Szereted a perecet?
2022. április 27.Vásárok, állatkerti és vidámparki látogatások „ikonikus” sós sütije a perec. Ha szeretnéd, kimozdulnod sem kell érte, hiszen otthon is könnyedén megsütheted.
A nagy bajor perec-sztori: konyhai bakiból klasszikus
A bajor típusú perec legfontosabb jellemzője, hogy lúgos, azaz mielőtt a tepsibe, majd a sütőbe kerül, rövid időre szódabikarbónás vízbe mártjuk. A legenda szerint a lúgos közeg alkalmazása egy „pékbaleset” következménye, a XIX. században ugyanis a pékek cukros vizes bevonatot használtak a perecekhez. Történt azonban, hogy egy bécsi pék tévedésből a sütőlemezek tisztításához rendszeresített nátronlúgot összetévesztette a cukros vízzel, és ezzel kente le a pereceket. Ahogy az lenni szokott, a véletlenből óriási siker lett, először a királyi követ, majd a nagyközönség tetszését is elnyerte az újítás. Azóta a bajor sörperec az Oktoberfest sztárjává vált, sör mellé szinte „kötelező”, és védjegye ez a bizonyos lúgos vízfürdő. Hogyan néz ki ez a gyakorlatban? Egy nagy lábasban vizet forralunk, és étkezési szódabikarbónát szórunk bele. A megformázott pereceket szűrőkanálra tesszük, és a kanálon tartva egyesével megmártjuk a vízfürdőben. Ezután jól lecsepegtetjük, majd áttesszük a tepsibe és megsütjük. Bevágjuk az alját vagy sem? Ahogy tetszik! „Hivatalosan” a bajor perecen nincs, a sváb perecre viszont kerül bevágás.
Sokféle perec létezik – akár édesen is elkészítheted
Milyen perecet készíthetünk még? Magyarországon valószínűleg legtöbben rögtön rávágnánk: „Sósat, sósat, jó ropogósat!”. A retró sós perec titka a lisztből, sóból és kevés vízből készült sós máz, amellyel a sütés vége felé megcsorgatjuk a pereceket. De újíthatunk is: finom, foszlós, édeskés kalácstésztából lehet akár édes perec. Amíg a sós verziókra a már említett sós máz mellett kerülhet sajt, szezámmag, lenmag, addig az édesre kihűlés után csorgathatunk olvasztott csokoládét – mint egy bevonatos fánkra.
A forma kötelez
Hogy tuti legyen a siker, térjünk még ki egy kicsit a klasszikus perec formázására is! A megkelt tésztából sodorjunk hosszú, vékony (de egyenletes vastagságú) rudakat, a rudak két végét vékonyítsuk el, a két végződés legyen kissé hegyes is. A két végét fogjuk meg, hajtsuk közép felé egyszer keresztezve. Ezután a végződéseket nyomjuk a perec alsó részére, ügyelve arra, hogy ne kerüljenek túl közel egymáshoz. Így biztosan elkerülhetjük, hogy a második kelesztés és a sütés közben összenőjenek. Ugye, hogy nem is bonyolult?
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!