
Csokis-sóskaramellás torta



Hozzávalók
Kapcsos tortaformához (Ø 20 cm):
Krémhez:
Sós karamellhez:
Piskótatésztához:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
Másnap tegyük a cukrot és a vizet egy serpenyőbe, ne keverjük össze, és mindent a legmagasabb fokozaton melegítsünk fel. Amikor a cukor felolvadt, főzzük magas hőfokon 4-5 percig, időnként megkeverve, amíg a keverék aranyszínűvé válik.
Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és óvatosan keverjük bele a habtejszínt. Megjegyzés: Legyünk óvatosak! Fröcsögni és buborékosodni fog. Adjuk hozzá a vajat és a sót, és kevergetve főzzük tovább kb. 1 percig. Tegyük át a keveréket egy kis tálba, és hagyjuk kihűlni.
A tésztához olvasszuk meg a vajat vagy margarint egy kis serpenyőben, és hagyjuk kihűlni. Kenjük ki a tortaforma alját, és béleljük ki sütőpapírral. Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Piskóta:
A tojásokat keverőtálban konyhai robotgéppel(habverő) a legmagasabb fokozaton 1 percig habosra verjük. Szórjuk bele a vaníliás cukorral elkevert cukrot, 1 percig keverjük, majd további 2 percig verjük a keveréket. Keverjük össze a lisztet a sütőporral és a kakaóval, és a legalacsonyabb fokozaton rövid ideig keverjük bele. Röviden keverjük bele a vajat vagy margarint. A tésztát egyenletesen oszlassuk el az előkészített formában, simítsuk le a tetejét és helyezzük a formát a sütő alsó részében lévő rácsára.
Sütési idő: kb. 30-32 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Lazítsuk meg és távolítsuk el a tortaforma peremét, fordítsuk ki az alapot egy sütőpapírral fedett süteményrácsra, vegyük le forma alját, és hagyjuk kihűlni a tésztát.
Töltelék:
Vegyük le a sütőpapírt, és vágjuk át az alapot kétszer vízszintesen.
A lehűtött krémet a habfixálóval verjük fel keményre. Öntsük a krém jó felét egy eldobható zacskóba, és vágjuk le a sarkát. A sós karamellből kb. 2 evőkanálnyit tegyünk félre a díszítéshez. A maradékot öntsük egy eldobható fagyasztózacskóba, és vágjunk le egy sarkot.
Az alsó réteg tésztát helyezzük egy tortatálra, és a csokoládékrém kb. feléből 2 karika formát nyomunk úgy, hogy közte hagyunk helyet a sós karamellnek. Megtöltjük a sóskaramell krém kb. felével a szabadon hagyott helyet. Tehát a két csokoládékrém közé nyomjuk. Helyezzük rá a középső piskótalapot, és enyhén nyomjuk le. A krémet és a karamellt az első alaphoz hasonlóan nyomjuk a tésztára. Helyezzük rá a felső tortalapot, és enyhén nyomjuk le.
A maradék krém kb. 1/3-át egy nagy csillagcsővel (Ø kb. 16 mm) ellátott habzsákba tesszük. A maradék krémmel az egész tortát befedjük, majd a csillagcsővel ellátott habzsákkal krémdíszeket nyomunk, díszítjük a tortát. A tortát legalább 3 órán át vagy egy éjszakán át hűtőszekrényben tároljuk.
Díszítés:
Röviddel a tálalás előtt díszítsük a torta alsó szélét sós perecekkel, majd szúrjunk néhány perecet a krémpöttyök közé. A többit morzsoljuk durva darabokra és szórjuk a csokoládés-sós karamellás torta közepére.
Tippek:
A tortát előző nap is elkészíthetjük vagy lefagyaszthatjuk a perecdíszítés nélkül.


Csokis-sóskaramellás torta
Hozzávalók
kb. 12 szelet elkészítéséhez
Kapcsos tortaformához (Ø 20 cm):
Sós karamellhez:
Piskótatésztához:
Díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
Másnap tegyük a cukrot és a vizet egy serpenyőbe, ne keverjük össze, és mindent a legmagasabb fokozaton melegítsünk fel. Amikor a cukor felolvadt, főzzük magas hőfokon 4-5 percig, időnként megkeverve, amíg a keverék aranyszínűvé válik.
Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és óvatosan keverjük bele a habtejszínt. Megjegyzés: Legyünk óvatosak! Fröcsögni és buborékosodni fog. Adjuk hozzá a vajat és a sót, és kevergetve főzzük tovább kb. 1 percig. Tegyük át a keveréket egy kis tálba, és hagyjuk kihűlni.
A tésztához olvasszuk meg a vajat vagy margarint egy kis serpenyőben, és hagyjuk kihűlni. Kenjük ki a tortaforma alját, és béleljük ki sütőpapírral. Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Piskóta:
A tojásokat keverőtálban konyhai robotgéppel(habverő) a legmagasabb fokozaton 1 percig habosra verjük. Szórjuk bele a vaníliás cukorral elkevert cukrot, 1 percig keverjük, majd további 2 percig verjük a keveréket. Keverjük össze a lisztet a sütőporral és a kakaóval, és a legalacsonyabb fokozaton rövid ideig keverjük bele. Röviden keverjük bele a vajat vagy margarint. A tésztát egyenletesen oszlassuk el az előkészített formában, simítsuk le a tetejét és helyezzük a formát a sütő alsó részében lévő rácsára.
Sütési idő: kb. 30-32 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Lazítsuk meg és távolítsuk el a tortaforma peremét, fordítsuk ki az alapot egy sütőpapírral fedett süteményrácsra, vegyük le forma alját, és hagyjuk kihűlni a tésztát.
Töltelék:
Vegyük le a sütőpapírt, és vágjuk át az alapot kétszer vízszintesen.
A lehűtött krémet a habfixálóval verjük fel keményre. Öntsük a krém jó felét egy eldobható zacskóba, és vágjuk le a sarkát. A sós karamellből kb. 2 evőkanálnyit tegyünk félre a díszítéshez. A maradékot öntsük egy eldobható fagyasztózacskóba, és vágjunk le egy sarkot.
Az alsó réteg tésztát helyezzük egy tortatálra, és a csokoládékrém kb. feléből 2 karika formát nyomunk úgy, hogy közte hagyunk helyet a sós karamellnek. Megtöltjük a sóskaramell krém kb. felével a szabadon hagyott helyet. Tehát a két csokoládékrém közé nyomjuk. Helyezzük rá a középső piskótalapot, és enyhén nyomjuk le. A krémet és a karamellt az első alaphoz hasonlóan nyomjuk a tésztára. Helyezzük rá a felső tortalapot, és enyhén nyomjuk le.
A maradék krém kb. 1/3-át egy nagy csillagcsővel (Ø kb. 16 mm) ellátott habzsákba tesszük. A maradék krémmel az egész tortát befedjük, majd a csillagcsővel ellátott habzsákkal krémdíszeket nyomunk, díszítjük a tortát. A tortát legalább 3 órán át vagy egy éjszakán át hűtőszekrényben tároljuk.
Díszítés:
Röviddel a tálalás előtt díszítsük a torta alsó szélét sós perecekkel, majd szúrjunk néhány perecet a krémpöttyök közé. A többit morzsoljuk durva darabokra és szórjuk a csokoládés-sós karamellás torta közepére.
Tippek:
A tortát előző nap is elkészíthetjük vagy lefagyaszthatjuk a perecdíszítés nélkül.

Legújabb cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?