Dobos torta
Hozzávalók
Tepsihez:
Tésztához:
Krémhez:
Tetejére:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 190 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 170 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a sütőporral. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket közepesen kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a cukorral konyhai robotgéppel (habverő) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton 2 percig keverjük. A lisztes keveréket rövid idő alatt, a legalacsonyabb fokozaton hozzákeverjük, végül beleforgatjuk a tojásfehérjehabot is. A tésztát 6 részre osztjuk, vékony rétegben a megrajzolt körök területén elsimítjuk. A tortalapokat egyesével a sütő középső részébe toljuk, és megsütjük.
Sütési idő: kb. 10 perc (laponként)
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A megsült tortalapokat rácsra borítjuk, majd lehúzzuk róluk a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni. Egy tortagyűrű segítségével a tortalapok széleit körbevágjuk.
Krém:
A tojásokat habüstbe tesszük a cukorral és a vanillincukorral, majd vízgőz felett, konyhai robotgéppel (habverő), kb. 10 perc alatt habosra verjük, majd hagyjuk kihűlni. Az étcsokoládét összetördeljük, és egy habüstben, szintén vízgőz felett egyneművé olvasztjuk, közben belekeverjük a kakaóport is. A szobahőmérsékletű vajat konyhai robotgéppel (habverő) habosra keverjük. Apránként hozzáadjuk a tojáskrémet és a folyékony, de már nem forró csokoládét, egyneműre keverjük. A krémből 3-4 evőkanállal félreteszünk a díszítéshez.
Összeállítás:
Az első tortalapot egy tortatálra helyezzük, tortagyűrűt teszünk köré. Megkenjük a csokoládékrémmel, ráhelyezzük a 2. lapot. Összesen 5 lapot töltünk be a csokoládékrémmel, a legfelső lapot szintén megkenjük a krémmel, a tortát hűtőbe helyezzük. A 6. tortalapot félretesszük.
A cukrot, a vajat, a vizet és citromlevet egy kis lábasban összekeverjük, majd rázogatva borostyán színűre karamellizáljuk. A még folyékony karamellt egyenletesen a félretett 6. tortalapra csorgatjuk. Egy éles, hosszú pengéjű kést bekenünk vajjal. A még puha karamelles lapot cikkekre vágjuk (12 vagy 16 szeletre), ehhez először bejelöljük a cikkek helyét, majd keményedés után felszeleteljük.
Díszítés:
A tortáról eltávolítjuk a tortagyűrűt, és először körbekenjük az oldalát a félretett csokoládékrém egy részével. A többi krémet tetszőleges fejjel ellátott (pl. csillagcső) habzsákba töltjük, és kis rózsákat nyomunk körben a torta tetejére. Ezekre a rózsákra támasztjuk rá a karamelles lapokat, a maradék krémmel tetszőlegesen díszítjük a tortát. Tálalásig (min. 1 órára) hűtőbe tesszük.
Tipp:
Dobos torta
Hozzávalók
kb. 12-16 szelet elkészítéséhez
Tepsihez:
Tésztához:
Krémhez:
Tetejére:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 190 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 170 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a sütőporral. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket közepesen kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a cukorral konyhai robotgéppel (habverő) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton 2 percig keverjük. A lisztes keveréket rövid idő alatt, a legalacsonyabb fokozaton hozzákeverjük, végül beleforgatjuk a tojásfehérjehabot is. A tésztát 6 részre osztjuk, vékony rétegben a megrajzolt körök területén elsimítjuk. A tortalapokat egyesével a sütő középső részébe toljuk, és megsütjük.
Sütési idő: kb. 10 perc (laponként)
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A megsült tortalapokat rácsra borítjuk, majd lehúzzuk róluk a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni. Egy tortagyűrű segítségével a tortalapok széleit körbevágjuk.
Krém:
A tojásokat habüstbe tesszük a cukorral és a vanillincukorral, majd vízgőz felett, konyhai robotgéppel (habverő), kb. 10 perc alatt habosra verjük, majd hagyjuk kihűlni. Az étcsokoládét összetördeljük, és egy habüstben, szintén vízgőz felett egyneművé olvasztjuk, közben belekeverjük a kakaóport is. A szobahőmérsékletű vajat konyhai robotgéppel (habverő) habosra keverjük. Apránként hozzáadjuk a tojáskrémet és a folyékony, de már nem forró csokoládét, egyneműre keverjük. A krémből 3-4 evőkanállal félreteszünk a díszítéshez.
Összeállítás:
Az első tortalapot egy tortatálra helyezzük, tortagyűrűt teszünk köré. Megkenjük a csokoládékrémmel, ráhelyezzük a 2. lapot. Összesen 5 lapot töltünk be a csokoládékrémmel, a legfelső lapot szintén megkenjük a krémmel, a tortát hűtőbe helyezzük. A 6. tortalapot félretesszük.
A cukrot, a vajat, a vizet és citromlevet egy kis lábasban összekeverjük, majd rázogatva borostyán színűre karamellizáljuk. A még folyékony karamellt egyenletesen a félretett 6. tortalapra csorgatjuk. Egy éles, hosszú pengéjű kést bekenünk vajjal. A még puha karamelles lapot cikkekre vágjuk (12 vagy 16 szeletre), ehhez először bejelöljük a cikkek helyét, majd keményedés után felszeleteljük.
Díszítés:
A tortáról eltávolítjuk a tortagyűrűt, és először körbekenjük az oldalát a félretett csokoládékrém egy részével. A többi krémet tetszőleges fejjel ellátott (pl. csillagcső) habzsákba töltjük, és kis rózsákat nyomunk körben a torta tetejére. Ezekre a rózsákra támasztjuk rá a karamelles lapokat, a maradék krémmel tetszőlegesen díszítjük a tortát. Tálalásig (min. 1 órára) hűtőbe tesszük.
Tipp:
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?