Kevés hozzávalóból is süthetünk igazán finomat
2020. április 22.Szokták mondani, hogy a legfinomabb süteményeket, desszerteket a kreativitás szüli. A kiindulási helyzet általában ugyanaz: nem terveztünk sütni, ám a család mégis vágyik valami finomságra.
A hűtőben, kamrában található alapanyagok felhasználása
Körülnézünk a hűtőben és a kamrában, majd megállapítjuk, hogy bizony kevés hozzávaló áll csak rendelkezésünkre.
A jelenlegi helyzet szintén feladja a leckét. Ritkábban vásárolunk, és ekkor is inkább tartós élelmiszerekkel töltjük fel a készleteket. Ha azonban van egy jó receptünk, lazán elkészíthetjük életünk édességét, hiszen egy süti ízletességét egyáltalán nem az határozza meg, hogy milyen terjedelmes az összetevők listája.
Aprósütemények, különféle tésztából
Az első és talán legkézenfekvőbb ötlet előkapni egy omlós linzer alapreceptet, és sütni egy óriási adag kekszet. Ha van otthon liszt, vaj vagy margarin, cukor és némi tojássárgája, már nyert ügyünk van. Ezeken felül csak az ízesítésről kell gondoskodnunk, ami lehet vanillincukor, citromhéj vagy olvasztott csokoládé. Hasonló a helyzet az amerikai típusú roppanós cookie-kkal is.
A leveles tészta és a rétestészta szintén roppant praktikus választás, ha a „semmiből” szeretnénk finomat alkotni. Gondoljunk csak bele: egy kevés kakaós, fahéjas töltelékkel vagy például lekvárral, olajos maggal készült töltelékkel, krémmel töltve is remek, de egy kis maradék reszelt sajt vagy köménymag szintén megoldja a délutáni nasi kérdését. A réteslap is hálás alapanyag: összeragaszthatjuk olvasztott vajjal, margarinnal vagy olajjal, halmozhatunk rá gyümölcsös tölteléket vagy akár gyümölcsrizst, tejbegrízt is.
Piskóta, ami sokféle töltelékkel készülhet
Tej, cukor és egy tasak ízlés szerinti pudingpor, ennyi kell csak ahhoz, hogy édes-krémes kanalaznivalót tehessünk az asztalra. Persze a puding ennél jóval sokoldalúbb! Ha kevesebb tejjel sűrűbbre főzzük, felhasználhatjuk sütemények töltelékéhez, vagy például készíthetünk sült gyümölcsökhöz pudingkalapot. A hűtő és a kamra tartalmához igazítható pohárdesszertek alapja szintén lehet főzős vagy hidegen kikeverhető puding.
Nem piskóta... Dehogynem! Lehet, hogy elsőre eszünkbe sem jutna, pedig a piskótatészta sem igényel sok hozzávalót. Innentől pedig nyitva áll az út: készíthetünk tortákat, piskótatekercset, charlotte-okat vagy például piskóta szendvicset. A krémek, töltelékek igazodhatnak hűtőnk tartalmához, lehetnek pudingosak, vajjal kihabosítottak vagy tejszínhabosak.
Kevert tészta, ami számos alapanyaggal ízesíthető
A muffin nem csak gyors desszert, hanem kevés alapanyagból is összedobható, hasonlóan a különböző kevert tésztákhoz. Kakaóval, citromhéjjal, csokidarabokkal ízesítve mindegyik finom desszert, és szintén nem igényelnek sok alapanyagot. Gondolkozhatunk rögtön úgy is, hogy mit lenne muszáj minél gyorsabban felhasználni a hűtőből. A barnulásnak indult banánok például tökéletesek lesznek egy puha banánkenyérbe téve.
Végezetül ejtsünk pár szót a délutáni desszertnek és második fogásnak egyaránt beillő gofrikról, palacsintákról! Az alapreceptekkel most sem lőhetünk mellé, ha pedig felfedezünk a kamra mélyén egy üveg lekvárt vagy kompótot, nem is kell tovább gondolkoznunk, hogy mivel lepjük meg a családot.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.