Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Tönkölybúzás veknik

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 4 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 4 darab elkészítéséhez

A kelt tésztához:

500 g Tönkölybúza liszt
1 pohár tejföl (20%-os, 150 g)
2 ek. olívaolaj
1 teáskanál só
2 teáskanál cukor
1 teáskanál majoránna
1 teáskanál kakukkfű
200 ml meleg víz

Ezenkívül:

kevés tönkölybúza liszt
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A tepsit (kb. 30 x 40 cm) sütőpapírral béleljük.

Elkészítés:

A tésztához a lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) kezdetben alacsony, majd legmagasabb fokozaton 5 percig keverve sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva, meleg helyen kelni hagyjuk (kb. 1 órát), amíg szemmel láthatóan megnő. A tésztát lisztezzük, a keverőedényből a munkafelületre fordítjuk. Újból lisztezzük, majd 4 egyenlő nagyságú részre osztjuk. A szeleteket megfogjuk a végeiknél és többször megcsavarjuk, míg egy kb. 20 cm hosszú veknit nem kapunk. A vekniket a tepsibe fektetjük, meleg helyen 20 percig ismét kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 240°C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 220°C (előmelegítve)

A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a vekniket megsütjük.

Sütési idő: kb. 10 perc

10 perc után a sütési hőmérsékletet csökkentjük, és a vekniket készre sütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180°C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160°C (előmelegítve)

Sütési idő: kb. 25 - 30 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Sütés után a vekniket sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Tippek:

A megsült vekni lefagyasztható.
A fűszerek ízlés szerint variálhatók.
A Tönkölybúzás veknik alternatív lisztből készíthető péksütemény/kenyérféle mindennapi fogyasztásra.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
16 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!