Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Rusztikus parasztkenyér

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 20 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 20 szelet elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

500 g kefir
300 g búzaliszt (fehér kenyérliszt)
300 g teljes kiőrlésű búzaliszt vagy rozsliszt
2 teáskanál só
2-3 evőkanál olivaolaj
50 g lenmag
50 g napraforgómag

Ezenkívül:

víz
búzaliszt (fehér kenyérliszt)
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

A kefirt felmelegítjük. A kétfajta lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a meleg kefirt, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt tésztává dolgozzuk. A tésztát meleg helyen addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). A tepsit sütőpapírral béleljük és a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

Formázás:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk, kerek cipóvá formázzuk (kb. 15-20 cm Ø), és a tepsibe tesszük. Letakarva még egyszer addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 15-20 perc). A cipót kevés vízzel megkenjük, és liszttel megszórjuk. Éles késsel kb. 1 cm mélyen keresztet vágunk bele, majd a sütő alsó részében megsütjük.

Sütési idő: kb. 10-15 perc

A sütő hőmérsékletét csökkentjük és a kenyeret ezen a hőfokon sütjük tovább.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Sütési idő: kb. 40-45 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A parasztkenyeret sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Tippek:

Hogy a kenyérnek különleges ízt kölcsönözzünk, tegyünk a tésztába 2 teáskanál fűszersót.
Lakás- vagy házavatóra különleges gesztus kenyeret és sót ajándékozni. Ehhez keverjünk ki fűszersót, pl. szárított zöldfűszerekből durva tengeri sóval, és rétegezzük kicsi, zárható üvegekbe. Vagy gyümölcsös sóhoz: rétegezzünk sót Dr. Oetker Finesse Reszelt citrom- vagy narancshéjjal.
A kenyeret lefagyaszthatjuk.
Rusztikus parasztkenyér

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!