Finomságok karácsonyra – idén kerüljön gasztroajándék a fa alá!
2020. december 16.A gasztroajándékok jöttek, láttak és győztek, az utóbbi években óriási divattá vált saját készítésű házi finomságokat ajándékozni szülinapra, húsvétra és persze karácsonyra.
Nem csoda, hogy ekkora népszerűségnek örvendenek: kreatívak, változatosak és nagyon jól személyre szabhatók. Annyi különböző recept közül válogathatunk, hogy biztosan megtaláljuk köztük a szeretteink ízléséhez leginkább passzolót.
Vegyük sorra, mi mindennel kedveskedhetünk szeretteinknek!
Ha ehető ajándékot készítünk, az ízek mellett a külcsínre is fordítsunk figyelmet. Tegyük szép dobozba, díszítsük selyemszalaggal, fenyőággal vagy apró karácsonyfadíszekkel a csomagot. Köthetünk rá ajándékkísérő kártyát, pecsételhetünk a dobozra karácsonyi motívumokat, az üvegekre ragaszthatunk ünnepi matricát, címkét és az üveg nyakát is kidekorálhatjuk masnikkal. És hogy mi kerüljön a szép kis dobozokba, üvegekbe?
Amennyiben szeret sütni a megajándékozott, semmi sem kézenfekvőbb, mint valami olyan ehető meglepetést készíteni, amely nemcsak finom, hanem sütésre is sarkall. Készíthetünk például „instant” süteményt. Ehhez a kiszemelt recept száraz hozzávalóit rétegezzük üvegbe szépen elrendezve, és mellékeljük hozzá a receptet a további hozzávalók felsorolásával és az elkészítési instrukciókkal. Ugyanígy jó ötlet fűszercsomagot készíteni házi mixelésű fűszerkeverékkel (így télen például almás süteményekhez való ízvilágút vagy forralt bor fűszerkeveréket) vagy narancshéjjal, citromhéjjal, szárított levendulával ízesített cukrot a sütéshez.
Válogassunk az édességek, italok közül, ezekkel tuti nem fogunk mellélőni!
Persze azoknak is szuper ötlet ehető ajándékot adni, akik nem mozognak annyira otthonosan a konyhában. Számukra készítsünk olyan meglepetést, amit tényleg csak el „kell” fogyasztani. Első körben jöjjenek az italok! Mennyivel személyesebb egy házi készítésű likőrt átadni a fa alatt, mint a boltban a polcról lekapott üveg bort! Ezeknek az italoknak kell egy kis idő, hogy jól összeérjenek az ízek, de karácsony előtt egy héttel még nem késő nekiállni az elkészítésüknek. Kerülhet tojáslikőr, csokilikőr, télies ízvilágú diólikőr vagy kávélikőr az üvegbe.
Aztán ott vannak a különböző bonbonok, pralinék. Az apró kis falatkák szinte bármilyen ízben elkészíthetők, szépen díszíthetők, csomagolhatók. Ha gyerekekkel közösen ajándékozunk, választhatunk egyszerűbb golyócskákat vagy édességeket, amelyek jól dekorálhatók, és ezt a mozzanatot bízzuk nyugodtan a legkisebbekre.
Jó választás, amit nem kell azonnal elfogyasztani
Szinte adja magát, hogy aprósütiket, teasütiket vigyünk ajándékba. Könnyen elkészíthetők, egyszerűen szállíthatók és ha egy szép fémdobozba csomagolva adjuk át, az ünnepi megjelenés is biztosított. Ezeket a sütiket ráadásul nem muszáj 1-2 napon belül elfogyasztani, így ha épp „sütidömping” van az ünnepeltnél, akkor sem vesznek kárba. Ha van kedvünk dekorálni, nincs is jobb egy klasszikus linzer vagy ahhoz hasonló alapot készíteni, majd kreatívan feldíszíteni a kis kekszeket.
A dekor témánál maradva marcipánból vagy habcsókból kedves figurákat kreálhatunk, amelyek nemcsak egy torta tetején állják meg a helyüket, hanem önálló gasztroajándék is lehet belőlük.
Karácsonyra mézeskalácsot!
Végül pedig ne felejtsük el az örök klasszikus mézeskalácsot sem, hiszen ez az a karácsonyi sütemény, ami sosem fog kimenni a divatból. Ráadásul teljesíti a gasztroajándékokkal szembeni valamennyi elvárást: mutatós, szépen díszíthető, praktikusan szállítható és sokáig eláll.
Lehet ital, sütés nélküli golyócska, bonbon vagy aprósütemény, a lehetőségek száma szinte végtelen. És bármennyire is közhelynek hangzik, bizony igaz, hogy a házi gasztroajándékok legfontosabb összetevője egy csipet szeretet. Ha ez megvan, a többi már gyerekjáték.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.