Tejszínes rétes
Hozzávalók
Tepsi vagy sütőforma (kb. 30 x 25 cm):
Tésztához:
Karamellizált almához:
Töltelékhez:
Öntethez:
Elkészítés
Elkészítés:
A lisztet keverőtálba öntjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dolgozzuk. Kis edényben vizet forralunk, az edényből kiöntjük a vizet és eltörölgetjük. A tésztát sütőpapíron a forró edénybe tesszük, lefedjük, és 30 percig pihentetjük.
Karamellizált alma:
Az almát meghámozzuk, és nyolcadokra vágjuk. A vajat vagy margarint a serpenyőben megolvasztjuk, és az alma minden oldalát röviden megsütjük. Hozzáadjuk a cukrot, és addig kevergetjük, míg a cukor fel nem olvadt, és az almát be nem vonta. A karamellizált almát hagyjuk kihűlni.
A sütőformát zsiradékkal kikenjük és sütőpapírral kibéleljük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó- és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Töltelék:
A tojásfehérjét a sóval keverőpohárban konyhai robotgéppel (habverő) nagyon keményre felverjük. A vajat vagy margarint egy keverőtálban a cukorral, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal konyhai robotgéppel (habverő) kb. 3 perc alatt habosra keverjük. A tojássárgájákat kb. 1 perc alatt belekeverjük. A túrót és a tejfölt összekeverjük a krémmel úgy, hogy sima masszát kapjunk. A tojáshabot óvatosan beleforgatjuk.
A tésztát négy részre osztjuk. Minden negyed tésztát lisztezett konyharuhán kézfejünkkel kinyújtunk, kihúzzuk vagy lisztezett sodródeszkán sodrófával vékonyra nyújtjuk (kb. 35 x 25 cm). A töltelék kb. ¼-t elosztjuk az alsó hosszanti oldalán, közben az oldalsó szélén kb. 3-3 cm-t szabadon hagyunk. Rátesszük a karamellizált alma ¼-t, a széleket behajtjuk, és a rétest feltekerjük. A rétest a sütőformába, tepsibe tesszük. A többi tésztát is ugyanígy készítjük el, és egymás mellé fektetjük a formában. A tepsit rácson a sütő alsó részébe toljuk, és megsütjük.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Öntet:
A tejszínt, a tejet, a tojást, a cukrot és a fahéjat kézi habverővel összekeverjük, a rétesre öntjük, és a sütő alsó részében készre sütjük.
Sütési idő: kb. 25-28 perc
A rétest a formában hagyjuk kicsit kihűlni, és ízlés szerint porcukorral meghintve tálaljuk.
Tippek:
A túróba keverhetünk még kb. 100 gramm mazsolát is.
Tönkölybúzaliszt helyett használhatunk búzalisztet is.
Tejszínes rétes
Hozzávalók
kb. 16 szelet elkészítéséhez
Tepsi vagy sütőforma (kb. 30 x 25 cm):
Tésztához:
Karamellizált almához:
Töltelékhez:
Öntethez:
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
A lisztet keverőtálba öntjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dolgozzuk. Kis edényben vizet forralunk, az edényből kiöntjük a vizet és eltörölgetjük. A tésztát sütőpapíron a forró edénybe tesszük, lefedjük, és 30 percig pihentetjük.
Karamellizált alma:
Az almát meghámozzuk, és nyolcadokra vágjuk. A vajat vagy margarint a serpenyőben megolvasztjuk, és az alma minden oldalát röviden megsütjük. Hozzáadjuk a cukrot, és addig kevergetjük, míg a cukor fel nem olvadt, és az almát be nem vonta. A karamellizált almát hagyjuk kihűlni.
A sütőformát zsiradékkal kikenjük és sütőpapírral kibéleljük. A sütőt előmelegítjük.
Alsó- és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Töltelék:
A tojásfehérjét a sóval keverőpohárban konyhai robotgéppel (habverő) nagyon keményre felverjük. A vajat vagy margarint egy keverőtálban a cukorral, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal konyhai robotgéppel (habverő) kb. 3 perc alatt habosra keverjük. A tojássárgájákat kb. 1 perc alatt belekeverjük. A túrót és a tejfölt összekeverjük a krémmel úgy, hogy sima masszát kapjunk. A tojáshabot óvatosan beleforgatjuk.
A tésztát négy részre osztjuk. Minden negyed tésztát lisztezett konyharuhán kézfejünkkel kinyújtunk, kihúzzuk vagy lisztezett sodródeszkán sodrófával vékonyra nyújtjuk (kb. 35 x 25 cm). A töltelék kb. ¼-t elosztjuk az alsó hosszanti oldalán, közben az oldalsó szélén kb. 3-3 cm-t szabadon hagyunk. Rátesszük a karamellizált alma ¼-t, a széleket behajtjuk, és a rétest feltekerjük. A rétest a sütőformába, tepsibe tesszük. A többi tésztát is ugyanígy készítjük el, és egymás mellé fektetjük a formában. A tepsit rácson a sütő alsó részébe toljuk, és megsütjük.
Sütési idő: kb. 20-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Öntet:
A tejszínt, a tejet, a tojást, a cukrot és a fahéjat kézi habverővel összekeverjük, a rétesre öntjük, és a sütő alsó részében készre sütjük.
Sütési idő: kb. 25-28 perc
A rétest a formában hagyjuk kicsit kihűlni, és ízlés szerint porcukorral meghintve tálaljuk.
Tippek:
A túróba keverhetünk még kb. 100 gramm mazsolát is.
Tönkölybúzaliszt helyett használhatunk búzalisztet is.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?