Sütőtökös finomságok

Attól, hogy a sütőtököt inkább a zöldségek között tartjuk számon, ne hagyjuk parlagon heverni szezonjában, bátran próbáljuk ki mint alapanyagot.

A sütőtök izgalmasabbá tehető némi fűszerrel

A sütőtök az ősz és a tél egyik meghatározó zöldsége, jellegzetes ízét a legtöbben kedvelik. Termesztése, fogyasztása több száz éves múltra tekint vissza. Magyar elnevezése a „sütés” a leggyakoribb elkészítési módjára utal. Ehetjük magában is, hiszen szeletekre vágva, sütőben sütve isteni uzsonna vagy vacsora válhat belőle. Ha egy kicsit bolondítanánk rajta, megkenhetjük fahéjas, szegfűszeges mézzel is sütés előtt, így már a lakást belengő, kellemes illat is mosolyt csalhat a család arcára.

Számos jótékony hatása van

Ráadásul nem csak kellemes az íze, hanem sok értékes tápanyagot is megtalálhatunk benne. Csak jót tehetünk magunkkal, ha rendszeresen fogyasztjuk. Talán meglepő tény, de a sütőtök még a ráncok ellen is jó, hiszen a benne található karotinoidok segítenek semlegesíteni a szabadgyököket, ezért bőrvédő hatásuk is van. Igen gazdag A-, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. De ásványi anyagok tekintetében is kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, például magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma miatt.

A hűvösebb idő beköszöntével, amikor egyre támadnak a vírusok, a sütőtök levét is bevethetjük a megfázásos betegségekre, a gyulladással járó elváltozások gyógyítására. Süteményeinkben azért is lehet előnyös kipróbálni, mert íze édes, vagy édeskés, így bátran spórolhatunk a finomságainkhoz hozzáadott cukor mennyiségén. A sütőtök gluténmentes, ezért jól lehet alkalmazni "mentes" étrendeknél, vagy akár vega-, vegán ételekhez.

Süteményekhez is kiváló alapanyag

A sütőtöknek több fajtája is elérhető itthon, érdemes velük kísérletezni, mert minden fajtának kicsit más az íze.  Megtalálhatjuk itthon az orange vagy sonkatököt vagy a kanadai sütőtököt, az óvári hengeres sütőtököt és a hokkaido tököt is. Utóbbi itthon még kevéssé ismert, de érdemes egy próbát tenni vele, íze általában megbízhatóan édes, kicsit gesztenyés. Süteményekbe is jó választás lehet.

Bár sok gyümölcs szezonja már lecsengett, a sütésnél ne hagyjuk figyelmen kívül a szezonális és helyben termő alapanyagokat, fedezzünk fel új, izgalmas recepteket, ízeket!

Miért sütőtök a sütőtök?
Hogy lehet a sütőtököt legegyszerűbben elkészíteni?
Hogy lehet finomabbá tenni a sütőtököt?
Milyen vitamint és ásványokat tartalmaz a sütőtök?
Tényleg jó a sütőtök a bőrünknek?
Segít-e a sütőtök a megfázás ellen?
Használható a sütőtök speciális étrendekhez?
Milyen sütőtök fajtákat találunk itthon?
Milyen a hokkaido tök?
Lehet-e süteményekben használni a sütőtököt?

KAPCSOLÓDÓ CiKKEK

Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!