Készítsd el otthon az adventi vásárok finomságait!

Nincs karácsonyvárás adventi vásár nélkül! A vásár pedig langalló, kürtőskalács és illatos rétes nélkül elképzelhetetlen! Az sem baj, ha nem jutsz el idén, mutatjuk a házi verziókat.

Langalló, töki pompos, kenyérlángos

Az adventi vásár sós ételei igazodnak a téli időjáráshoz: laktatnak, melengetnek és jól csúsznak forralt borral. Töki pompos, kenyérlángos, langalló? Mindhárom elnevezés hasonló sós süteményt takar, kis különbségek persze fellelhetők a tésztában (főtt burgonyával vagy anélkül készül) és a feltétekben. Ma már szerencsére egyáltalán nem szentségtörés, ha variálunk az eredeti recepten és a saját ízlésünkre formáljuk. A kelt tésztába kerülhet teljes kiőrlésű liszt, a feltét lehet húsos (szalámi, szalonna, sonka, kolbász egyaránt mehet a fokhagymás-tejfölös alapra) vagy zöldséges, sőt vegán változatban a tejfölt is lecserélhetjük Creme VEGA-ra. És még egy tipp: igaz, hogy ez már tényleg a variáns variánsa, de ha épp nincs időnk összeállítani a kelt tésztát, miért ne süthetnénk „hamis” expressz langallót Airfryerben is? Válasszunk leveles tésztát, erre fokhagymás tejföl, tetszőleges további feltét és sajt kerül. Érdekes egyébként belegondolni, hogy több strandétel vásári étellé vált (vagy fordítva?), ilyen például a sajtos-tejfölös lángos vagy édes vonalon a palacsinta és a gofri.

Édes klasszikusok: kürtőskalács és rétes

Kövesse a sósat édes! Feljebb már említettük a megunhatatlan palacsintát és gofrit, fánkot, de itt még közel sincs vége a sornak! Az adventi édességek zöme nemcsak finom, hanem karácsonyillatú is: fahéjas, mézeskalács fűszeres, csokoládés, vaníliás. Minden vásárban találunk legalább egy kürtőskalácsost és egy rétesektől roskadozó standot. A kürtőskalács mostanában már számtalan ízben kapható, sőt tölteni is szokták, házilag, sütőben sem bonyolult elkészíteni. Vagy mit szólnál pár fánkgolyóhoz Airfryerben csokiöntettel? Ahogy a rétest sem, töltsük meg szezonális gyümölcsökkel: almával, körtével, vagy süssünk grízeset, tökös-mákosat. Otthon tálalni és fogyasztani is egyszerűbb, így nyugodtan kiegészíthetjük a kedvenc rétesünket fahéjas, vaníliás öntettel

Apró finomságok, ropogtatnivalók

A sült gesztenye illatát már távolról lehet érezni, akárcsak a ropogós, karamellizált manduláét, dióét, mogyoróét, ánizsét. Ez az illat könnyedén az otthonunkba varázsolható! A karamellizált magvakhoz semmi különleges hozzávaló sem kell, egy kis plusz ízesítés viszont igazán feldobja őket, keverjünk a szemekhez vaníliát vagy fahéjat. A vásárokban gyönyörű, díszes darabokat kapni, miért ne készíthetnénk el mi is már karácsony előtt? Igen, a mézeskalácsra gondolunk! Betudhatjuk főpróbának, az illatos süteményből úgysem lehet eleget sütni! Dekorálhatjuk cukormázzal, dekor cukrokkal, tollakkal vagy olvasztott csokival. Mézeskalács, mézes tea, mi legyen még mézes? Persze, hogy a puszedli, nélküle sincs adventi vásár.

Még valami hiányzik: egy pohár forró ital! Nemcsak kint a hidegben, a nappalinkban is forralt borozhatunk vagy elkortyolgathatunk egy almás puncsot. Fahéjillat, langalló és gőzölgő ital – minden kész is van a tökéletes otthoni vásári hangulathoz!

Mi a különbség a langalló, töki pompos és kenyérlángos között?
Hogyan készíthetek egészségesebb langallót?
Lehet "gyorsabb" tésztával kenyérlángost sütni?
Milyen adventi süteményeket készíthetek otthon?
Kürtőskalácsot tudok otthon sütni?
Az adventi rétes milyen töltelékkel készülhet?
Hogy készíthetem otthon a karamellizált magvakat?
Mikor érdemes a mézeskalácsot sütni?
Mi az a puszedli és miért fontos adventi vásárokban?

KAPCSOLÓDÓ CiKKEK

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!