Kalandok karamellel – sütéstől a díszítésig

Dátum 2022. szeptember 27.

A karamell(a) időtlen finomság, a klasszikus és a legtrendibb desszertekben is megállja a helyét. Nézzük, hogyan használhatod süteményekhez, desszertekhez.

Milyen formában használhatjuk fel a karamellát?

Léteznek alapízek az édességkészítés világában, ilyen az örök kedvenc csokoládé, a vanília, és egész nyugodtan ide sorolhatjuk a karamellt (karamellizált cukrot) és a karamellát (karamell alapú édesség) is. Ki ne emlékezne gyerekkorából a kis apró, kockázott, egyesével papírba csomagolt vaj- vagy tejkaramellára? Vagy a melengető karamellás tejre, amely a legkínzóbb torokfájásra is gyógyír volt? A karamell igazán sokoldalú!

Ha selymes, tejszínes szósznak készítjük el, a legegyszerűbb piskótát is feldobhatjuk vele, elég csak tálaláskor jól meglocsolni vele. Egy csupa csoki brownie-hoz szószként vagy krémnek elkészítve szinte „kötelező”. Az apró karamella darabkákkal díszíthetünk sütiket, vagy feldarabolva belekeverhetjük kevert tésztákba (muffinba, cupcake-be) és kelt tésztákba, például belegyúrhatjuk egy kalács tésztájába. Sőt! Töltelék alapja is lehet kelt tésztába éppúgy, mint bonbonba. A sűrű karamell pedig tökéletes bevonat, akár kekszekhez, akár más süteményekhez, és el ne felejtsük, hogy az egyik legismertebb magyar sütemény, a dobostorta tetejét is karamell díszíti!

Szükséges idő 40-60 perc között
23 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
52 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván

Így készíts házi karamellt

Karamellt könnyen készíthetünk otthon, csak pár hétköznapi hozzávaló és egy kis türelem kell hozzá. Egy lábasban vagy serpenyőben cukrot olvasztunk egy kevés vízzel, majd ha már egynemű, magasabb fokozatra kapcsoljuk alatta a lángot, és aranyszínűre karamellizáljuk a cukrot. Alapszabály: sose keverjük, csak rázogassuk! Amikor szép borostyán árnyalatú a cukor, lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a többi alapanyagot: vajat, ízlés szerint sót, illetve tejszínt, esetleg tejet. Mehet is vissza a tűzre egészen addig, amíg kialakul a szép krémes állag, ilyenkor már keverhetjük is. A tejszín mennyisége határozza meg a sűrűségét.

Cukor és habtejszín felhasználásával ízesített tejszínhabot készíthetünk, alapos hűtés után felverhető. Hasonlóan készül a mousse, viszont ebben az esetben a karamellás tejszínhez további zselatinnal felvert tejszínhab is kerül. Térjünk ki egy rokon műfajra is, a karamellizált olajos magvakra! Választhatunk diót, mogyorót, mandulát, amit durvára törve, némi cukorral együtt egy serpenyőben karamellizálhatunk. Az így kapott pörkölt, illatos magvak önmagukban is nagyon finomak, vagy pohárkrémek, desszertek tetejére is szórhatunk belőlük. Kicsit feljebb említettük a sót, nem véletlenül. A sós karamell a trendi sütik, desszertek egyik legnagyobb sztárja. Cseppet sem meglepő, az édes, karamellizált cukor ízét még jobban kiemeli néhány csipet só. Lehet belőle tortakrém, fagylalt, desszertszósz.

Szükséges idő 40-60 perc között
38 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Karamellás puding és karamell sűrített tejből

A Dr. Oetker karamellás pudinggal gyerekjáték karamellás desszerteket készíteni. Ha klasszikus pudingnak készítjük el, feldobhatjuk olajos magvakkal – akár karamellizálva –, tálalhatjuk csokoládés vagy vaníliás desszertöntetekkel. Pohárkrémekhez a pudingot kombinálhatjuk mascarponéval, tejszínhabbal, csokoládéval, mandulával, dióval, adhatunk hozzá mogyorókrémet, az egészet pedig feldobhatjuk rummal vagy rumaromával. Tortákhoz és süteményekhez főzzünk sűrű pudingot kevesebb tejjel! Miután teljesen kihűlt, alig lesz dolgunk vele: édesítjük porcukorral, kihabosítjuk vajjal vagy margarinnal, és már tölthetjük is a sütinkbe.

Cikkünk végére hagytunk még egy érdekességet. Konzerv cukrozott, sűrített tejből is készíthetünk karamellt. Az eljárás kétségkívül hosszadalmas, viszont aktív munkát szinte nem igényel. A sűrített tej konzervdobozáról eltávolítjuk a papírt, majd egy nagy lábasba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Felforraljuk, majd közepes lángon, gyöngyöztetve 3 órát főzzük, közben pótoljuk alatta az elpárolgott vizet. Ezután a konzervet kivesszük a vízből, és hagyjuk kihűlni, utána pedig már kanalazhatjuk is ki belőle a kész karamellt.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
36 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
64 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!