Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Mohatorta

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Tapasztalatot kíván
Adag kb. 10 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 10 szelet elkészítéséhez

Két kerek sütőformához (⌀ 20 cm):

sütőpapír

Tésztához:

fél csokor citromillatú kakukkfű
2 darab biocitrom
300 g lágy vaj vagy margarin
1 teáskanál Dr. Oetker Citromsav (kb. 5 g)
5 darab tojás (M-es)
300 g cukor
1,5 teáskanál Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor (kb. 8 g)
60 ml napraforgóolaj
350 g búzaliszt
2 teáskanál Dr. Oetker Sütőpor

Krémhez:

200 g cukor
4 darab tojásfehérje (M-es)
350 g lágy vaj vagy margarin
1 darab biocitrom
1 teásaknál Dr. Oetker Citromsav (kb. 5 g)
175 g citromlekvár vagy citromdzsem

Sziruphoz:

100 ml víz
100 g cukor
½ csokor citromillatú kakukkfű
½ teáskanál Dr. Oetker Citromsav (kb. 2,5 g)

Díszítéshez:

4 darab tojás (M-es)
50 g porcukor
120 ml méz
100 g búzaliszt
4 teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
½ teáskanál barna ételszínezék(vagy némi kakaópor)
zöld ételszínezék
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A Mohatorta sütemény hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
A citromillatú kakukkfüvet megmossuk, leszárazzuk, durvára aprítjuk. A citromokat forró vízben megmossuk, megszárítjuk, a héjukat lereszeljük, levüket kifacsarjuk. A sütőformák alját sütőpapírral kibéleljük, majd a sütőtő előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés. kb. 160 °C (előmelegítve)

Elkészítés:

Tészta:
A vajat vagy margarint és a cukrot egy nagy keverőtálban, konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton könnyű és krémes állagúra keverjük. Apránként hozzákeverjük a citromsavat, a tojásokat, a vaníliás cukrot, a citromillatú kakukkfüvet, a citrom héját és levét, illetve az olajat, és további 3 percen át keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval, a vajas keverékhez szitáljuk, és konyhai robotgéppel (habverő) belekeverjük.

A tésztát két egyenlő részre osztjuk, és a sütőformákba simítjuk. A formákat a sütő középső részébe lévő rácsra tesszük, és a süteményeket aranybarnára sütjük.

Sütési idő: kb. 40-43 perc

Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A kész süteményeket kivesszük, fejjel lefelé fordítva rácsra tesszük, és hagyjuk kihűlni.

Krém:
A tojásfehérjéket, a cukrot és a sót egy fém vagy üveg tálban összekeverjük, és vízgőz felett 65 °C-ra melegítjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Konyhai robotgéppel (habverő) kb. 7 perc alatt sűrű és krémes habbá verjük. A vajat vagy margarint apránként a meleg tojásfehérjéhez adjuk, és addig keverjük, amíg egységes krémet nem kapunk.

A vaníliarudat hosszában kettévágjuk, és kikapargatjuk a magjait, a hüvelyét félretesszük. A citromot forró vízben megmossuk, megszárítjuk, héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A vaníliamagokat, a citromsavat, a citromhéjat és a citrom levét konyhai robotgéppel (habverő) a vajas krémbe dolgozzuk, majd félretesszük.

Szirup:
A citromillatú kakukkfüvet megmossuk, megszárítjuk. Egy kis fazékban, a legmagasabb fokozaton felforraljuk a vizet, a cukrot, a kakukkfüvet, a vaníliahüvelyt, a citromsavat és a sót. Időnként megkeverjük, majd 3 percen át forrni hagyjuk.

A torta összeállítása:
A kész süteményekről a formát és a sütőpapírt eltávolítjuk, ha szükséges, egyenesre vágjuk. Mindkét süteményt vízszintesen kettévágjuk. (Ha el szeretnénk készíteni a nyuszi dekorációt, csak 3 tortalapot használjunk fel.) Az egyik tortalapot tálcára helyezzük. A kakukkfüvet és a vaníliahüvelyt kiszedjük a szirupból. A citromlekvárt vagy citromdzsemet és a szirupot 4 egyenlő részre osztjuk. A vajas krémet 5 egyenlő részre osztjuk, egyet félreteszünk a dekorációhoz. Az első tortalapot meglocsoljuk a szirup negyedével, megkenjük a citromlekvár vagy citromdzsem negyedével és a vajas krém negyedével, erre helyezzük a 2. tortalapot. A rétegezést ugyanebben a sorrendben addig folytatjuk, amíg a tortalapok el nem fogynak. Ezután 20 percre hűtőbe tesszük a tortákat.

Díszítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgájákat a mézzel konyhai robotgéppel (habverő) könnyű, krémes állagúra keverjük. A tojásfehérjéket a sóval és a porcukorral felverjük. A tojássárgájás keveréket a felvert tojásfehérjéhez forgatjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, szitálva a tojásos keverékhez adjuk. Az így kapott masszát zöldre színezzük a zöld ételfestékkel. Ezután csak annyi barna ételfestéket adunk hozzá, amennyi a márványos hatás eléréséhez szükséges.

A keveréket mikrózható edénybe tesszük, és 800 W-on 1,5 percig mikrózzuk. A mohánkat félretesszük hűlni, és különböző méretű rögöket formázunk belőle.

A maradék vajas krémmel bekenjük a torta oldalát (ha el szeretnénk készíteni a nyuszi dekorációt, ebből a krémből 50 g-ot tegyünk félre), majd a Mohatorta sütemény oldalára és tetejére rátapasztjuk a mohát.

Tippek:

Ha nincs hőmérőnk, dörzsöljünk össze egy kis tojásfehérjés keveréket az ujjaink között, ha már nem érezzük a cukrot, akkor a keverék felhasználásra kész.
A maradék tojássárgáját lefagyasztva 3 hétig is tárolhatjuk, majd felhasználhatjuk más receptekhez.
Ha a mikrohullámú sütőnkön van 1000 W-os teljesítmény, akkor a mohához 1 perc is elegendő.

Dekorötletek:

Csokifészek tojásokkal
Hozzávalók:
80 g étcsokoládé
30 g vékony üvegtészta
húsvéti csokitojások

Elkészítés:
Egy kb. 6,5 cm átmérőjű és 4 cm magas poharat fejjel lefelé fordítunk, alufóliába tekerjük, és lefagyasztjuk.

Az étcsokoládét apróra tördeljük, 2/3-át vízgőz felett megolvasztjuk. Levesszük a tűzről, és apránként hozzákeverjük a maradék csokoládét. Addig kevergetjük, amíg egynemű nem lesz.

Az üvegtésztát kb. 2 cm hosszú darabokra tördeljük, és spatulával óvatosan az olvasztott csokoládéba forgatjuk. A kezünkkel vagy egy villa segítségével az üvegtésztát a fagyasztóból elővett pohárra helyezzük, majd visszatesszük a fagyasztóba. Végül a fészket óvatosan levesszük az alufóliáról, a Mohatorta sütemény tetejére helyezzük, és belerakjuk a csokitojásokat.

Nyuszi dekoráció
Hozzávalók:
50 g fehér csokoládé
1 félretett tortalap
1 púpozott evőkanál félretett vajas krém (kb. 50 g)
90 g Dr. Oetker Marcipán
2 evőkanál porcukor
egy kevés pink ételszínezék

Elkészítés:
A nyuszi füleihez a fehér csokoládét apróra tördeljük, 2/3-át vízgőz felett megolvasztjuk. Levesszük a tűzről, és apránként hozzákeverjük a maradék csokoládét. Addig kevergetjük, amíg egynemű nem lesz. Az olvasztott csokit habzsákba töltjük, és két nyuszifül formát nyomunk belőle egy sütőpapírra, és hagyjuk megdermedni.

A tortalapot apróra törjük, és összekeverjük a vajas krémmel. Egy félgömb formájú tálat (Ø 10,5 cm cm, 220 ml) kibélelünk alufóliával, és megtöltjük a tésztás-vajas keverékkel. Elsimítjuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.

A nyuszi testének és tappancsainak megformázásához a marcipánt összegyúrjuk a porcukorral, levágunk 35 g marcipánt, 5 g-ot rózsaszínre színezünk, ebből 8 kicsi és két kevéssel nagyobb golyót formázunk a tappancsokhoz. A maradékot 3 egyenlő részre osztjuk. 10 g-ból kialakítjuk a nyuszi farkát úgy, hogy gombócot formázunk belőle, és többször belevágunk ollóval. Utána újból összehengergetjük a kezeink között, hogy egy szabálytalan, borzas gombócot kapjunk. A maradék 20 g-ból tappancsokat formázunk, majd félretesszük. A marcipán maradékát (55 g) porcukorral beszórt felületen 2 mm vékony körré nyújtjuk. A félgömb formájú tálból kiborítjuk a tortakupolát, beborítjuk a kinyújtott marcipánnal, majd a torta közepére tesszük.

Egy kis vízzel a nyuszi farkát a marcipánkupola közepéhez tapasztjuk, a tappancsokat pedig a széléhez. A rózsaszín golyócskákat kevés vízzel rátapasztjuk tappancsokra. Végül a nyuszifüleket is ráhelyezzük a Mohatorta sütemény tetejére.
A Mohatorta igazán különleges látványt nyújtó ünnepi sütemény.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
24 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
19 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő Több, mint 60 perc
28 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!