Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Gyümölcsös fonott kalács ötös fonással

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 20 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 20 szelet elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

500 g búzaliszt
80 g cukor
200 ml tej
80 g vaj vagy margarin
1 csipet só
1 darab tojás (M-es)
1 darab tojásfehérje (M-es)

1. tölteléhez:

60 g lágy vaj vagy margarin

2. töltelékhez:

kb. 50 g aszalt vörösáfonya

3. töltelékhez:

25 g aprított pisztácia

Kenéshez:

1 evőkanál tej
1 darab tojássárgája (M-es)
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A Gyümölcsös fonott kalács ötös fonással sütemény hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
A tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint. A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral kibéleljük.

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
A Gyümölcsös fonott kalács ötös fonással sütemény tésztáját enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk. A tésztát 5 egyforma méretű darabra (egy adag kb. 200 g) osztjuk.

Töltelékek:
Az első töltelékhez összekeverjük a lágy vajat vagy margarint a kakaóval és a vanillincukorral. 2 tésztadarabot egy-egy kb. 40 cm hosszú hengerré formázzuk. Mindkét hengert sodrófával kb. 7 cm szélesre kinyújtjuk. A kakaós tölteléket elosztjuk a tésztákon, majd elkenjük rajta. A tésztákat megint feltekerjük úgy, hogy ismét 2 kb. 40 cm hosszú hengert kapjunk.
Az áfonyát finomra aprítjuk. 2 tésztadarabot egyenként 25-25 g aprított áfonyával összegyúrunk, és ugyancsak 40 cm hosszú hengerekké formázzuk.
Az utolsó tésztadarabot összegyúrjuk a pisztáciával, és szintén hengerré formázzuk. A pisztáciás hengert középre, az áfonyás hengereket tőle jobb és bal oldalra a munkafelületre fektetjük. Végül a kakaós hengereket illesztésükkel lefelé a két szélére tesszük.
A kalácsot az útmutató (https://sutnijo.hu/magazin/variaciok-kalacsfonasra) segítségével megfonjuk, és az előkészített tepsire helyezzük. További kb. 20-30 percig letakarva kelesztjük. A sütőt előmelegítjük.

Alsó- és felső sütés: kb. 180°C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

A tojássárgáját a tejjel, villa segítségével összekeverjük, megkenjük vele a kalácsot, majd a sütő középső részében aranybarnára sütjük.

Sütési idő: kb. 30-35 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A kalácsot sütőpapírral együtt lehúzzuk a sütőlapról, és sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Tipp:

Az ötös fonással csavart Gyümölcsös fonott kalács tésztája lefagyasztható.
A sütemény tésztája mazsolával, fügével, datolyával, tört csokoládédarabokkal is gazdagítható.
A Gyümölcsös fonott kalács ötös fonással készülő sütemény, melyet különböző gyümölcsökkel töltünk meg.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
26 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!