Ne félj a piskótatésztától!
2020. augusztus 12.Nem nagyon mersz belevágni a piskóta elkészítésébe? Semmi gond! Ezzel a cikkel megugorjuk helyetted az első akadályt, és megmutatjuk, hogyan készítheted el álmaid piskótáját.
Hogyan lesz tökéletes a piskótatészta?
A piskótatészta sajnos a sütemények azon csoportjába tartozik, amely a legkisebb hibát sem bocsátja meg. Jó hír viszont, hogy egyszer kell csak ráérezni a mikéntjére, utána már könnyedén menni fog az elkészítése. A tészta alapja a tojás, a liszt és a cukor – igazán mindennapi hozzávalók. Most pedig eláruljuk, hogy mi a tökéletes piskóta 5 alapszabálya.
1. A tojásokat mindig verjük szép habosra! Ehhez az 1-1-2 szabályt javasoljuk: 1 percen át a tojásokat felverjük, újabb 1 percen át beleszitáljuk a cukrot, majd még 2 percen át verjük. Ha tekercset készítünk, egy további tojássárgája jót tesz a tésztának, így biztosan nem fog eltörni tekerés közben. Ez a 4 percnyi időbefektetés mindenképpen megtérül, ha betartjuk, igazán habos állagú lesz a keverékünk.
2. A lisztet és a sütőport alaposan keverjük össze, majd konyhai robotgéppel a legalacsonyabb fokozaton adjuk a masszához. Ha túl sokáig vagy túl erősen keverjük, a tészta összeeshet, az eredmény pedig nem légies és laza, hanem kemény és tömör lesz.
3. Az elkészített tésztát azonnal öntsük a formába, simítsuk el, majd helyezzük az előmelegített sütőbe. Miután a tésztához adtuk, a sütőpor rögtön kölcsönhatásba lép a többi hozzávalóval, ezért fontos, hogy gyorsan dolgozzunk.
4. A legjobb, ha a formának csak az aljára teszünk sütőpapírt, de ezt kiválthatjuk azzal is, ha alaposan kikenjük zsiradékkal. A sütőforma oldalát viszont semmi esetre se zsírozzuk be, különben a tészta nem tud megemelkedni. Ugyanis ha a forma oldala zsiradékkal bevont, akkor a tészta nem tud megkapaszkodni, azaz egyszerűen visszacsúszik a forma alsó részébe.
5. A piskótát legjobb, ha alsó-felső sütési módra kapcsolva sütjük meg, légkeveréskor fennáll az a veszély, hogy a tészta felszíne a keringetés hatására túlságosan kiszárad.
Hogy lesz laza a piskótatészta?
A laza piskótatészta titka a tojások türelmes felverésében rejlik. Emellett különösen fontos, hogy a liszt-sütőpor keveréket csak nagyon-nagyon rövid ideig és a választható legalacsonyabb fokozaton adjuk a tojásos keverékhez, hogy levegős, könnyed állagú maradjon a tésztánk. Amennyiben teljesen biztosra szeretnénk menni, akkor a liszt-sütőpor mixet habverővel keverjük bele – amint nem láthatóak a masszában lisztdarabkák, meg is vagyunk, nem szükséges tovább keverni.
Meddig kell sütni a piskótatésztát?
A piskótatészta viszonylag gyorsan elkészül, ezért tartsuk szemmel, amíg a sütőben van! A pontos sütési idő a tészta mennyiségétől és a sütőforma méretétől egyaránt függ. Vegyük alapul a receptben leírtakat, de a biztonság kedvéért pár perccel a sütési idő vége előtt már nézzünk rá a tésztára! Ha nem tekercset, hanem magasabb tortaalapot készítünk, elvégezhetjük a tűpróbát is. Ehhez szúrjunk egy hurkapálcát vagy egyéb fából vagy fémből készült pálcikát a tésztába. Húzzuk ki, ha nincs rajta ragacsos tészta, hanem szinte „tiszta” maradt a pálca, elkészültünk. Piskótatekercs esetén a következő módon ellenőrizhetjük, hogy elkészült-e: ujjunkkal óvatosan nyomjuk meg a tészta felszínét, ha a benyomás hatására visszaugrik (és nyoma sem marad az ujjunknak), akkor biztosan megsült. A tekercsnek való tészta a sütő középső részén, a kerek, magas formában készülő tészta pedig a sütő alsó harmadában sül tökéletesre. Ha mégis túl szárazra sikerült a tészta, akkor locsolhatunk rá némi gyümölcslevet vagy likőrt, hogy mentsük a sütit – így szaftossá válik.
Hogyan lesz a piskóta teteje egyenes?
A piskótasütés közben felemelkedett, netán kifejezetten púpossá vált a teteje? Pedig szép vízszintes felületet szeretnénk? Semmi gond! Sütés előtt a tészta tetejét simítsuk egyenesre, ehhez a legegyszerűbb egy tortalapátot használni. Hála a lapát íves kialakításának, különösen sima lesz a tészta felszíne. A sütés után rögtön oldjuk le a tortaforma oldalát, majd borítsuk rácsra a kész süteményt. Ha ez még mindig nem lenne elég, jöjjön még egy tipp! Azzal is „csalhatunk”, hogy süteményt egyszerűen megfordítjuk, így a púpos rész kerül alulra. Kész is a vízszintes felszín!
Hogyan tekerjük fel helyesen a piskótatekercset?
A piskótatésztát nemcsak tortákhoz, hanem tekercsekhez is felhasználhatjuk. Eperrel és túróval kombinálva például igazi ínyencfalat. Bár ne lenne kihívás a feltekerés… Aggodalomra szintén nincs okunk, ha elsajátítjuk a tuti technikát, sikerülni fog. Ahhoz, hogy a piskótatekercs tésztája könnyed állagú, ruganyos és egyenletes legyen, létezik pár szuper javaslat. Lássuk ezeket!
Mielőtt nekiállnánk sütni, már itt is az első tipp! Egységes vastagságú tésztához rendkívül fontosak az egyenletes tésztaszélek. Gondoskodjunk arról, hogy a sütőpapír ne csak a sütőlemez aljára kerüljön, hanem hajtogassunk a szélére is peremet. A tésztát pedig fontos, hogy egységesen kenjük el a sütőlemezen. Ez akkor fog a legjobban sikerülni, ha a sütőpapírt egy kis zsiradékkal „odaragasztjuk” a sütőlemezhez, hogy ne mozduljon el. Végezetül a tésztát szintén tortalapáttal érdemes elsimítani a sütőlemezen.
Ha a piskótatekercs tésztája megsült, egyszerűen borítsuk rá egy másik sütőpapírra, amelyet előzőleg a konyhapultra helyeztünk. Emeljük fel a tésztát a sütőlemezről a sütőpapír két sarkánál megfogva, majd gyors mozdulattal borítsuk rá a tiszta sütőpapírra. Ezután óvatosan húzzuk le a sütőpapírt, majd fordítsuk meg a tésztát: ami eddig alul volt, most az kerül felülre.
Mielőtt nekiállnánk a feltekerésnek, jöhet a töltelék: szép egyenletesen kenjük meg a tésztát. Közben figyeljünk arra, hogy a hosszabbik oldala mentén 3-3 cm-t hagyjunk üresen a széleken. Így tekerés közben a tölteléknek lesz helye terülni. A tekerést mindig az egyik hosszabbik oldaltól indítva kezdjük, a tészta szélét hajtsuk a krémre, majd görgessük hengerré. Ha követtük a fentebbi javaslatokat, piskótánk nem fog eltörni ezen a ponton, hanem szépen tekerhető lesz. A feltekeréshez a sütőpapír is segítségünkre lehet. Apránként húzzuk feljebb és feljebb, miközben szép tekerccsé formázzuk a tésztát. Legyen egyenletes és szoros a tekerés!
A feltekerést követően elképzelhető, hogy a tekercsünk még nem elég feszes. Borítsunk rá sütőpapírt, óvatosan kezdjük el görgetni, majd egy habkártyával vagy vonalzóval, a sütőpapíron keresztül nyomjuk a tekercshez hozzá az elálló végét. Így kerekebb formát fogunk kapni.
Végezetül elengedhetetlen eszköz az éles kés is. Tálalás előtt a végeket vágjuk le, így különösen mutatós lesz a tekercsünk, illetve szépen kirajzolódik a csiga alakzat.
A piskótatészta leválasztása a kapcsos formáról és a sütőpapírról
Ha a tésztát kapcsos tortaformában sütjük, használjunk sütőpapírt, valamint ahogy feljebb már jeleztük, a forma oldalát ne kenjük be zsiradékkal. Miután kivettük a sütőből, rögtön vegyük ki a formából. A tészta ugyanis sütés után még kissé összehúzódik. Ha közben hozzá van tapadva a forma oldalához, könnyen elszakadhat. A legjobb egy kés hegyével és lapjával óvatosan leválasztani. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a tészta a sütőlemezhez tapadt hozzá.
Néha a piskótatészta a nagy mennyiségű cukor miatt hozzáragad a sütőpapírhoz. Az elválasztáshoz először hagyjuk teljesen kihűlni. Még mindig hozzá van tapadva? Fogjunk egy nedves konyharuhát, 3-4 percre fektessük a sütőpapírra, így sokkal könnyebben el fog válni a papír és a tészta.
Elsősegély: törik a piskótám – most mi legyen?
Ha eredetileg tekercsnek szántuk, ám az az érzésünk, hogy a piskótánk túlságosan kemény, inkább ne tekerjük fel, hanem készítsünk belőle kis piskótaszendvicseket. Ehhez a tésztát vágjuk egyforma méretű darabokra, például három- vagy négyszögekre. De persze kis korongokat vagy egyéb alakzatokat is kiszúrhatunk. Minden második darabot kenjünk meg a krémünkkel, majd ragasszuk össze egy-egy üres darabbal, akár a szendvicset. A krémet kanállal vagy habzsákkal is felvihetjük a tésztára. Ha valljuk, hogy nincs is jobb a sok krémnél, kenjük meg valamennyi darabot, és díszítsük kedvünkre.
Hogyan vágjuk fel vízszintesen a kerek piskótatésztát?
Ahhoz, hogy egyenes, egyforma vastagságú tortalapokat kapjunk, több módszert is kipróbálhatunk. Használhatunk segédeszközt: a készen kapható, tortagyűrűre emlékeztető tortaszeletelőbe egyszerűen befogjuk a tortát, rögzítjük, majd a bevágásai mentén késsel lapokra vágjuk a tésztát. A másik megoldás a húros tortaszeletelő eszköz. Amennyiben nem szeretnénk extra felszerelést vásárolni, egy hosszú pengéjű kés is megteszi. Az egyik oldalon vágjunk bele egy kicsit a tésztába, majd rajta tartva a kést, kezdjük el forgatni, egészen addig, amíg körbe nem érünk. Ezután a kés pengéjét óvatosan mozgatva, fokozatosan haladva a tészta belseje felé vágjuk teljesen át.
Hogyan tehetjük izgalmassá a piskótánkat?
A legegyszerűbb módja a tészta különlegessé tételének az, ha felturbózzuk némi plusz ízzel. Adhatunk hozzá például pár csepp citromlevet, kakaóport vagy kávéport. Sütés után a tésztát meglocsolhatjuk gyümölcslével vagy likőrrel is. Így nem csupán ízletesebb, hanem szaftosabb is lesz. Természetesen az alapvető hozzávalókon is módosíthatunk. Variálhatjuk a liszt fajtáját (kísérletezzünk a finomabbra őrölt típusokkal), tehetünk a tésztába vajat is. Ez a bécsi piskóta, amely egyrészt szaftosabb, másrészt pedig „masszívabb” állagú. Figyeljünk arra, hogy a vajat – akárcsak a lisztet – óvatosan adjuk a masszához. Ha pedig igazán színpompás kinézetre vágyunk, a piskótamasszát ételfestékkel is beszínezhetjük. A legjobb a festéket már a tojások felverése közben hozzáadni.
Meddig tartható el a piskótatészta?
Egy tejszínes krémmel megkent torta vagy piskótatekercs általánosságban 2 napig áll el a hűtőszekrényben. Jól elkészíthető előző nap, egy éjszaka alatt a krém megpuhítja a tésztát, így szépen lehet majd szeletelni. Tálalás előtt már csak dekoráljunk – ezt a műveletet viszont nem érdemes korábban elvégezni. A kész tésztát betöltés nélkül is félretehetjük másnapra, miután kihűlt, légmentesen csomagoljuk be. Ha száraznak ítéljük a piskótánkat, ezen a ponton locsoljuk meg tejjel, gyümölcslével vagy likőrrel. A tészta le is fagyasztható. Figyeljünk viszont a légmentes csomagolásra! Ha erre ügyelünk, a sütink 3 hónapig is eláll.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.