Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Feketeerdei keksz

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 40-45 darab

Hozzávalók

kb. 40-45 darab elkészítéséhez

Tepsihez (kb. 35x40):

sütőpapír
Hullámos szélű kiszúró(Ø 4-5 cm)
Kerek süteménykiszúró (Ø 2 cm)

Tésztához:

300 g búzaliszt
100 g porcukor
175 g lágy vaj vagy margarin
1 darab tojás (M-es)

Ganache-hoz:

150 g fehércsokoládé
75 g habtejszín
1 evőkanál meggylikőr

Szóráshoz:

2 evőkanál tej
50 g reszelt csokoládé

Töltelékhez:

4 evőkanál meggylekvár
2 evőkanál meggylikőr
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Tészta:
Keverjük össze a lisztet a kakaóval és a sütőporral egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le és hűtsük le a tésztát, kb. 30 percre tegyük hűtőszekrénybe.

Ganache:
A fehércsokoládét vágjuk apró darabokra. Forraljuk fel a tejszínt egy kis lábosban, vegyük le a tűzről, és keverés közben olvasszuk fel benne a csokoládét. Öntsük a keveréket egy keverőtálba, és tegyük a hűtőbe kb. 1 órára. Megjegyzés: 1 és fél óránál tovább ne hűtsük, előtte vegyük ki a hűtőből.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral és melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeverése sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Enyhén lisztezett munkafelületen kb. 3 mm vastagságúra sodorjuk ki a tésztát. A hullános szélű süteménykiszúróval szúrjuk ki a tésztát és helyezzük a tepsire. A korongok felét a kis kerek kiszúróval vágjuk ki. Kenjük meg ezeket a kiszúrt korongok tetejét tejjel, és szórjuk meg reszelt csokoládéval. Tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük meg a tésztát.

Sütési idő: 11-13 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A kekszeket a sütőpapírral együtt tegyük egy süteményrácsra és hagyjuk kihűlni.

Töltelék:
A meggylekvárt egy kis lábosban rövid ideig forraljuk fel, hagyjuk kissé kihűlni, majd keverjük bele a meggylikőrt.

Összeállítás:
A ganache-t konyhai robotgéppel (habverő) addig keverjük, míg sűrűvé válik. Röviden keverjük bele a meggylikőrt. Kanalazzuk a ganache-t egy fagyasztózacskóba, vágjunk le egy sarkot, és nyomjunk egy-egy kört a kekszekre.

Kanalazzuk a kihűlt meggylekvárt egy fagyasztózacskóba, és vágjunk le egy kis sarkot. Óvatosan töltsük a lekvárt a ganache közepére. Helyezzük a kiszúrt kekszkarikákat a tetejére, és kissé nyomjuk le.

A kekszeket legalább 1 órán át tároljuk hűtőszekrényben.

Tippek:

A Feketeerdei kekszek kb. 1 hétig tárolhatók jól záródó, lehetőleg papírrétegekkel elválasztott dobozban.
A keksz alkohol nélkül is elkészíthető.
Feketeerdei keksz

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

RECEPTAJÁNLÓ

Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
24 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptkategóriák

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!