Kenyérsütés? Ne félj tőle!
Nincs is finomabb a még langyos, foszló belű kenyérnél. Persze ez is elkészíthető otthon és nem is olyan nagy ördöngösség!
Az otthon készült kenyér előnyei
A finom, puha házi kenyér a legfinomabb nyári ételek tökéletes kísérője lehet. Elég, ha csak az ízgazdag lecsóra gondolunk, de attól is összefuthat a nyál a szánkban, ha az aranyló baracklekvárt, vagy a pikánsan fanyar meggyet kanalazhatjuk rá a finom házi kenyerünkre.
A házi kenyérsütés további pozitív hozadéka, hogy így egészen biztosan csak olyan alapanyagok kerülnek mindennapi kenyerünkbe, amiket mi magunk látni szeretnénk bennük. A kenyérkészítésnek sok iskolája van, de vannak olyan receptek is, amelyek tényleg nem igényelnek komoly felkészültséget.
A kenyérsütést csak egyszer kell elkezdeni, és aki rákap az ízére, talán soha többet nem is szeretne már más fajtát enni.
Dagasztási tanácsok
Az első és legfontosabb: nem mindegy, milyen lisztet használunk. Sokkal nagyobb lehet a sikerélmény, ha rögtön a megfelelő lisztet választjuk a házi kenyérsütéshez. Válasszunk magas sikértartalmú liszteket, a boltok polcain pedig keressük a “BL80-as” jelölést.
A dagasztást végezhetjük kézzel és géppel is. Ha géppel dolgozunk, először alacsony fokozaton elegyítsük az alapanyagokat, hogy ne szálljon a liszt mindenfele a konyhánkban. Ha már összeállt a tészta, akkor kapcsoljuk csak a gépet magasabb fokozatra. Nagyjából 7-10 percig dagasszuk. Ha a tészta már elválik az edény falától, akkor befejezettnek tekinthetjük a dagasztási hadműveletet.
Ha kézzel dagasztjuk a tésztát, hasonlóképpen járjunk el. Először finoman dolgozzuk össze a hozzávalókat, majd jöhetnek az erőteljesebb mozdulatok. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától.
A kelesztési idő változó
A kelesztés a kenyérsütés érzékeny pontja. A kelesztőtálat helyezzük meleg helyre. Nyáron tehetjük a napfényes ablakhoz is, de akár 40 fokos vízbe is. A kelesztés idejét nem lehet percekben meghatározni, ehhez valóban némi rutinra van szükség.
Figyeljük a tésztát, ha már kellően feljött, nem esett össze, ugyanakkor nem is indult hódító körútra a tálból (azaz nem kelt túl), akkor eljött az ideje a sütésnek.