Desszertekben utazunk – világhírű édességek a Föld minden tájáról 1. rész – Európa

Dátum 2021. augusztus 27.

Kétrészes cikkünkben képzeletbeli, ízekben gazdag utazásra invitálunk benneteket. Először Európa tájait barangoljuk be, és felkutatjuk a kontinenshez köthető leghíresebb süteményeket.

Vajon mi kerül az asztalra Angliában, Portugáliában vagy osztrák szomszédainknál?

Nincs is jobb, mint elutazni az országhatáron túlra, és a sok-sok kulturális és szabadidős program mellett kipróbálni a helyi gasztronómiai különlegességeket. Persze akkor sem kell lemondani az újdonság varázsáról, ha épp nincs lehetőségünk autóba vagy repülőre pattanni, a helyi ízeket egy-egy szuper recept segítségével is felfedezhetjük.

Kezdjük az utazást a közelben, osztrák és német területen! Aki már járt tradicionális bécsi kávézóban, pontosan tudja, hogy a kávéhoz „muszáj” kikérni egy szelet csokis-baracklekváros Sacher-tortát.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
69 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
13 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Még nem ér véget a felsorolás!

A császármorzsa (Kaiserschmarrn) – vagy sváb kifejezéssel élve smarni – is innen származik, akárcsak az ebédre is fogyasztható rizskoch, vagyis rizsfelfújt. Tálalhatjuk lekvárral, vaníliasodóval vagy gyümölcsöntettel, amely készülhet szederből, málnából, áfonyából. Apfelstrudel, azaz almásrétes, ez is egy osztrák klasszikus! Az alma egyébként nagy kedvenc arrafelé, almás tortákat is gyakran sütnek. Karácsonyra kihagyhatatlan a német kelt tésztás, marcipános, mandulás, kandírozott gyümölcsös stollen, síeléshez, hütte-élményhez a gőzgombóc, Oktoberfest tájékán pedig mindenképpen süssünk sörperecet! A végére pedig egy igazi nyelvtörőt hagytunk, a német szilvás lepényt, azaz a Zwetschgendatschit.

Ejtsünk pár szót a fánkokról, ennek az édességnek szinte minden országban megvan a saját megfelelője. Ahogy nálunk nagy klasszikus a csörögefánk (hasonló alakú a horvátok fánkja is), úgy az osztrákok, németek szalagos fánkot, a franciák égetett tésztás eklert (gyümölcskrémmel, vaníliás tejszínhabbal vagy például kávékrémmel töltve), a spanyolok szintén égetett tésztából készített, mókás rudacska formájú, csokiba mártott churros fánkot szoktak sütni.

Szükséges idő 20-40 perc között
73 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Folytassuk az utazásunkat mediterrán országokba!

Ha azt mondjuk, Olaszország, elsőre mindenkinek a tiramisu ugrik be. Készítjük klasszikus és formabontó verziókban, mondjuk citromosan vagy tortaként is tálalható. Az olaszok aprósütikben is verhetetlenek, az amarettinit és a cantuccinit nemcsak kávéba, hanem édes desszertborba is mártogathatjuk. És persze a főzött, tejszínes panna cottát (vagy egy vele készült süteményt) is feltétlenül kóstoljuk meg, ha Itáliában járunk. A spanyol churros fánkot már említettük, de érdemes a szomszédba is ellátogatnunk egy kis sütiért, a leveles tésztából készült vaníliás, krémes kosárkákért (pastel de nata). 

Franciaországban a fánkok előtt együnk egy szelet quiche-t, ennek a sós lepénynek ma már számos verziója létezik, eredetileg sajttal, szalonnával készítették. És persze egy francia kávéházi délután sem lehet teljes az „ezer rétegű”, habkönnyű, leveles tésztából készült mille feuille nélkül. Gofrizni ugorjuk át Belgiumba! Ahogy Poirot, úgy a gofri is összefonódott a belgákkal, ehetjük tejszínhabbal és csokival, de az alaprecept akár porcukorral, lekvárral vagy párolt gyümölcsökkel is fogyasztható.

Merre menjünk még?

Fejezzük be utazásunkat brit nyelvterületen, és a tradicionális ötórai tea mellett kóstoljuk meg a trifle-t is! Ez egy klasszikus, rétegezett pohárdesszert, amelybe krémes és ropogós rétegek, gyümölcsök és alkohol is kerül. Persze a szabályok nincsenek kőbe vésve, engedjük csak el a fantáziánkat!

Ahány ország, annyi desszert… Sőt, annál jóval több, csak győzzünk válogatni az európai finomságok közül!

Szükséges idő 40-60 perc között
23 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
28 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
32 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-12-13
0 Kedvelés

Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák

Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-12-04
0 Kedvelés

Régi ízek, elfeledett édességek nyomában

Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-11-17
3 Kedvelés

Sajttorta, az amerikai kedvenc

A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!