Kevés hozzávalóból is süthetünk igazán finomat

Dátum 2020. április 22.

Szokták mondani, hogy a legfinomabb süteményeket, desszerteket a kreativitás szüli. A kiindulási helyzet általában ugyanaz: nem terveztünk sütni, ám a család mégis vágyik valami finomságra.

A hűtőben, kamrában található alapanyagok felhasználása

Körülnézünk a hűtőben és a kamrában, majd megállapítjuk, hogy bizony kevés hozzávaló áll csak rendelkezésünkre.

A jelenlegi helyzet szintén feladja a leckét. Ritkábban vásárolunk, és ekkor is inkább tartós élelmiszerekkel töltjük fel a készleteket. Ha azonban van egy jó receptünk, lazán elkészíthetjük életünk édességét, hiszen egy süti ízletességét egyáltalán nem az határozza meg, hogy milyen terjedelmes az összetevők listája.

Szükséges idő 40-60 perc között
47 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Aprósütemények, különféle tésztából

Az első és talán legkézenfekvőbb ötlet előkapni egy omlós linzer alapreceptet, és sütni egy óriási adag kekszet. Ha van otthon liszt, vaj vagy margarin, cukor és némi tojássárgája, már nyert ügyünk van. Ezeken felül csak az ízesítésről kell gondoskodnunk, ami lehet vanillincukor, citromhéj vagy olvasztott csokoládé. Hasonló a helyzet az amerikai típusú roppanós cookie-kkal is. 

A leveles tészta és a rétestészta szintén roppant praktikus választás, ha a „semmiből” szeretnénk finomat alkotni. Gondoljunk csak bele: egy kevés kakaós, fahéjas töltelékkel vagy például lekvárral, olajos maggal készült töltelékkel, krémmel töltve is remek, de egy kis maradék reszelt sajt vagy köménymag szintén megoldja a délutáni nasi kérdését. A réteslap is hálás alapanyag: összeragaszthatjuk olvasztott vajjal, margarinnal vagy olajjal, halmozhatunk rá gyümölcsös tölteléket vagy akár gyümölcsrizst, tejbegrízt is.

Szükséges idő 20-40 perc között
28 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Piskóta, ami sokféle töltelékkel készülhet

Tej, cukor és egy tasak ízlés szerinti pudingpor, ennyi kell csak ahhoz, hogy édes-krémes kanalaznivalót tehessünk az asztalra. Persze a puding ennél jóval sokoldalúbb! Ha kevesebb tejjel sűrűbbre főzzük, felhasználhatjuk sütemények töltelékéhez, vagy például készíthetünk sült gyümölcsökhöz pudingkalapot. A hűtő és a kamra tartalmához igazítható pohárdesszertek alapja szintén lehet főzős vagy hidegen kikeverhető puding. 

Nem piskóta... Dehogynem! Lehet, hogy elsőre eszünkbe sem jutna, pedig a piskótatészta sem igényel sok hozzávalót. Innentől pedig nyitva áll az út: készíthetünk tortákat, piskótatekercset, charlotte-okat vagy például piskóta szendvicset. A krémek, töltelékek igazodhatnak hűtőnk tartalmához, lehetnek pudingosak, vajjal kihabosítottak vagy tejszínhabosak.

Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
15 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kevert tészta, ami számos alapanyaggal ízesíthető

muffin nem csak gyors desszert, hanem kevés alapanyagból is összedobható, hasonlóan a különböző kevert tésztákhoz. Kakaóval, citromhéjjal, csokidarabokkal ízesítve mindegyik finom desszert, és szintén nem igényelnek sok alapanyagot. Gondolkozhatunk rögtön úgy is, hogy mit lenne muszáj minél gyorsabban felhasználni a hűtőből. A barnulásnak indult banánok például tökéletesek lesznek egy puha banánkenyérbe téve. 

Végezetül ejtsünk pár szót a délutáni desszertnek és második fogásnak egyaránt beillő gofrikról, palacsintákról! Az alapreceptekkel most sem lőhetünk mellé, ha pedig felfedezünk a kamra mélyén egy üveg lekvárt vagy kompótot, nem is kell tovább gondolkoznunk, hogy mivel lepjük meg a családot. 

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
37 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!