Klasszikus kedvencek – ahogy a nagyi készítette
2021. augusztus 19.Biztosak vagyunk benne, hogy a ti családi receptjeitek között is fellelhetők olyan sütemények, amelyek generációról generációra öröklődnek.
Régi, jól bevált receptekből készíthető finomságok
Nem csoda, hiszen a klasszikus, örök kedvencek pont úgy tökéletesek, ahogy régen nagymamánk, dédink készítette, tuti recepten pedig ne változtassunk, inkább őrizzük meg és adjuk tovább!
Azok a bizonyos „ebédtészták”! Régen – és talán sok helyen még ma is – így nevezték azokat a süteményeket, amelyeket második fogásnak tálaltak fel egy tartalmas leves után. Ilyen a gombóc barackkal vagy szilvával töltve, a nudli mákosan vagy morzsába forgatva, kelt tészták közül pedig például a bukta jó sűrű, ízletes szilvalekvárral megtöltve és a diós aranygaluska. De említhetnénk még a különböző réteseket (mondjuk tökös-mákos vagy meggyes töltelékkel), béleseket is, akár a cérnametéltes-túrós vargabélest vagy az omlós mákos bélest.
Lássuk a kedvenc hozzávalókat!
Ízesítéshez, töltelékhez gyakran használtak vaníliát, citromhéjat, diót, mákot, lekvárokat, kókuszreszeléket. Mindig a szezonális gyümölcsöket részesítették előnyben, télire pedig eltették a nyár ízeit lekvár, befőtt formájában.
A nagyik nagyon jól tudták, hogyan kell szinte a „semmiből” édességet varázsolni az asztalra. Rengeteg olyan finomságot készítettek, amelyek egyszerű, hétköznapi és nem utolsósorban olcsó hozzávalókból álltak. Kedvelt alapanyag volt a kukoricadara, amely tejjel vagy vízzel megfőzve jól megdagadt, így vált igazán kiadóssá. Ebből készítették az édes puliszkát és a sütőben sült, szeletekre vágott, általában lekvárral fogyasztott prószát is. De ugyanígy említhetnénk a klasszikus palacsintákat vagy a császármorzsát is, mind egyszerű hozzávalókból készült, és elég volt hozzájuk leemelni egy üveg lekvárt a kamra polcáról.
Hétköznapi és ünnepi édességek a gyüjteményben
Sőt! A hétköznapokon sokszor nem is gondolkodtak hagyományos süteményekben, hanem készítettek például egy nagy adag palacsintabundában sült almát, amit fahéjas porcukorral meghintve tálaltak. Egyszerű, de mennyire finom! Hasonlóan a tejberizshez, a szezonális gyümölcsökkel kikevert gyümölcsrizshez vagy az édes, kakaós tejbegrízhez.
Persze nem csak hétköznapokból állt az élet! Ahogy most, úgy régen is kitettek magukért az emberek, ha ünnepi süteményekről volt szó. Precíz, mesteri sütemények a klasszikus ünnepi desszertek, néha sok lapból állnak, mint a zserbó vagy a hatlapos, néha pedig aprólékos munkával megformázottak, mint a linzerek és a pozsonyi kifli. A linzereket megtöltötték, csokoládéba mártották vagy nagyobb pitének, tortának készítették el. Klasszikusnak számított még a gyümölcs- vagy püspökkenyér, ebbe a téli időszakban gyakran került házi készítésű birsalmasajt.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.