Karácsony előtti egészséges finomságok
Karácsonykor nagy a kísértés: otthon és vendégségben is nehéz nemet mondani a kedvenc sütinkre. Készüljünk fel tudatosan erre az időszakra, ebben segítenek tippjeink.
Tudatos alapanyag-választás
Senkit sem fogunk lebeszélni a karácsonyi, szilveszteri és újévi finomságokról. Az ünnepnek meg kell adni a módját bejglivel, mézeskaláccsal, tortával, aprósüteményekkel és sós rágcsákkal. Érdemes azonban a karácsony előtti időszakra is gondolni, és könnyebb, egészségtudatos süteményekkel, desszertekkel felkészülni az ünnepi falatokra. Sőt a most kipróbált újdonságokkal a januári fogadalmaink megvalósításának is könnyebben nekikezdhetünk. Szerencsére már régen meghaladott nézet, hogy ami egészséges, az biztosan nem annyira finom, mint a jól megszokott, hagyományos verzió. Kísérletezni, új ízeket, alapanyagokat kipróbálni az egyik legjobb és legkreatívabb konyhai tevékenység, bátran vágjunk bele!
Mit érdemes lecserélni, kiváltani? Fehér búzaliszt helyett vásároljunk teljes kiőrlésű lisztet, tönkölylisztet, próbáljuk ki a zabpehelylisztet, zabpehelyhet és a különböző magliszteket, ez utóbbiak zsírtalanított magőrleményekből állnak. Számos receptben a liszt egy része házilag finomra őrölt olajos magvakkal is kiváltható. A finomított cukor szintén helyettesíthető, édesíthetünk banánnal, almával, mazsolával, datolyával, kókuszvirágcukorral, juhar- vagy agávésziruppal, cukoralkoholokkal – hogy csak a legismertebbeket említsük. Tej helyett választhatunk magitalokat, tejföl helyett sütésre is alkalmas, azaz hőkezelhető Creme VEGA-t. A kevesebb ezúttal is több, ha rostokban gazdag, ezáltal laktató édességeket készítünk, kisebb mennyiséggel is beérjük.
Készítsük házilag és akár mentesen!
Aki a Sütnijó! oldalán jár, már tudja, otthon sütni klassz dolog! Böngésszük végig a szokásos bevásárlólistánkat, és nézzük meg, hogy milyen nassokat, tízóraikat, uzsonnákat szoktunk a kosarunkba tenni! Kerül bele müzli- és energiaszelet? Keksz? Készüljenek ezek innentől házilag! A kedvenc csokis kekszünk megsüthető tönkölyliszttel, a kókuszgolyó kandírozott naranccsal is szuper finom lesz, müzliszeletekhez, reggeli szeletekhez pedig kedvünkre összeválogathatjuk az olajos magvakat, aszalványokat. Amennyiben az édességünk vegán zsiradékot tartalmaz és magitalokat, valamint mellőzzük a tojás, méz használatát, megfelel a vegán étrend kritériumainak is. Maglisztek használatával (ha a gyártó garantálja a gluténmentességet) gluténmentes, magitalok hozzáadásával laktózmentes, tejmentes lesz a desszertünk. Minden esetben figyelmesen olvassuk végig a termék csomagolásán található információkat!
Extra hozzávalók: zöldségek és sok-sok fűszer
Dobjuk fel fűszerekkel az egészségtudatos finomságokat! Karácsony előtt, illetve egész télen szeretjük a melengető fahéjat, vaníliát, szerecsendiót, szegfűszeget, ne spóroljuk ki ezeket a készülő desszertből! Ne feledjük, hogy a fűszerek önmagukban is számos pozitív élettani hatással bírnak. Cikkünk végére tartogatunk még egy igazán izgalmas hozzávaló kategóriát, a zöldséget. Létezik ugyanis több olyan édeskés zöldségféle, amely nyugodtan tehető édességbe, egészségesebbé, a rosttartalom miatt laktatóbbá és egyben édesebbé is varázsolja azt. Sült vagy főtt cékla gyakran kerül csokis, kakaós sütikbe, hasonlóan pürésítve adhatunk a tésztához sütőtököt és édesburgonyát is. Mennyi lehetőség adott, hogy bővítsük a családi repertoárt pár finom és egészséges desszerttel!
A karácsony előtti időszakra készíts könnyebb, egészségtudatos süteményeket és desszerteket. Az ünnepkor élvezd a bejglit, mézeskalácsot, de előtte próbálj ki új, egészségesebb ízeket és alapanyagokat. A most kipróbált receptekkel januári fogadalmaid is könnyebben megvalósíthatók.
Teljes kiőrlésű liszttel, tönkölyliszttel, zabpehelyliszttel, zabpehellyel és különböző maglisztekkel (zsírtalanított magőrleményekből). A liszt egy része házilag finomra őrölt olajos magvakkal is kiváltható. Ezek rostdúsabbak és tápanyagban gazdagabbak.
Banánnal, almával, mazsolával, datolyával, kókuszvirágcukorral, juhar- vagy agávésziruppal, cukoralkoholokkal. Ezek természetesebb alternatívák a finomított cukorhoz és különböző ízeket adnak az édességnek.
Tej helyett válassz magitalokat, tejföl helyett használj sütésre alkalmas, hőkezelhető Creme VEGA-t. Így laktózmentes és tejmentes desszerteket készíthetsz kompromisszumok nélkül.
Igen! Műzli- és energiaszelet, keksz mind megsüthető házilag. A kedvenc csokis kekszed elkészíthető tönkölyliszttel, kókuszgolyó kandírozott naranccsal, müzliszeletekhez kedvedre válogathatod az olajos magvakat és aszalványokat.
Használj vegán zsiradékot és magitalokat, mellőzd a tojás és méz használatát. Így az édesség megfelel a vegán étrend kritériumainak, miközben finom és ünnepi marad.
Igen! Maglisztek használatával (ha a gyártó garantálja a gluténmentességet) gluténmentes desszerteket készíthetsz. Figyelmesen olvasd végig a termék csomagolásán található információkat a biztonság érdekében.
Karácsony előtt és télen használj melengető fahéjat, vaníliát, szerecsendiót, szegfűszeget. Ne spórolj ezekkel, a fűszerek önmagukban is számos pozitív élettani hatással bírnak és különleges ünnepi ízvilágot adnak.
Sült vagy főtt cékla csokis, kakaós sütikbe, pürésített sütőtök és édesburgonya tésztába kerülhet. Ezek édeskés zöldségek egészségesebbé, rosttartalom miatt laktatóbbá és egyben édesebbé is varázsolják a desszertet.
Régen meghaladott nézet! Kísérletezni új ízekkel, alapanyagokkal az egyik legjobb és legkreatívabb konyhai tevékenység. Rostokban gazdag, laktató édességekkel kisebb mennyiséggel is beéred, miközben finomak és egészségesek.