Desszertekben utazunk – világhírű édességek a Föld minden tájáról 1. rész – Európa

Dátum 2021. augusztus 27.

Kétrészes cikkünkben képzeletbeli, ízekben gazdag utazásra invitálunk benneteket. Először Európa tájait barangoljuk be, és felkutatjuk a kontinenshez köthető leghíresebb süteményeket.

Vajon mi kerül az asztalra Angliában, Portugáliában vagy osztrák szomszédainknál?

Nincs is jobb, mint elutazni az országhatáron túlra, és a sok-sok kulturális és szabadidős program mellett kipróbálni a helyi gasztronómiai különlegességeket. Persze akkor sem kell lemondani az újdonság varázsáról, ha épp nincs lehetőségünk autóba vagy repülőre pattanni, a helyi ízeket egy-egy szuper recept segítségével is felfedezhetjük.

Kezdjük az utazást a közelben, osztrák és német területen! Aki már járt tradicionális bécsi kávézóban, pontosan tudja, hogy a kávéhoz „muszáj” kikérni egy szelet csokis-baracklekváros Sacher-tortát.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
74 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
13 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Még nem ér véget a felsorolás!

A császármorzsa (Kaiserschmarrn) – vagy sváb kifejezéssel élve smarni – is innen származik, akárcsak az ebédre is fogyasztható rizskoch, vagyis rizsfelfújt. Tálalhatjuk lekvárral, vaníliasodóval vagy gyümölcsöntettel, amely készülhet szederből, málnából, áfonyából. Apfelstrudel, azaz almásrétes, ez is egy osztrák klasszikus! Az alma egyébként nagy kedvenc arrafelé, almás tortákat is gyakran sütnek. Karácsonyra kihagyhatatlan a német kelt tésztás, marcipános, mandulás, kandírozott gyümölcsös stollen, síeléshez, hütte-élményhez a gőzgombóc, Oktoberfest tájékán pedig mindenképpen süssünk sörperecet! A végére pedig egy igazi nyelvtörőt hagytunk, a német szilvás lepényt, azaz a Zwetschgendatschit.

Ejtsünk pár szót a fánkokról, ennek az édességnek szinte minden országban megvan a saját megfelelője. Ahogy nálunk nagy klasszikus a csörögefánk (hasonló alakú a horvátok fánkja is), úgy az osztrákok, németek szalagos fánkot, a franciák égetett tésztás eklert (gyümölcskrémmel, vaníliás tejszínhabbal vagy például kávékrémmel töltve), a spanyolok szintén égetett tésztából készített, mókás rudacska formájú, csokiba mártott churros fánkot szoktak sütni.

Szükséges idő 20-40 perc között
83 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Folytassuk az utazásunkat mediterrán országokba!

Ha azt mondjuk, Olaszország, elsőre mindenkinek a tiramisu ugrik be. Készítjük klasszikus és formabontó verziókban, mondjuk citromosan vagy tortaként is tálalható. Az olaszok aprósütikben is verhetetlenek, az amarettinit és a cantuccinit nemcsak kávéba, hanem édes desszertborba is mártogathatjuk. És persze a főzött, tejszínes panna cottát (vagy egy vele készült süteményt) is feltétlenül kóstoljuk meg, ha Itáliában járunk. A spanyol churros fánkot már említettük, de érdemes a szomszédba is ellátogatnunk egy kis sütiért, a leveles tésztából készült vaníliás, krémes kosárkákért (pastel de nata). 

Franciaországban a fánkok előtt együnk egy szelet quiche-t, ennek a sós lepénynek ma már számos verziója létezik, eredetileg sajttal, szalonnával készítették. És persze egy francia kávéházi délután sem lehet teljes az „ezer rétegű”, habkönnyű, leveles tésztából készült mille feuille nélkül. Gofrizni ugorjuk át Belgiumba! Ahogy Poirot, úgy a gofri is összefonódott a belgákkal, ehetjük tejszínhabbal és csokival, de az alaprecept akár porcukorral, lekvárral vagy párolt gyümölcsökkel is fogyasztható.

Merre menjünk még?

Fejezzük be utazásunkat brit nyelvterületen, és a tradicionális ötórai tea mellett kóstoljuk meg a trifle-t is! Ez egy klasszikus, rétegezett pohárdesszert, amelybe krémes és ropogós rétegek, gyümölcsök és alkohol is kerül. Persze a szabályok nincsenek kőbe vésve, engedjük csak el a fantáziánkat!

Ahány ország, annyi desszert… Sőt, annál jóval több, csak győzzünk válogatni az európai finomságok közül!

Szükséges idő 40-60 perc között
28 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!