Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Rozsos buci

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag 12 darab

Hozzávalók

12 darab elkészítéséhez

Tepsihez (kb. 35x40 cm):

sütőpapír

Tésztához:

300 g rozsliszt
125 g búzaliszt
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
2 késhegynyi őrölt ánizs
2 késhegynyi őrölt kömény
50 g lágy vaj vagy margarin
300 ml langyos víz

Szóráshoz:

némi rozsliszt
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Tészta:
Keverjük össze a rozslisztet és a búzalisztet az élesztővel egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és gyúrjunk mindent össze egy konyhai robotgéppel(dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.

Szórjuk meg a tésztát enyhén liszttel, majd vegyük ki a tálból, és enyhén lisztezett munkafelületen formázzunk belőle golyót. Ezt nyomjuk lapos, kerek tésztalappá (Ø kb. 20 cm).

A tésztalapot először egy tésztakártya segítségével 4 negyedre osztjuk, és a munkafelületen kissé széthúzzuk őket.

Minden tésztanegyedet 3 kb. azonos méretű darabra osztjuk, pl. először levágjuk a hegyét, majd a maradékot félbevágjuk. Így kapják a rozsbucik a különböző formákat. Helyezzük a bucikat a tepsire, fedjük le, és hagyjuk ismét kelni, további kb. 15-20 percig. Melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)

Helyezzük a tepsit a sütő középső részlébe és süssük meg a bucikat.

Sütési idő: kb. 18-20 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Vegyük ki a rozsos bucikat a sütőpapírral együtt egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.

Tippek:

A rozsos bucikat fogyasszuk metélőhagymával, koktélparadicsommal, vagy akár újhagymával.
A bucik remekül fagyaszthatóak.
Rozsos buci

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Receptkategóriák

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!