Sütőtökös finomságok
Attól, hogy a sütőtököt inkább a zöldségek között tartjuk számon, ne hagyjuk parlagon heverni szezonjában, bátran próbáljuk ki mint alapanyagot.
A sütőtök izgalmasabbá tehető némi fűszerrel
A sütőtök az ősz és a tél egyik meghatározó zöldsége, jellegzetes ízét a legtöbben kedvelik. Termesztése, fogyasztása több száz éves múltra tekint vissza. Magyar elnevezése a „sütés” a leggyakoribb elkészítési módjára utal. Ehetjük magában is, hiszen szeletekre vágva, sütőben sütve isteni uzsonna vagy vacsora válhat belőle. Ha egy kicsit bolondítanánk rajta, megkenhetjük fahéjas, szegfűszeges mézzel is sütés előtt, így már a lakást belengő, kellemes illat is mosolyt csalhat a család arcára.
Számos jótékony hatása van
Ráadásul nem csak kellemes az íze, hanem sok értékes tápanyagot is megtalálhatunk benne. Csak jót tehetünk magunkkal, ha rendszeresen fogyasztjuk. Talán meglepő tény, de a sütőtök még a ráncok ellen is jó, hiszen a benne található karotinoidok segítenek semlegesíteni a szabadgyököket, ezért bőrvédő hatásuk is van. Igen gazdag A-, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. De ásványi anyagok tekintetében is kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, például magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma miatt.
A hűvösebb idő beköszöntével, amikor egyre támadnak a vírusok, a sütőtök levét is bevethetjük a megfázásos betegségekre, a gyulladással járó elváltozások gyógyítására. Süteményeinkben azért is lehet előnyös kipróbálni, mert íze édes, vagy édeskés, így bátran spórolhatunk a finomságainkhoz hozzáadott cukor mennyiségén. A sütőtök gluténmentes, ezért jól lehet alkalmazni "mentes" étrendeknél, vagy akár vega-, vegán ételekhez.
Süteményekhez is kiváló alapanyag
A sütőtöknek több fajtája is elérhető itthon, érdemes velük kísérletezni, mert minden fajtának kicsit más az íze. Megtalálhatjuk itthon az orange vagy sonkatököt vagy a kanadai sütőtököt, az óvári hengeres sütőtököt és a hokkaido tököt is. Utóbbi itthon még kevéssé ismert, de érdemes egy próbát tenni vele, íze általában megbízhatóan édes, kicsit gesztenyés. Süteményekbe is jó választás lehet.
Bár sok gyümölcs szezonja már lecsengett, a sütésnél ne hagyjuk figyelmen kívül a szezonális és helyben termő alapanyagokat, fedezzünk fel új, izgalmas recepteket, ízeket!
A sütőtök az ősz és a tél egyik meghatározó zöldsége, amely több száz éves termesztési és fogyasztási múlttal rendelkezik. A magyar neve a sütés szóból ered, ami a leggyakoribb elkészítési módjára utal. Jellegzetes, kellemes ízét a legtöbben kedvelik, és sok értékes tápanyagot tartalmaz.
A legegyszerűbb módszer a sütőben sütés. Csak vágjuk szeletekre, és süssük meg a sütőben. Így isteni uzsonna vagy vacsora lesz belőle, és az egész lakást kellemes illat járja be közben.
A sütőtök fűszerezésével könnyű izgalmasabbá tenni. Javasolt fahéjat vagy szegfűszeget használni, és sütés előtt megkenni fahéjas, szegfűszeges mézzel.
A sütőtök rendkívül gazdag A-, B1, B2, B3, B6, C és E vitaminban, valamint folsavban és pantoténsavban. Ásványi anyagok közül magas kálium-, foszfor-, vas-, réz- és mangántartalma van, így nagyon egészséges alapanyag.
Igen, a tapasztalatok alapján a sütőtök bőrvédő hatásokkal rendelkezik. A benne lévő karotinoidok segítenek semlegesíteni a szabadgyököket, így még a ráncok ellen is védelmet nyújthat. Rendszeres fogyasztása javíthatja a bőr állapotát.
Segíthet! A hűvösebb időszakban a sütőtök leve hasznos lehet a megfázásos betegségekre és a gyulladással járó elváltozások kezelésére. Különösen ajánlott az ősz-tél alatt, amikor a vírusok támadnak.
Igen, a sütőtök gluténmentes, ezért alkalmas gluténmentes étrendet követőknek. Emellett jól beépíthető vega- és vegán ételekhez is, így sok speciális étkezési igényt kielégít.
Magyarországon több fajta elérhető: az orange sütőtök, a sonkatök, a kanadai sütőtök, az óvári hengeres sütőtök és a hokkaido tök. Mindegyiknek kicsit más az íze, így érdemes velük kísérletezni.
A hokkaido tök itthon még kevéssé ismert, de érdemes kipróbálni. Az íze megbízhatóan édes, kicsit gesztenyés, így kiváló választás lehet süteményekbe és önmagában is.
Kiválóan használható! Mivel a sütőtök íze természetesen édes vagy édeskés, jelentősen csökkenthetjük a cukormennyiséget a receptekben. Gluténmentes volta pedig még barátságosabbá teszi különféle diétás étrendet követőknek.