Sütnél valami finomat? Ebből a 10 hozzávalóból jó, ha mindig tartasz otthon
2021. július 27.Liszt, zsiradék, cukor, tojás – hogy csak a leggyakoribb sütéshez használatos alapanyagokat említsük, ezeknél azonban egy kicsit több kell az igazán finom édességekhez.
Jó, ha van otthon!
Ha különleges alkalomra sütünk, persze előre megtervezzük az ünnepi desszerteket, süteményeket, és be is szerzünk minden szükséges alapanyagot, viszont a hétköznapokon egy-egy gyors süti miatt nem biztos, hogy van időnk elugrani a boltba. Az ilyen eshetőségekre jó, ha tartunk otthon egy kis „túlélő csomagot” olyan hozzávalókkal, amelyek könnyen és hosszú ideig eltarthatók, és a legegyszerűbb sütiket is feldobják.
Lássuk milyen hozzávalókat érdemes a kamrapolcon tartani!
Kezdjük pár egyszerű, de nagyszerű ízesítővel! Az üveges kiszerelésű aromák szinte semmi helyet sem foglalnak, praktikusak és rengeteg édességhez felhasználhatók: tésztába, töltelékbe, krémbe, attól függően, hogy éppen mit sütünk. Azaz vanília és rum aromát minden konyhába! Ha már vanília, a vanillincukorról se feledkezzünk meg, klasszikus hozzávaló, ami már a nagymamáink alapkészletéből sem hiányozhatott. Hasonlóan a kakaóporhoz, amivel nemcsak ízesíthetünk, hanem színezhetünk is.
Folytassuk a sort a tölteléknek valókkal! Legyen szó uzsonnáról vagy egy tartalmasabb leves utáni második fogásról, a buktával nem lehet mellélőni. A titka a jó sűrű, sütésálló lekvár, amit más kelt tésztákhoz, pitékhez is felhasználhatunk. Emellett legyen a kamrapolcon pudingpor is, az „alap” vaníliás és csokis mellett vásároljunk be a család kedvenc ízeiből is!
Jöjjön még pár további süti hozzávaló!
Bár most a töltelékek közé soroltuk, természetesen kanalazós desszertek is készülhetnek pudinggal. És ha már a kamrában járunk, szuper, ha az egyik száraz, naptól és fénytől óvott polcon megbújik egy csomag mák, dió, mandula vagy mogyoró is. Ezekből szintén lehet töltelék, vagy őrleményüket keverhetjük sütemények tésztájába.
Most nyár van, és dúskálunk a friss gyümölcsökben, de ősztől tavaszig érdemes 1-1 csomag mirelit gyümölcsöt elrejteni a fagyasztónkban. Lehet meggy egy finom pitéhez vagy erdei gyümölcs, szilva és gyümölcsmix is, a felhasználási lehetőségek száma szinte végtelen, tölteléktől a szószig, krémtől a kevert, „beledobálós” sütiig mindenhez jók lesznek. Szintúgy jól variálhatók az aszalt gyümölcsök, a mazsola, az aszalt sárgabarack vagy az aszalt szilva. Ne feledkezzünk el a kókuszreszelékről sem! Amilyen egyszerű, olyan sokoldalú, és számos villámgyors, sütés nélküli édességhez elengedhetetlen, például keksztekercshez vagy kókuszgolyóhoz.
Az utolsó, 10. hozzávaló
Lehet, hogy egy picit különlegesebb az eddig felsoroltakhoz képest, viszont már egy kevés is feldobja a sütiket, így nem hagyhattuk ki. Ez pedig a marcipán, amely tökéletes ízesítésre és díszítésre.
Csak 10 hozzávaló, és mégis mennyi lehetőség klassz süteményeket, desszerteket készíteni! Tárazzunk be belőlük, hogy bármikor finom édességeket tudjunk varázsolni az asztalra!
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!