Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Kovászos kalácskoszorú

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag 6 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

6 darab elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

300 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
180 g búzaliszt
150 ml tej
100 g Rama margarin
100 g cukor
2 darab tojás (M-es)
1 csipet só
1 csipet őrölt szerecsendió
60 g mazsola
2 evőkanál Dr. Oetker Aroma rum

Kenéshez:

1 darab felvert tojás (M-es)

Díszítéshez:

40 g szeletelt mandula
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A Kovászos kalácskoszorú édes sütemény hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
A mazsolát a rum aromába áztatjuk és legalább fél órát állni hagyjuk. A tejet megmelegítjük, és megolvasztjuk benne a margarint.

Elkészítés:

Tészta:
A kétféle lisztet a sóval, az élesztővel, a kovásszal, a cukorral, a vanillincukorral, citromhéjjal és a szerecsendióval egy keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a tojásokat, a tej-zsiradék keveréket és a mazsolát. Az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. Enyhén megszórjuk liszttel, lefedjük egy tiszta konyharuhával és meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). Közben a tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük, és a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 190 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 170 °C (előmelegítve)

A kovászos tésztát enyhén lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, és 12 részre osztjuk. A 12 tésztából egyenként kb. 40 cm egyforma hosszúságú rudakat sodrunk (1. kép), majd egy-egy rudat összecsavarva kis koszorút készítünk (2. kép) és a tésztavégeket összeillesztjük. Az így kapott 6 db koszorút a sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, konyharuhával lefedjük és további kb. 15-20 percig kelesztjük. A koszorúkat a felvert tojással megkenjük, mandulával megszórjuk, majd a sütő középső részébe toljuk és aranybarnára sütjük.

Sütési idő: kb. 30-35 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A kalács koszorúkat egy sütőrácsra helyezzük, és hagyjuk kihűlni. Amikor teljesen kihűlt tetszés szerint porcukorral megszórjuk a sütemény tetejét.

Tipp:

A mandula helyett a Kovászos kalácskoszorú sütemény tetejét megszórhatjuk sütésálló dekorcukorral is.
A Kovászos kalácskoszorú látványos húsvéti sütemény. A Kovászos kalácskoszorú tésztáját egyenlő részekre osztva kisodorjuk. A  kisodrott részeket egyszerűen összetekerjük, majd koszorút formázunk belőle.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
59 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
36 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!