Karácsony előtti egészséges finomságok
2022. december 08.Karácsonykor nagy a kísértés: otthon és vendégségben is nehéz nemet mondani a kedvenc sütinkre. Készüljünk fel tudatosan erre az időszakra, ebben segítenek tippjeink.
Tudatos alapanyag-választás
Senkit sem fogunk lebeszélni a karácsonyi, szilveszteri és újévi finomságokról. Az ünnepnek meg kell adni a módját bejglivel, mézeskaláccsal, tortával, aprósüteményekkel és sós rágcsákkal. Érdemes azonban a karácsony előtti időszakra is gondolni, és könnyebb, egészségtudatos süteményekkel, desszertekkel felkészülni az ünnepi falatokra. Sőt a most kipróbált újdonságokkal a januári fogadalmaink megvalósításának is könnyebben nekikezdhetünk. Szerencsére már régen meghaladott nézet, hogy ami egészséges, az biztosan nem annyira finom, mint a jól megszokott, hagyományos verzió. Kísérletezni, új ízeket, alapanyagokat kipróbálni az egyik legjobb és legkreatívabb konyhai tevékenység, bátran vágjunk bele!
Mit érdemes lecserélni, kiváltani? Fehér búzaliszt helyett vásároljunk teljes kiőrlésű lisztet, tönkölylisztet, próbáljuk ki a zabpehelylisztet, zabpehelyhet és a különböző magliszteket, ez utóbbiak zsírtalanított magőrleményekből állnak. Számos receptben a liszt egy része házilag finomra őrölt olajos magvakkal is kiváltható. A finomított cukor szintén helyettesíthető, édesíthetünk banánnal, almával, mazsolával, datolyával, kókuszvirágcukorral, juhar- vagy agávésziruppal, cukoralkoholokkal – hogy csak a legismertebbeket említsük. Tej helyett választhatunk magitalokat, tejföl helyett sütésre is alkalmas, azaz hőkezelhető Creme VEGA-t. A kevesebb ezúttal is több, ha rostokban gazdag, ezáltal laktató édességeket készítünk, kisebb mennyiséggel is beérjük.
Készítsük házilag és akár mentesen!
Aki a Sütnijó! oldalán jár, már tudja, otthon sütni klassz dolog! Böngésszük végig a szokásos bevásárlólistánkat, és nézzük meg, hogy milyen nassokat, tízóraikat, uzsonnákat szoktunk a kosarunkba tenni! Kerül bele müzli- és energiaszelet? Keksz? Készüljenek ezek innentől házilag! A kedvenc csokis kekszünk megsüthető tönkölyliszttel, a kókuszgolyó datolyával és zabpehellyel is szuper finom lesz, müzliszeletekhez, reggeli szeletekhez pedig kedvünkre összeválogathatjuk az olajos magvakat, aszalványokat. Amennyiben az édességünk vegán zsiradékot tartalmaz és magitalokat, valamint mellőzzük a tojás, méz használatát, megfelel a vegán étrend kritériumainak is. Maglisztek használatával (ha a gyártó garantálja a gluténmentességet) gluténmentes, magitalok hozzáadásával laktózmentes, tejmentes lesz a desszertünk. Minden esetben figyelmesen olvassuk végig a termék csomagolásán található információkat!
Extra hozzávalók: zöldségek és sok-sok fűszer
Dobjuk fel fűszerekkel az egészségtudatos finomságokat! Karácsony előtt, illetve egész télen szeretjük a melengető fahéjat, vaníliát, szerecsendiót, szegfűszeget, ne spóroljuk ki ezeket a készülő desszertből! Ne feledjük, hogy a fűszerek önmagukban is számos pozitív élettani hatással bírnak. Cikkünk végére tartogatunk még egy igazán izgalmas hozzávaló kategóriát, a zöldséget. Létezik ugyanis több olyan édeskés zöldségféle, amely nyugodtan tehető édességbe, egészségesebbé, a rosttartalom miatt laktatóbbá és egyben édesebbé is varázsolja azt. Sült vagy főtt cékla gyakran kerül csokis, kakaós sütikbe, hasonlóan pürésítve adhatunk a tésztához sütőtököt és édesburgonyát is. Mennyi lehetőség adott, hogy bővítsük a családi repertoárt pár finom és egészséges desszerttel!
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.