Pozsonyi kifli
Hozzávalók
Tepsihez:
Tésztához:
Töltelékhez:
Kenéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne az élesztőt. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarjuk, és hűvös helyen fél órát pihentetjük. A pihentetett tésztát 25 egyenlő részre osztjuk, mindből egy-egy gombócot formázunk, és további fél órát pihentetjük.
Töltelék:
Az őrölt diót, a zsemlemorzsát, a cukrot, a vizet és a citromhéjat egy lábasba tesszük, és lassú tűzön 4-5 percet főzzük. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk kihűlni, majd 25 egyenlő részre osztjuk.
A tésztagombócokat 1-2 mm vékony, ovális formára nyújtjuk, nyújtás közben a tésztát és a deszkát nem lisztezzük. Egy adagnyi tölteléket a tenyerünkben a tészta hosszabb oldalánál kb. 2 cm-rel rövidebb hengerré formázunk. A tölteléket a tészta egyik oldalára helyezzük (a széleket üresen hagyva), majd a töltelékes oldaltól indítva feltekerjük, kifli formájúra hajtjuk, a kiflik két végét eldolgozzuk. Hasonlóan elkészítjük a többi kiflit is, és az előkészített tepsire helyezzük.
Kenés:
A tojást szétválasztjuk, a kifliket lekenjük a tojássárgájával, majd hűvös helyen kb. egy órát száradni hagyjuk. Ezután tojásfehérjével kenjük meg a kifliket, és újabb egy órát hagyjuk száradni.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a kifliket megsütjük.
Sütési idő: kb. 15-18 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kifliket a tepsivel együtt rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Tippek:
Elkészíthetjük kétszeres mennyiségű tésztával úgy, hogy a kiflik felébe diótölteléket, másik felébe pedig máktölteléket teszünk.
Máktöltelékhez:
250 g őrölt mák
50 g zsemlemorzsa
100 g porcukor
150 ml víz
1 tasak Dr. Oetker Finesse Reszelt Citromhéj
50 g szilvalekvár
Az őrölt mákot, a zsemlemorzsát, a cukrot, a vizet és a citromhéjat egy lábasba tesszük, és lassú tűzön 4-5 percet főzzük. Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a szilvalekvárt, hagyjuk kihűlni, majd 25 egyenlő részre osztjuk.
Pozsonyi kifli
Hozzávalók
kb. 25 darab elkészítéséhez
Tepsihez:
Tésztához:
Töltelékhez:
Kenéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne az élesztőt. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarjuk, és hűvös helyen fél órát pihentetjük. A pihentetett tésztát 25 egyenlő részre osztjuk, mindből egy-egy gombócot formázunk, és további fél órát pihentetjük.
Töltelék:
Az őrölt diót, a zsemlemorzsát, a cukrot, a vizet és a citromhéjat egy lábasba tesszük, és lassú tűzön 4-5 percet főzzük. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk kihűlni, majd 25 egyenlő részre osztjuk.
A tésztagombócokat 1-2 mm vékony, ovális formára nyújtjuk, nyújtás közben a tésztát és a deszkát nem lisztezzük. Egy adagnyi tölteléket a tenyerünkben a tészta hosszabb oldalánál kb. 2 cm-rel rövidebb hengerré formázunk. A tölteléket a tészta egyik oldalára helyezzük (a széleket üresen hagyva), majd a töltelékes oldaltól indítva feltekerjük, kifli formájúra hajtjuk, a kiflik két végét eldolgozzuk. Hasonlóan elkészítjük a többi kiflit is, és az előkészített tepsire helyezzük.
Kenés:
A tojást szétválasztjuk, a kifliket lekenjük a tojássárgájával, majd hűvös helyen kb. egy órát száradni hagyjuk. Ezután tojásfehérjével kenjük meg a kifliket, és újabb egy órát hagyjuk száradni.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a kifliket megsütjük.
Sütési idő: kb. 15-18 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kifliket a tepsivel együtt rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Tippek:
Elkészíthetjük kétszeres mennyiségű tésztával úgy, hogy a kiflik felébe diótölteléket, másik felébe pedig máktölteléket teszünk.
Máktöltelékhez:
250 g őrölt mák
50 g zsemlemorzsa
100 g porcukor
150 ml víz
1 tasak Dr. Oetker Finesse Reszelt Citromhéj
50 g szilvalekvár
Az őrölt mákot, a zsemlemorzsát, a cukrot, a vizet és a citromhéjat egy lábasba tesszük, és lassú tűzön 4-5 percet főzzük. Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a szilvalekvárt, hagyjuk kihűlni, majd 25 egyenlő részre osztjuk.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?