradicionális olajos magvakkal - dióval, mákkal, mandulával -, esetleg az örök klasszikus túróval édesen vagy sósan, de süthetsz grízest, tökös-mákost is - a felsorolás végtelen :). Otthon nyugodtan kiegészítheted fahéjas, vaníliás öntettel, ami a vásárokban nem mindig elérhető.
A karamellizált magvakhoz semmi különleges hozzávaló sem kell, bárki elkészítheti őket otthon. Egy rész mogyoróhoz például feleannyi súlyú kristálycukor, egy kis víz, és némi sütőpapír. A plusz ízesítéssel tudod egyedibbé tenni őket - keverj a szemekhez bourbon vaníliás cukrot, egészítsd ki fahéjjal! Használj mézes sütemény fűszerkeveréket, ánizst, és ha úgy gondolod, egy pár csepp rum is kiemelheti az ízeket. A mandulát, diót, mogyorót is ebben az arányban tudod készíteni, a vaníliás cukor helyett használhatsz vanília aromát, őrölt vaníliát, vagy egész vaníliarudat is.
Már karácsony előtt érdemes elkészíteni, betudhatod főpróbának. Az illatos süteményből úgysem lehet eleget sütni! Dekorálhatod cukormázzal, dekor cukrokkal, tollakkal vagy olvasztott csokival.
A puszedli egy mézes finomság, nélküle sincs adventi vásár. A mézeskalács, mézes tea mellett a puszedli is a karácsonyi, mézes ízvilág része, amely elengedhetetlen az ünnepi hangulathoz.