Készítsd el otthon az adventi vásárok finomságait!
2022. december 06.Nincs karácsonyvárás adventi vásár nélkül! A vásár pedig langalló, kürtőskalács és illatos rétes nélkül elképzelhetetlen! Az sem baj, ha nem jutsz el idén, mutatjuk a házi verziókat.
Langalló, töki pompos, kenyérlángos
Az adventi vásár sós ételei igazodnak a téli időjáráshoz: laktatnak, melengetnek és jól csúsznak forralt borral. Töki pompos, kenyérlángos, langalló? Mindhárom elnevezés hasonló sós süteményt takar, kis különbségek persze fellelhetők a tésztában (főtt burgonyával vagy anélkül készül) és a feltétekben. Ma már szerencsére egyáltalán nem szentségtörés, ha variálunk az eredeti recepten és a saját ízlésünkre formáljuk. A kelt tésztába kerülhet teljes kiőrlésű liszt, a feltét lehet húsos (szalámi, szalonna, sonka, kolbász egyaránt mehet a fokhagymás-tejfölös alapra) vagy zöldséges, sőt vegán változatban a tejfölt is lecserélhetjük Creme VEGA-ra. És még egy tipp: igaz, hogy ez már tényleg a variáns variánsa, de ha épp nincs időnk összeállítani a kelt tésztát, miért ne süthetnénk „hamis” expressz kenyérlángost? Válasszunk leveles tésztát, erre fokhagymás tejföl, tetszőleges további feltét és sajt kerül. Érdekes egyébként belegondolni, hogy több strandétel vásári étellé vált (vagy fordítva?), ilyen például a sajtos-tejfölös lángos vagy édes vonalon a palacsinta és a gofri.
Édes klasszikusok: kürtőskalács és rétes
Kövesse a sósat édes! Feljebb már említettük a megunhatatlan palacsintát és gofrit, de itt még közel sincs vége a sornak! Az adventi édességek zöme nemcsak finom, hanem karácsonyillatú is: fahéjas, mézeskalács fűszeres, vaníliás. Minden vásárban találunk legalább egy kürtőskalácsost és egy rétesektől roskadozó standot. A kürtőskalács mostanában már számtalan ízben kapható, sőt tölteni is szokták, házilag, sütőben sem bonyolult elkészíteni. Ahogy a rétest sem, töltsük meg szezonális gyümölcsökkel: almával, körtével, vagy süssünk grízeset, tökös-mákosat. Otthon tálalni és fogyasztani is egyszerűbb, így nyugodtan kiegészíthetjük a kedvenc rétesünket fahéjas, vaníliás öntettel.
Apró finomságok, ropogtatnivalók
A sült gesztenye illatát már távolról lehet érezni, akárcsak a ropogós, karamellizált manduláét, dióét, mogyoróét. Ez az illat könnyedén az otthonunkba varázsolható! A karamellizált magvakhoz semmi különleges hozzávaló sem kell, egy kis plusz ízesítés viszont igazán feldobja őket, keverjünk a szemekhez vaníliát vagy fahéjat. A vásárokban gyönyörű, díszes darabokat kapni, miért ne készíthetnénk el mi is már karácsony előtt? Igen, a mézeskalácsra gondolunk! Betudhatjuk főpróbának, az illatos süteményből úgysem lehet eleget sütni! Dekorálhatjuk cukormázzal, dekor cukrokkal, tollakkal vagy olvasztott csokival. Mézeskalács, mézes tea, mi legyen még mézes? Persze, hogy a puszedli, nélküle sincs adventi vásár.
Még valami hiányzik: egy pohár forró ital! Nemcsak kint a hidegben, a nappalinkban is forralt borozhatunk vagy elkortyolgathatunk egy almás puncsot. Fahéjillat, langalló és gőzölgő ital – minden kész is van a tökéletes otthoni vásári hangulathoz!
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.