Sütőtökös finomságok

Dátum 2019. október 17.

Attól, hogy a sütőtököt inkább a zöldségek között tartjuk számon, ne hagyjuk parlagon heverni szezonjában, bátran próbáljuk ki mint alapanyagot.

A sütőtök izgalmasabbá tehető némi fűszerrel

A sütőtök az ősz és a tél egyik meghatározó zöldsége, jellegzetes ízét a legtöbben kedvelik. Termesztése, fogyasztása több száz éves múltra tekint vissza.

Magyar elnevezése a „sütés” a leggyakoribb elkészítési módjára utal. Ehetjük magában is, hiszen szeletekre vágva, sütőben sütve isteni uzsonna vagy vacsora válhat belőle.

Ha egy kicsit bolondítanánk rajta, megkenhetjük fahéjas, szegfűszeges mézzel is sütés előtt, így már a lakást belengő, kellemes  illat is mosolyt csalhat a család arcára.

Szükséges idő 40-60 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
10 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Számos jótékony hatása van

Ráadásul nem csak kellemes az íze, hanem sok értékes tápanyagot is megtalálhatunk benne. Csak jót tehetünk magunkkal, ha rendszeresen fogyasztjuk. Talán meglepő tény, de a sütőtök még a ráncok ellen is jó, hiszen a benne található karotinoidok segítenek semlegesíteni a szabadgyököket, ezért bőrvédő hatásuk is van.

Szükséges idő 40-60 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Igen gazdag A-, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. De ásványi anyagok tekintetében is kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, például magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma miatt.

A hűvösebb idő beköszöntével, amikor egyre támadnak a vírusok, a sütőtök levét is bevethetjük a megfázásos betegségekre, a gyulladással járó elváltozások gyógyítására. 

Süteményeinkben azért is lehet előnyös kipróbálni, mert íze édes, vagy édeskés, így bátran spórolhatunk a finomságainkhoz hozzáadott cukor mennyiségén.

Bár sok gyümölcs szezonja már lecsengett, a sütésnél ne hagyjuk figyelmen kívül a szezonális és helyben termő alapanyagokat, fedezzünk fel új, izgalmas recepteket, ízeket!

Szükséges idő 20-40 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Süteményekhez is kiváló alapanyag

A sütőtöknek több fajtája is elérhető itthon, érdemes velük kísérletezni, mert minden fajtának kicsit más az íze.  Megtalálhatjuk itthon az orange vagy sonkatököt vagy a kanadai sütőtököt, az óvári hengeres sütőtököt és a hokkaido tököt is. Utóbbi itthon még kevéssé ismert, de érdemes egy próbát tenni vele, íze általában megbízhatóan édes, kicsit gesztenyés. Süteményekbe is jó választás lehet.

Bár sok gyümölcs szezonja már lecsengett, a sütésnél ne hagyjuk figyelmen kívül a szezonális és helyben termő alapanyagokat, fedezzünk fel új, izgalmas recepteket, ízeket!

Szükséges idő Több, mint 60 perc
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!