Piskóta trükkök
2019. december 18.Az ünnepek alatt sokféle sütemény kerülhet az asztalra - most a piskótatészta készítés rejtelmeibe fogunk elkalauzolni titeket.
Karácsonykor több megoldás közül választhatunk, mehetünk a jól bejáratott úton, a hagyományos receptjeinkkel, de bátran kísérletezhetünk is.
Az alábbiakban a piskótakészítéshez nyújtunk segítséget, hogy a végeredmény biztosan tökéletesen sikerülhessen.
Nézzük, milyen egyszerű tippekkel lehetünk magabiztosak
- Ha gyerekekkel készítjük a tésztát, imádni fogják, ahogy átszitáljuk a lisztet. Látványra is gyönyörű, és a tésztánk is szellősebb lesz tőle, ezért nem érdemes megspórolni ezt a lépést.
- Nagyon sokat számít, hogy jó és könnyű tésztánk legyen, ha friss tojással dolgozunk. Ez valójában minden tésztatípusra igaz, így mindig tartsuk szem előtt.
- A tojás szétválasztásánál figyeljünk arra, hogy a fehérjéhez ne kerüljön a sárgájából, mert akkor nehezebb lesz felverni a habot.
- Szintén nehezítheti a hab felverését, ha a habverőn marad valami maszat, tehát érdemes jól megtisztítani használat előtt.
- Nagyon fontos, hogy amikor a habot a masszához keverjük, ne “törjük meg”, ezért mindig kézi habverővel, vagy egy keverőlapáttal dolgozzunk, könnyed, laza mozdulatokkal.
Sütéssel kapcsolatos tanácsok
- Ha piskótatésztát sütünk, semmiképpen ne nyitogassuk gyakran a sütőt, mert összeeshet a tészta a hirtelen hűvös levegőtől. Ha már feltehetően kész a tésztánk, tűpróbával állapíthatjuk meg, hogy teljesen megsült-e. Szúrjunk egy hústűt a tésztába, ha nem marad rajta semmi, amikor kihúzzuk, akkor a tésztánk elkészült.
- Fontos az is, hogy a tésztát hagyjuk szép lassan kihűlni. Amikor kész, a formában hagyjuk hűlni tíz percet, utána tegyük át rácsra, amíg teljesen ki nem hűl.
- Ha a piskótánk teteje kicsit megégett volna, ne essünk kétségbe, vágjuk le az égett részeket, fordítsuk meg és a kevésbé sérült részt vonjuk be krémmel, vagy mázzal.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.