Marlenka
Hozzávalók
Tepsihez:
Tésztához:
Krémhez:
Tetejére:
Elkészítés
Előkészítés:
3 tepsit sütőpapírral bélelünk.
Elkészítés:
A kockákra vágott vajat vagy margarint, a cukrot és a mézet egy lábasban vagy habüstben, vízgőz felett csípősre felmelegítjük, egyneművé olvasztjuk. Hozzákeverjük a tojásokat, majd levesszük a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni. A szódabikarbónát egy tálkába mérjük, ráöntjük az ecetet, hagyjuk felpezsegni, majd a tojásos keverékhez adjuk, elkeverjük.
A lisztet keverőtálba szórjuk, hozzáadjuk a tojásos keveréket, és konyha robotgéppel (dagasztó spirál) egynemű tésztává dolgozzuk, összegyúrjuk. A tésztát frissentartó fóliába csomagoljuk, és 20-30 percet hűtőben pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A pihentetett tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, és lisztezett felületen mindet 18x25 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. A tésztalapokat kettesével sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a sütő középső részébe toljuk, és világos aranyszínűre sütjük.
Sütési idő: kb. 6-8 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A tésztalapokat a tepsiben hagyjuk kihűlni.
Krém:
A pudingport 150 ml hideg tejben simára keverjük. A többi tejet egy lábasban felforraljuk, majd visszavesszük alatta a lángot, hozzáadjuk a pudingos tejet, és folyamatos keverés mellett sűrű pudinggá főzzük. Lehúzzuk a tűzről, lefedjük frissentartó fóliával, és hagyjuk kihűlni.
A kihűlt sűrített tejes konzervet óvatosan kibontjuk, a karamellt kikanalazzuk belőle egy nagy keverőtálba. Hozzáadjuk a kihűlt pudingot és a kockákra vágott lágy vajat vagy margarint, és konyhai robotgéppel (habverő) 2-3 perc alatt kihabosítjuk.
Összeállítás:
Egy tálcára helyezzük az első tésztalapot. Megkenjük a krém 1/6-ával, majd ráhelyezzük a második tésztalapot, amit szintén megkenünk krémmel. Így folytatjuk a rétegezést, az utolsó réteg krém lesz. A süteményt egy éjszakára hűtőbe tesszük.
A diót durvára őröljük, és megszórjuk vele a pihentetett süteményt, majd háromszög alakú szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp:
Marlenka
Hozzávalók
kb. 12-15 szelet elkészítéséhez
Tepsihez:
Tésztához:
Krémhez:
Tetejére:
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
3 tepsit sütőpapírral bélelünk.
Elkészítés:
A kockákra vágott vajat vagy margarint, a cukrot és a mézet egy lábasban vagy habüstben, vízgőz felett csípősre felmelegítjük, egyneművé olvasztjuk. Hozzákeverjük a tojásokat, majd levesszük a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni. A szódabikarbónát egy tálkába mérjük, ráöntjük az ecetet, hagyjuk felpezsegni, majd a tojásos keverékhez adjuk, elkeverjük.
A lisztet keverőtálba szórjuk, hozzáadjuk a tojásos keveréket, és konyha robotgéppel (dagasztó spirál) egynemű tésztává dolgozzuk, összegyúrjuk. A tésztát frissentartó fóliába csomagoljuk, és 20-30 percet hűtőben pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A pihentetett tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, és lisztezett felületen mindet 18x25 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. A tésztalapokat kettesével sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a sütő középső részébe toljuk, és világos aranyszínűre sütjük.
Sütési idő: kb. 6-8 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A tésztalapokat a tepsiben hagyjuk kihűlni.
Krém:
A pudingport 150 ml hideg tejben simára keverjük. A többi tejet egy lábasban felforraljuk, majd visszavesszük alatta a lángot, hozzáadjuk a pudingos tejet, és folyamatos keverés mellett sűrű pudinggá főzzük. Lehúzzuk a tűzről, lefedjük frissentartó fóliával, és hagyjuk kihűlni.
A kihűlt sűrített tejes konzervet óvatosan kibontjuk, a karamellt kikanalazzuk belőle egy nagy keverőtálba. Hozzáadjuk a kihűlt pudingot és a kockákra vágott lágy vajat vagy margarint, és konyhai robotgéppel (habverő) 2-3 perc alatt kihabosítjuk.
Összeállítás:
Egy tálcára helyezzük az első tésztalapot. Megkenjük a krém 1/6-ával, majd ráhelyezzük a második tésztalapot, amit szintén megkenünk krémmel. Így folytatjuk a rétegezést, az utolsó réteg krém lesz. A süteményt egy éjszakára hűtőbe tesszük.
A diót durvára őröljük, és megszórjuk vele a pihentetett süteményt, majd háromszög alakú szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp:
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?