Süssünk sós pitéket!
A pite szó hallatára legtöbbünknek a klasszikus almás jut rögtön eszünkbe. Most viszont irány a sós piték világa, izgalmas utazásnak ígérkezik!
Quiche, a francia sós pite
Nem túlzás azt állítani, hogy a quiche meghódította a világot. Mára számtalan variánsa ismert, készítik hússal, hallal, vegetáriánus vagy vegán módon. Alapja omlós tészta, amelyre tejszínes-tojásos töltelék kerül, az eredeti verziót, azaz a quiche lorraine-t húsos szalonna gazdagítja. Érdekesség, hogy az autentikus recept nem tartalmazott sajtot, a mai quiche-ek töltelékébe viszont legtöbbször kerül. Fogyasztható melegen és hidegen, lehet belőle magunkkal vihető ebéd belőle a munkahelyünkre, vagy piknikre is elcsomagolhatjuk. Egy könnyű, balzsamecetes-olívaolajos saláta tökéletes kiegészítője.
A quiche-ben az a legjobb, hogy az omlós tésztára „szinte” bármi kerülhet. A tejszín lecserélhető tejfölre, Creme VEGA-ra, mascarponéra, a töltelék lehet „csak” zöldséges vagy hús-zöldség párosítás is mehet bele - és akár Airfryerben is elkészíthető. Finom spenóttal, káposztával, sonkával, pirított csirkével, de úgy is kipróbálhatjuk, hogy többféle karakteres ízű sajtot (gouda, edami, ementáli, parmezán, kecskesajt stb.) mixelünk a töltelékbe. Fontos praktika: a tésztát kb. 10-12 percet elősütjük, majd csak utána kerül rá a töltelék, így megakadályozzuk, hogy a hígabb töltelék eláztassa az alapot.
Egyéb omlós piték, valamint kelt piték
Az omlós tésztás alap tehát igazi jolly joker, szuper kiindulási pont egy sós pitéhez. Nem csupán a franciák kedvence, a quiche-től kissé eltérő módon is megsüthetjük. Például úgy, hogy a gazdag, a fentieknél sűrűbb, szilárdabb töltelékre is teszünk egy kinyújtott tésztalapot, vagyis befedjük azt. Ezek a piték gyönyörűen díszíthetők, ha a maradék tésztából különféle formákat szaggatunk ki, majd ragasztjuk a tetejükre egy kis tojással. A felső tésztalapot ne felejtsük el sütés előtt villával megszurkálni, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon.
Az omlós és a kelt tészta között félúton helyezkedik el a túrós-olajos tészta, ami a rémisztő nevével ellentétben egy édes és sós tölteléket is elbíró, kelesztés nélküli tészta. A kelt tészta szintén gazdagon megpakolható a kedvenc feltétjeinkkel. Kicsivel több idővel kell számolnunk a kelesztés miatt, viszont amíg szépen növekszik a tésztánk, könnyedén összeállíthatjuk a feltétet. Ugyancsak lehet húsos vagy állhat sok-sok zöldségből, akár vegán konyha szerint is készíthető, sőt még egy pikáns gyümölcsös verziót is érdemes kipróbálni zöldfűszerekkel, sajttal megbolondítva.
Leveles tésztás ötletek
Két jó indokunk is van, hogy miért érdemes leveles tésztás pitét sütni. Egyrészt a kívül roppanós, belül gazdag töltelékes leveles pite elképesztően finom, másrészt akkor sem kell lemondanunk a pite-élményről, ha kevés az időnk. Még a quiche is megsüthető leveles tésztával, akár nagy, akár mini verzióban. Sőt, leveles tésztás pitét még Airfryerben is készíthetünk! Ha a töltelék állaga megkívánja, az elősütés praktikáját leveles tésztánál is alkalmazhatjuk.
Francia sós pite omlós tészta alapon, tejszínes-tojásos töltelékkel. Az eredeti quiche lorraine-t húsos szalonna gazdagítja. Mára meghódította a világot, számtalan variánsa ismert hússal, hallal, vegetáriánus vagy vegán módon.
Az autentikus recept nem tartalmazott sajtot, de a mai quiche-ek töltelékébe legtöbbször kerül. Többféle karakteres ízű sajtot (gouda, edami, ementáli, parmezán, kecskesajt) is mixelhetsz a töltelékbe.
A tésztát kb. 10-12 percet elősütjük, majd csak utána kerül rá a töltelék. Ez fontos praktika, amely megakadályozza, hogy a hígabb töltelék eláztassa az alapot.
Igen, az Airfryer Sütőporral mini-quiche-t Airfryerben is tudsz sütni, nézzünk egy egyszerűbb, sonkás-spenótos quiche receptet. Leveles tésztás pitét szintén készíthetsz Airfryerben. Ez gyors és energiatakarékos megoldás a hagyományos sütőhöz képest.
Igen! A gazdag, sűrűbb, szilárdabb töltelékre is tehetsz kinyújtott tésztalapot. Ezek gyönyörűen díszíthetők, ha a maradék tésztából formákat szaggatsz ki. A felső lapot ne felejtsd el villával megszurkálni.
"Szinte" bármi kerülhet a pitébe, vagy a tetejére! A tejszínt lecserélheted tejfölre, Creme VEGA-ra, mascarponéra. Lehet "csak" zöldséges vagy hús-zöldség párosítás is. Finom spenóttal, káposztával, sonkával, pirított csirkével.
Kívül roppanós, belül gazdag töltelékes, elképesztően finom. Ha kevés az időd, nem kell lemondanod a pite-élményről. Még a quiche is megsüthető leveles tésztával, akár nagy, akár mini verzióban.
Ha a töltelék állaga megkívánja, az elősütés praktikáját leveles tésztánál is alkalmazhatjuk. Ez különösen hígabb töltelékeknél fontos, hogy ne ázzon el az alap.
Egy könnyű, balzsamecetes-olívaolajos saláta tökéletes kiegészítője a quiche-nek. Ez kiegyensúlyozza a gazdag, krémes töltelék ízét, és frissességet ad az ételhez.
Kapcsolódó cikkek

Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.


Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.


Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.


Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
