Süssünk sós pitéket!

A pite szó hallatára legtöbbünknek a klasszikus almás jut rögtön eszünkbe. Most viszont irány a sós piték világa, izgalmas utazásnak ígérkezik!

Quiche, a francia sós pite

Nem túlzás azt állítani, hogy a quiche meghódította a világot. Mára számtalan variánsa ismert, készítik hússal, hallal, vegetáriánus vagy vegán módon. Alapja omlós tészta, amelyre tejszínes-tojásos töltelék kerül, az eredeti verziót, azaz a quiche lorraine-t húsos szalonna gazdagítja. Érdekesség, hogy az autentikus recept nem tartalmazott sajtot, a mai quiche-ek töltelékébe viszont legtöbbször kerül. Fogyasztható melegen és hidegen, lehet belőle magunkkal vihető ebéd belőle a munkahelyünkre, vagy piknikre is elcsomagolhatjuk. Egy könnyű, balzsamecetes-olívaolajos saláta tökéletes kiegészítője.

A quiche-ben az a legjobb, hogy az omlós tésztára „szinte” bármi kerülhet. A tejszín lecserélhető tejfölre, Creme VEGA-ra, mascarponéra, a töltelék lehet „csak” zöldséges vagy hús-zöldség párosítás is mehet bele - és akár Airfryerben is elkészíthető. Finom spenóttal, káposztával, sonkával, pirított csirkével, de úgy is kipróbálhatjuk, hogy többféle karakteres ízű sajtot (gouda, edami, ementáli, parmezán, kecskesajt stb.) mixelünk a töltelékbe. Fontos praktika: a tésztát kb. 10-12 percet elősütjük, majd csak utána kerül rá a töltelék, így megakadályozzuk, hogy a hígabb töltelék eláztassa az alapot.

Egyéb omlós piték, valamint kelt piték

Az omlós tésztás alap tehát igazi jolly joker, szuper kiindulási pont egy sós pitéhez. Nem csupán a franciák kedvence, a quiche-től kissé eltérő módon is megsüthetjük. Például úgy, hogy a gazdag, a fentieknél sűrűbb, szilárdabb töltelékre is teszünk egy kinyújtott tésztalapot, vagyis befedjük azt. Ezek a piték gyönyörűen díszíthetők, ha a maradék tésztából különféle formákat szaggatunk ki, majd ragasztjuk a tetejükre egy kis tojással. A felső tésztalapot ne felejtsük el sütés előtt villával megszurkálni, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon.

Az omlós és a kelt tészta között félúton helyezkedik el a túrós-olajos tészta, ami a rémisztő nevével ellentétben egy édes és sós tölteléket is elbíró, kelesztés nélküli tészta. A kelt tészta szintén gazdagon megpakolható a kedvenc feltétjeinkkel. Kicsivel több idővel kell számolnunk a kelesztés miatt, viszont amíg szépen növekszik a tésztánk, könnyedén összeállíthatjuk a feltétet. Ugyancsak lehet húsos vagy állhat sok-sok zöldségből, akár vegán konyha szerint is készíthető, sőt még egy pikáns gyümölcsös verziót is érdemes kipróbálni zöldfűszerekkel, sajttal megbolondítva.

Leveles tésztás ötletek

Két jó indokunk is van, hogy miért érdemes leveles tésztás pitét sütni. Egyrészt a kívül roppanós, belül gazdag töltelékes leveles pite elképesztően finom, másrészt akkor sem kell lemondanunk a pite-élményről, ha kevés az időnk. Még a quiche is megsüthető leveles tésztával, akár nagy, akár mini verzióban. Sőt, leveles tésztás pitét még Airfryerben is készíthetünk! Ha a töltelék állaga megkívánja, az elősütés praktikáját leveles tésztánál is alkalmazhatjuk. 

Mi az a quiche és honnan származik?
Tartalmaz sajtot az eredeti quiche?
Hogyan akadályozhatom meg, hogy elázzon a quiche alapja?
Airfryerben lehet quiche-t sütni?
Készíthetek-e befedett omlós pitét?
Milyen töltelékeket tehetek quiche-be?
Miért jó a leveles tésztás pite?
Kell-e elősütni a leveles tésztát is?
Milyen salátát tálaljak a quiche mellé?

KAPCSOLÓDÓ CiKKEK

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!