Sütnél valami finomat? Ebből a 10 hozzávalóból jó, ha mindig tartasz otthon

Liszt, zsiradék, cukor, tojás – hogy csak a leggyakoribb sütéshez használatos alapanyagokat említsük, ezeknél azonban egy kicsit több kell az igazán finom édességekhez.

Jó, ha van otthon!

Ha különleges alkalomra sütünk, persze előre megtervezzük az ünnepi desszerteket, süteményeket, és be is szerzünk minden szükséges alapanyagot, viszont a hétköznapokon egy-egy gyors süti miatt nem biztos, hogy van időnk elugrani a boltba. Az ilyen eshetőségekre jó, ha tartunk otthon egy kis „túlélő csomagot” olyan hozzávalókkal, amelyek könnyen és hosszú ideig eltarthatók, és a legegyszerűbb sütiket is feldobják. 

Lássuk milyen hozzávalókat érdemes a kamrapolcon tartani!

Kezdjük pár egyszerű, de nagyszerű ízesítővel! Az üveges kiszerelésű aromák szinte semmi helyet sem foglalnak, praktikusak és rengeteg édességhez felhasználhatók: tésztába, töltelékbe, krémbe, attól függően, hogy éppen mit sütünk. Azaz vanília és rum aromát minden konyhába! Ha már vanília, a vanillincukorról se feledkezzünk meg, klasszikus hozzávaló, ami már a nagymamáink alapkészletéből sem hiányozhatott. Hasonlóan a kakaóporhoz, amivel nemcsak ízesíthetünk, hanem színezhetünk is.

Folytassuk a sort a tölteléknek valókkal! Legyen szó uzsonnáról vagy egy tartalmasabb leves utáni második fogásról, a buktával nem lehet mellélőni. A titka a jó sűrű, sütésálló lekvár, amit más kelt tésztákhoz, pitékhez is felhasználhatunk. Emellett legyen a kamrapolcon pudingpor is, az „alap” vaníliás és csokis mellett vásároljunk be a család kedvenc ízeiből is!

Jöjjön még pár további süti hozzávaló!

Bár most a töltelékek közé soroltuk, természetesen kanalazós desszertek is készülhetnek pudinggal. És ha már a kamrában járunk, szuper, ha az egyik száraz, naptól és fénytől óvott polcon megbújik egy csomag mák, dió, mandula vagy mogyoró is. Ezekből szintén lehet töltelék, vagy őrleményüket keverhetjük sütemények tésztájába.

Most nyár van, és dúskálunk a friss gyümölcsökben, de ősztől tavaszig érdemes 1-1 csomag mirelit gyümölcsöt elrejteni a fagyasztónkban. Lehet meggy egy finom pitéhez vagy erdei gyümölcs, szilva és gyümölcsmix is, a felhasználási lehetőségek száma szinte végtelen, tölteléktől a szószig, krémtől a kevert, „beledobálós” sütiig mindenhez jók lesznek. Szintúgy jól variálhatók az aszalt gyümölcsök, a mazsola, az aszalt sárgabarack vagy az aszalt szilva. Ne feledkezzünk el a kókuszreszelékről sem! Amilyen egyszerű, olyan sokoldalú, és számos villámgyors, sütés nélküli édességhez elengedhetetlen, például keksztekercshez vagy kókuszgolyóhoz.

Az utolsó, 10. hozzávaló

Lehet, hogy egy picit különlegesebb az eddig felsoroltakhoz képest, viszont már egy kevés is feldobja a sütiket, így nem hagyhattuk ki. Ez pedig a marcipán, amely tökéletes ízesítésre és díszítésre.

Csak 10 hozzávaló, és mégis mennyi lehetőség klassz süteményeket, desszerteket készíteni! Tárazzunk be belőlük, hogy bármikor finom édességeket tudjunk varázsolni az asztalra!

Milyen 10 hozzávalót tartsak otthon sütéshez?
Miért jó otthon tartani aromákat?
Mire használhatom a kakaóport sütésnél?
Milyen pudingporokat érdemes beszerezni?
Miért tartsak mirelit gyümölcsöket otthon?
Hogyan használhatom az aszalt gyümölcsöket?
Miért érdemes magvakat (mák, dió, mandula, mogyoró) otthon tartani?
Miért jó a sütésálló lekvár?
Mire való a kókuszreszelék sütésnél?
Mire használhatom a marcipánt?

KAPCSOLÓDÓ CiKKEK

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!