Kenyérsütés? Ne félj tőle!

Dátum 2019. augusztus 16.

Nincs is finomabb a még langyos, foszló belű kenyérnél. Persze ez is elkészíthető otthon és nem is olyan nagy ördöngösség!

Az otthon készült kenyér előnyei

A finom, puha házi kenyér a legfinomabb nyári ételek tökéletes kísérője lehet. Elég, ha csak az ízgazdag lecsóra gondolunk, de attól is összefuthat a nyál a szánkban, ha az aranyló baracklekvárt, vagy a pikánsan fanyar meggyet kanalazhatjuk rá a finom házi kenyerünkre.

A házi kenyérsütés további pozitív hozadéka, hogy így egészen biztosan csak olyan alapanyagok kerülnek mindennapi kenyerünkbe, amiket mi magunk látni szeretnénk bennük. A kenyérkészítésnek sok iskolája van, de vannak olyan receptek is, amelyek tényleg nem igényelnek komoly felkészültséget. 

A kenyérsütést csak egyszer kell elkezdeni, és aki rákap az ízére, talán soha többet nem is szeretne már más fajtát enni.

Dagasztási tanácsok

Az első és legfontosabb: nem mindegy, milyen lisztet használunk. Sokkal nagyobb lehet a sikerélmény, ha rögtön a megfelelő lisztet választjuk a házi kenyérsütéshez. Válasszunk magas sikértartalmú liszteket, a boltok polcain pedig keressük a “BL80-as” jelölést.

A dagasztást végezhetjük kézzel és géppel is. Ha géppel dolgozunk, először alacsony fokozaton elegyítsük az alapanyagokat, hogy ne szálljon a liszt mindenfele a konyhánkban. Ha már összeállt a tészta, akkor kapcsoljuk csak a gépet magasabb fokozatra. Nagyjából 7-10 percig dagasszuk. Ha a tészta már elválik az edény falától, akkor befejezettnek tekinthetjük a dagasztási hadműveletet.

Ha kézzel dagasztjuk a tésztát, hasonlóképpen járjunk el. Először finoman dolgozzuk össze a hozzávalókat, majd jöhetnek az erőteljesebb mozdulatok. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától. 

Szükséges idő Több, mint 60 perc
12 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
22 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

A kelesztési idő változó

A kelesztés a kenyérsütés érzékeny pontja. A kelesztőtálat helyezzük meleg helyre. Nyáron tehetjük a napfényes ablakhoz is, de akár 40 fokos vízbe is. A kelesztés idejét nem lehet percekben meghatározni, ehhez valóban némi rutinra van szükség.

Figyeljük a tésztát, ha már kellően feljött, nem esett össze, ugyanakkor nem is indult hódító körútra a tálból (azaz nem kelt túl), akkor eljött az ideje a sütésnek. 

Szükséges idő Több, mint 60 perc
32 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
28 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!