Te is meg tudod csinálni: kakaós csiga házilag

A kakaós csiga a kicsik nagy kedvence: otthon is könnyen elkészíthető finomság, bátran kipróbálhatjuk, nem ördöngösség.

Összegyűjtöttünk pár hasznos tanácsot, és bevált tippet, hogy a ti kakaós csigáitok is puhák és ízletesek lehessenek!

Kelt és leveles tésztából is készíthető

  • Elkerülhetjük, hogy a kakaós csigánk száraz legyen, ha a sütés befejezése előtt pár perccel a csiga tetejét kevés vajjal megkenjük.
  • Puha és szaftos lesz a csigánk, ha a kinyújtott tésztát megkenjük vajjal, (tejérzékenység esetén margarinnal) mielőtt rászórnánk a tölteléket.
  • A hagyományos kakaós csiga ugyan leveles tésztából készül, de bátran dolgozhatunk kelt tésztával is: a végeredmény finom, puha és omlós lesz. Ha roppanósabbat szeretnénk, keksz alaptésztából is készíthető kakaós csiga.
  • Ha pedig a hagyományos kakaós csigát szeretnénk elkészíteni leveles tésztából, nyugodtan használhatunk bolti leveles tésztát, mellyel igazán könnyű dolgozni.
  • Ha már megtaláltuk a kedvenc receptünket, a kakaót akár más töltelékkel is kiválthatjuk. Finom lehet a fahéjas, vaníliás, kókuszos, diós tekercs is. Extrémebb kiadásban akár kakaós-mogyorókrémes, vagy mákos-pudingos!

Tippek a csigák töltéséhez

  • A kakaós csigát nyugodtan lefagyaszthatjuk és adagolhatjuk akár egyesével is a kicsiknek tízóraira vagy uzsonnára.
  • Miután megszórtuk a tésztát a cukros kakaóporral, érdemes gyorsan dolgoznunk, hogy ne folyjon ki a töltelék.
  • Ha feltekertük a tésztát, a végeit vagy alaposan hajtsuk alá, vagy csippentsük össze, hogy a töltelék ne folyjon ki a tésztának ezen az oldalán.
  • A kakaós csiga készítésénél a megfelelő mennyiségű töltelék eltalálása a legnehezebb feladat. Ha csak mutatóban van rajta, akkor a tészta beszívhatja és száraz, ízetlen lehet a végeredmény, ha pedig túl sok, könnyen kifolyik és még a tepsi aljára is rásül a töltelék.
  • Az alma jó barátságban van rengeteg süteménnyel, amit a Kakaós-almás csigák is remekül bizonyítják.

Szaftosabb és szebb csigák készülhetnek

  • Ha igazán szaftos végeredményt szeretnénk, a vajjal egyszer átkent tésztát szórjuk meg úgy a kakaós-cukros keverékkel, hogy ne lássunk üres foltot a tésztán, de ne is kezdjen el lefolyni a töltelék a kinyújtott tésztáról.
  • Egyenletesebben tudjuk eloszlatni a tölteléket, ha szitával szórjuk rá a tésztára. 
  • Szebbek lesznek a csigáink, ha éles késsel vágjuk fel a feltekert tészta rudat.
  • A tepsiben, sütőlapon ne tegyük egymáshoz túl közel a csigákat. Nem csak esztétikai szempontok miatt, hiszen ha nagyon összetapadnak, nehéz szétválasztani őket, így az értékes töltelékünk egy része kárba veszhet. Illetve, ha uzsonnának szánjuk, könnyebb szállítani, ha a csigák egyben maradnak a sütés után is. 

KAPCSOLÓDÓ CiKKEK

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!