Csillag 5
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Karácsonyi gyümölcskenyér

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 15 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 15 szelet elkészítéséhez

Tésztához:

125 g sötét mazsola
200 g arany mazsola
100 g vegyes kandírozott gyümölcs
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál őrölt fahéj
100 ml rum vagy whisky
175 g búzaliszt
2 teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
100 g porcukor
100 g lágy vaj vagy margarin
3 darab tojás (közepes méretű)

Ezenkívül:

50 ml whisky
3 evőkanál baracklekvár
1 evőkanál víz
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A Karácsonyi gyümölcskenyér hozzávalóit pontosan mérjük ki.
A mazsolákat, a kandírozott gyümölcsöket, a citromhéjat és a fahéjat jól elkeverjük, majd a rummal meglocsoljuk, néhány órát (akár egy éjszakát) állni hagyjuk.
A kazetta sütőformát (25 x 11 cm) kivajazzuk, és enyhén belisztezzük. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 170 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 150 °C (előmelegítve)

Elkészítés:

A lisztet a sütőporral elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává keverjük. Az előkészített gyümölcsöket a tésztához forgatjuk, majd a tésztát a sütőformában elosztjuk. A sütőformát a sütő alsó harmadába toljuk, és a süteményt megsütjük.

Sütési idő: kb. 65-70 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A süteményt a whiskyvel néhányszor meglocsolgatjuk, és 10 percig a sütőformában, majd egy sütőrácson hagyjuk kihűlni.

A lekvárt egy evőkanál vízzel elkeverve felhevítjük, majd a forró lekvárral a sütemény tetejét megkenjük.

Tipp:

Díszítsük a süteményünket Dr. Oetker ét Tortabevonóval vagy Dr. Oetker Marcipánból szaggatott karácsonyi motívumokkal.
A Karácsonyi gyümölcskenyér ízlés szerint egyéb, karácsonyi hangulatot kölcsönző fűszerekkel - csipetnyi őrölt szegfüszeg, szegfübors, ánizs, gyömbér - is ízesíthető.
A Karácsonyi gyümölcskenyér klasszikus karácsonyi sütemény kandírozott vagy aszalt gyümölcsökkel gazdagon töltve.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!