Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Csokis-sóskaramellás torta

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 12 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 12 szelet elkészítéséhez

Kapcsos tortaformához (Ø 20 cm):

némi zsiradék

Krémhez:

600 ml habtejszín

Sós karamellhez:

100 g cukor
50 ml víz
125 ml habtejszín
20 g vaj vagy margarin
kb. 1 teáskanál tengeri só

Piskótatésztához:

50 g vaj vagy margarin
3 darab tojás (M-es)
120 g cukor
125 g búzaliszt
1 teáskanál Dr. Oetker Sütőpor

Díszítéshez:

kb. 60 g sós perec
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

Előző nap apróra vágjuk a tortabevonót a töltelékhez. Melegítsük fel a habtejszínt egy serpenyőben. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és keverés közben olvasszuk fel benne a tortabevonót. Öntsük a habtejszínt egy keverőtálba, és tegyük a hűtőbe egy éjszakára.

Elkészítés:

Sós karamell:
Másnap tegyük a cukrot és a vizet egy serpenyőbe, ne keverjük össze, és mindent a legmagasabb fokozaton melegítsünk fel. Amikor a cukor felolvadt, főzzük magas hőfokon 4-5 percig, időnként megkeverve, amíg a keverék aranyszínűvé válik.
Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és óvatosan keverjük bele a habtejszínt. Megjegyzés: Legyünk óvatosak! Fröcsögni és buborékosodni fog. Adjuk hozzá a vajat és a sót, és kevergetve főzzük tovább kb. 1 percig. Tegyük át a keveréket egy kis tálba, és hagyjuk kihűlni.

A tésztához olvasszuk meg a vajat vagy margarint egy kis serpenyőben, és hagyjuk kihűlni. Kenjük ki a tortaforma alját, és béleljük ki sütőpapírral. Melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Piskóta:
A tojásokat keverőtálban konyhai robotgéppel(habverő) a legmagasabb fokozaton 1 percig habosra verjük. Szórjuk bele a vaníliás cukorral elkevert cukrot, 1 percig keverjük, majd további 2 percig verjük a keveréket. Keverjük össze a lisztet a sütőporral és a kakaóval, és a legalacsonyabb fokozaton rövid ideig keverjük bele. Röviden keverjük bele a vajat vagy margarint. A tésztát egyenletesen oszlassuk el az előkészített formában, simítsuk le a tetejét és helyezzük a formát a sütő alsó részében lévő rácsára.

Sütési idő: kb. 30-32 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Lazítsuk meg és távolítsuk el a tortaforma peremét, fordítsuk ki az alapot egy sütőpapírral fedett süteményrácsra, vegyük le forma alját, és hagyjuk kihűlni a tésztát.

Töltelék:
Vegyük le a sütőpapírt, és vágjuk át az alapot kétszer vízszintesen.

A lehűtött krémet a habfixálóval verjük fel keményre. Öntsük a krém jó felét egy eldobható zacskóba, és vágjuk le a sarkát. A sós karamellből kb. 2 evőkanálnyit tegyünk félre a díszítéshez. A maradékot öntsük egy eldobható fagyasztózacskóba, és vágjunk le egy sarkot.

Az alsó réteg tésztát helyezzük egy tortatálra, és a csokoládékrém kb. feléből 2 karika formát nyomunk úgy, hogy közte hagyunk helyet a sós karamellnek. Megtöltjük a sóskaramell krém kb. felével a szabadon hagyott helyet. Tehát a két csokoládékrém közé nyomjuk. Helyezzük rá a középső piskótalapot, és enyhén nyomjuk le. A krémet és a karamellt az első alaphoz hasonlóan nyomjuk a tésztára. Helyezzük rá a felső tortalapot, és enyhén nyomjuk le.

A maradék krém kb. 1/3-át egy nagy csillagcsővel (Ø kb. 16 mm) ellátott habzsákba tesszük. A maradék krémmel az egész tortát befedjük, majd a csillagcsővel ellátott habzsákkal krémdíszeket nyomunk, díszítjük a tortát. A tortát legalább 3 órán át vagy egy éjszakán át hűtőszekrényben tároljuk.

Díszítés:
Röviddel a tálalás előtt díszítsük a torta alsó szélét sós perecekkel, majd szúrjunk néhány perecet a krémpöttyök közé. A többit morzsoljuk durva darabokra és szórjuk a csokoládés-sós karamellás torta közepére.

Tippek:

A gluténmentes változathoz hagyjuk el a sós perecdíszítést, és a piskótát gluténmentes lisztkeverékkel készítsük el.
A tortát előző nap is elkészíthetjük vagy lefagyaszthatjuk a perecdíszítés nélkül.
Csokis-sóskaramellás torta

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
75 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
77 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
3 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!