Süssünk sósat leveles tésztából!

Dátum 2022. június 03.

Lassan itt a szünidő, jön a nyári programok sora: kirándulás, strand vagy egy jó grillezés a kertben. Mi a közös bennük? Egyértelmű! Sós snackek után kiáltanak!

Szükséges idő 20-40 perc között
58 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Leveles tésztából sütni mindig jó ötlet

Kivesszük a hűtőből, pihentetjük rövid ideig a konyhapulton, aztán már tekerhetjük is ki a hűtött, konyhakész, sütőpapírra feltekert leveles tésztát. Könnyű vele dolgozni, így ha a gyerekekkel csapnánk közös sütögetést, arra is szuper választás. Nemcsak egyszerűen használható, hanem hosszadalmas sütési idővel sem kell számolnunk, így még a nagy nyári melegben sem fog dilemmát okozni, hogy bekapcsoljuk-e a sütőt. Ki ne hagyjuk azt se, hogy mennyire sokoldalú tésztaféle. Formázhatjuk, hajtogathatjuk, tekerhetjük, tölthetjük, készíthetjük édesre vagy sósra. Fókuszáljunk ezúttal a sós sütikre!

Formázzuk kedvünkre!

A kitekert leveles tésztát hagyhatjuk egyben, vagy csak egyszerűen megtöltjük, feltekerjük, és már mehet is a tekercs a sütőbe. Hasonlóan készülnek a csigák is, a kész töltött tekercset 2-2,5 cm széles darabokra vágjuk, majd oldalukra fordítva tepsibe sorakoztatjuk. Ha a tésztából négyzeteket vagy téglalapokat vágunk, különböző háromszögeket, batyukat, táskákat formázhatunk. 

Szükséges idő 20-40 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
13 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Csavarhatunk belőle rudakat, stanglikat, kosárkákat, vagy koszorút is formázhatuk, amiket sütés és hűlés után kedvünkre megtölthetünk. A szélek összeragasztásához használhatunk felvert tojást vagy tojássárgáját. A töltött táska, párna, batyu jellegű sütik tetejét pedig sütés előtt ne felejtsük el néhány helyen megszurkálni villával, hogy sülés közben a gőzök távozni tudjanak.

Szükséges idő 20-40 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Változatos töltelékek

Kétféle tölteléktípusban is gondolkozhatunk: lehet olyan, amit együtt sütünk meg a tésztával, illetve a tésztát sülés és hűlés után is megtölthetjük. Így készül például sokak kedvence, a sajtos roló. Ha együtt sütjük a tésztát és a tölteléket, a töltelékbe nyugodtan keverhetünk kötőanyagként tojást, tojássárgáját. A töltelékünk lehet túrós, sajtos, kikeverhetünk a tészta megkenéshez ízesített, például zöldfűszeres vagy fokhagymás tejfölt - laktózmentes változatban Creme VEGA-t. Készíthetünk olaszos, akár pizzás ízesítésű, paradicsomos tölteléket, párolhatunk zsenge spenótot, vagy vehetjük húsosra is a figurát. Sonka, szalámi? Netán virsli beletekerve? Vagy inkább főzzünk egy gyors marha-vagy sertéshúsos ragut darált húsból, hagymákkal, fűszerekkel? Egy fontos: jó sűrűre készítsük el a töltelékeket, hogy ne áztassák el a tésztát. És plusz egy ötlet a végére: ha passzol a sütinkhez, nyugodtan szórjuk is meg a tetejét szezámmaggal, lenmaggal vagy jól olvadó reszelt sajttal.

Szükséges idő 20-40 perc között
39 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
65 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!