Sütőtökös finomságok
2019. október 17.Attól, hogy a sütőtököt inkább a zöldségek között tartjuk számon, ne hagyjuk parlagon heverni szezonjában, bátran próbáljuk ki mint alapanyagot.
A sütőtök izgalmasabbá tehető némi fűszerrel
A sütőtök az ősz és a tél egyik meghatározó zöldsége, jellegzetes ízét a legtöbben kedvelik. Termesztése, fogyasztása több száz éves múltra tekint vissza.
Magyar elnevezése a „sütés” a leggyakoribb elkészítési módjára utal. Ehetjük magában is, hiszen szeletekre vágva, sütőben sütve isteni uzsonna vagy vacsora válhat belőle.
Ha egy kicsit bolondítanánk rajta, megkenhetjük fahéjas, szegfűszeges mézzel is sütés előtt, így már a lakást belengő, kellemes illat is mosolyt csalhat a család arcára.
Számos jótékony hatása van
Ráadásul nem csak kellemes az íze, hanem sok értékes tápanyagot is megtalálhatunk benne. Csak jót tehetünk magunkkal, ha rendszeresen fogyasztjuk. Talán meglepő tény, de a sütőtök még a ráncok ellen is jó, hiszen a benne található karotinoidok segítenek semlegesíteni a szabadgyököket, ezért bőrvédő hatásuk is van.
Igen gazdag A-, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. De ásványi anyagok tekintetében is kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, például magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma miatt.
A hűvösebb idő beköszöntével, amikor egyre támadnak a vírusok, a sütőtök levét is bevethetjük a megfázásos betegségekre, a gyulladással járó elváltozások gyógyítására.
Süteményeinkben azért is lehet előnyös kipróbálni, mert íze édes, vagy édeskés, így bátran spórolhatunk a finomságainkhoz hozzáadott cukor mennyiségén.
Bár sok gyümölcs szezonja már lecsengett, a sütésnél ne hagyjuk figyelmen kívül a szezonális és helyben termő alapanyagokat, fedezzünk fel új, izgalmas recepteket, ízeket!
Süteményekhez is kiváló alapanyag
A sütőtöknek több fajtája is elérhető itthon, érdemes velük kísérletezni, mert minden fajtának kicsit más az íze. Megtalálhatjuk itthon az orange vagy sonkatököt vagy a kanadai sütőtököt, az óvári hengeres sütőtököt és a hokkaido tököt is. Utóbbi itthon még kevéssé ismert, de érdemes egy próbát tenni vele, íze általában megbízhatóan édes, kicsit gesztenyés. Süteményekbe is jó választás lehet.
Bár sok gyümölcs szezonja már lecsengett, a sütésnél ne hagyjuk figyelmen kívül a szezonális és helyben termő alapanyagokat, fedezzünk fel új, izgalmas recepteket, ízeket!
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.