Mohatorta
Hozzávalók
Két kerek sütőformához (⌀ 20 cm):
Tésztához:
Krémhez:
Sziruphoz:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
A citromillatú kakukkfüvet megmossuk, leszárazzuk, durvára aprítjuk. A citromokat forró vízben megmossuk, megszárítjuk, a héjukat lereszeljük, levüket kifacsarjuk. A sütőformák alját sütőpapírral kibéleljük, majd a sütőtő előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés. kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tészta:
A vajat vagy margarint és a cukrot egy nagy keverőtálban, konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton könnyű és krémes állagúra keverjük. Apránként hozzákeverjük a citromsavat, a tojásokat, a vaníliás cukrot, a citromillatú kakukkfüvet, a citrom héját és levét, illetve az olajat, és további 3 percen át keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval, a vajas keverékhez szitáljuk, és konyhai robotgéppel (habverő) belekeverjük.A tésztát két egyenlő részre osztjuk, és a sütőformákba simítjuk. A formákat a sütő középső részébe lévő rácsra tesszük, és a süteményeket aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 40-43 perc
Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kész süteményeket kivesszük, fejjel lefelé fordítva rácsra tesszük, és hagyjuk kihűlni.
Krém:
A tojásfehérjéket, a cukrot és a sót egy fém vagy üveg tálban összekeverjük, és vízgőz felett 65 °C-ra melegítjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Konyhai robotgéppel (habverő) kb. 7 perc alatt sűrű és krémes habbá verjük. A vajat vagy margarint apránként a meleg tojásfehérjéhez adjuk, és addig keverjük, amíg egységes krémet nem kapunk.A vaníliarudat hosszában kettévágjuk, és kikapargatjuk a magjait, a hüvelyét félretesszük. A citromot forró vízben megmossuk, megszárítjuk, héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A vaníliamagokat, a citromsavat, a citromhéjat és a citrom levét konyhai robotgéppel (habverő) a vajas krémbe dolgozzuk, majd félretesszük.
Szirup:
A citromillatú kakukkfüvet megmossuk, megszárítjuk. Egy kis fazékban, a legmagasabb fokozaton felforraljuk a vizet, a cukrot, a kakukkfüvet, a vaníliahüvelyt, a citromsavat és a sót. Időnként megkeverjük, majd 3 percen át forrni hagyjuk.A torta összeállítása:
A kész süteményekről a formát és a sütőpapírt eltávolítjuk, ha szükséges, egyenesre vágjuk. Mindkét süteményt vízszintesen kettévágjuk. (Ha el szeretnénk készíteni a nyuszi dekorációt, csak 3 tortalapot használjunk fel.) Az egyik tortalapot tálcára helyezzük. A kakukkfüvet és a vaníliahüvelyt kiszedjük a szirupból. A citromlekvárt vagy citromdzsemet és a szirupot 4 egyenlő részre osztjuk. A vajas krémet 5 egyenlő részre osztjuk, egyet félreteszünk a dekorációhoz. Az első tortalapot meglocsoljuk a szirup negyedével, megkenjük a citromlekvár vagy citromdzsem negyedével és a vajas krém negyedével, erre helyezzük a 2. tortalapot. A rétegezést ugyanebben a sorrendben addig folytatjuk, amíg a tortalapok el nem fogynak. Ezután 20 percre hűtőbe tesszük a tortákat.Díszítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgájákat a mézzel konyhai robotgéppel (habverő) könnyű, krémes állagúra keverjük. A tojásfehérjéket a sóval és a porcukorral felverjük. A tojássárgájás keveréket a felvert tojásfehérjéhez forgatjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, szitálva a tojásos keverékhez adjuk. Az így kapott masszát zöldre színezzük a zöld ételfestékkel. Ezután csak annyi barna ételfestéket adunk hozzá, amennyi a márványos hatás eléréséhez szükséges.A keveréket mikrózható edénybe tesszük, és 800 W-on 1,5 percig mikrózzuk. A mohánkat félretesszük hűlni, és különböző méretű rögöket formázunk belőle.
A maradék vajas krémmel bekenjük a torta oldalát (ha el szeretnénk készíteni a nyuszi dekorációt, ebből a krémből 50 g-ot tegyünk félre), majd a Mohatorta sütemény oldalára és tetejére rátapasztjuk a mohát.
Tippek:
A maradék tojássárgáját lefagyasztva 3 hétig is tárolhatjuk, majd felhasználhatjuk más receptekhez.
Ha a mikrohullámú sütőnkön van 1000 W-os teljesítmény, akkor a mohához 1 perc is elegendő.
Dekorötletek:
Csokifészek tojásokkal
Hozzávalók:
80 g étcsokoládé30 g vékony üvegtészta
húsvéti csokitojások
Elkészítés:
Egy kb. 6,5 cm átmérőjű és 4 cm magas poharat fejjel lefelé fordítunk, alufóliába tekerjük, és lefagyasztjuk.Az étcsokoládét apróra tördeljük, 2/3-át vízgőz felett megolvasztjuk. Levesszük a tűzről, és apránként hozzákeverjük a maradék csokoládét. Addig kevergetjük, amíg egynemű nem lesz.
Az üvegtésztát kb. 2 cm hosszú darabokra tördeljük, és spatulával óvatosan az olvasztott csokoládéba forgatjuk. A kezünkkel vagy egy villa segítségével az üvegtésztát a fagyasztóból elővett pohárra helyezzük, majd visszatesszük a fagyasztóba. Végül a fészket óvatosan levesszük az alufóliáról, a Mohatorta sütemény tetejére helyezzük, és belerakjuk a csokitojásokat.
Nyuszi dekoráció
Hozzávalók:
50 g fehér csokoládé1 félretett tortalap
1 púpozott evőkanál félretett vajas krém (kb. 50 g)
90 g Dr. Oetker Marcipán
2 evőkanál porcukor
egy kevés pink ételszínezék
Elkészítés:
A nyuszi füleihez a fehér csokoládét apróra tördeljük, 2/3-át vízgőz felett megolvasztjuk. Levesszük a tűzről, és apránként hozzákeverjük a maradék csokoládét. Addig kevergetjük, amíg egynemű nem lesz. Az olvasztott csokit habzsákba töltjük, és két nyuszifül formát nyomunk belőle egy sütőpapírra, és hagyjuk megdermedni.A tortalapot apróra törjük, és összekeverjük a vajas krémmel. Egy félgömb formájú tálat (Ø 10,5 cm cm, 220 ml) kibélelünk alufóliával, és megtöltjük a tésztás-vajas keverékkel. Elsimítjuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.
A nyuszi testének és tappancsainak megformázásához a marcipánt összegyúrjuk a porcukorral, levágunk 35 g marcipánt, 5 g-ot rózsaszínre színezünk, ebből 8 kicsi és két kevéssel nagyobb golyót formázunk a tappancsokhoz. A maradékot 3 egyenlő részre osztjuk. 10 g-ból kialakítjuk a nyuszi farkát úgy, hogy gombócot formázunk belőle, és többször belevágunk ollóval. Utána újból összehengergetjük a kezeink között, hogy egy szabálytalan, borzas gombócot kapjunk. A maradék 20 g-ból tappancsokat formázunk, majd félretesszük. A marcipán maradékát (55 g) porcukorral beszórt felületen 2 mm vékony körré nyújtjuk. A félgömb formájú tálból kiborítjuk a tortakupolát, beborítjuk a kinyújtott marcipánnal, majd a torta közepére tesszük.
Egy kis vízzel a nyuszi farkát a marcipánkupola közepéhez tapasztjuk, a tappancsokat pedig a széléhez. A rózsaszín golyócskákat kevés vízzel rátapasztjuk tappancsokra. Végül a nyuszifüleket is ráhelyezzük a Mohatorta sütemény tetejére.
Mohatorta
Hozzávalók
kb. 10 szelet elkészítéséhez
Két kerek sütőformához (⌀ 20 cm):
Tésztához:
Krémhez:
Sziruphoz:
Díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A citromillatú kakukkfüvet megmossuk, leszárazzuk, durvára aprítjuk. A citromokat forró vízben megmossuk, megszárítjuk, a héjukat lereszeljük, levüket kifacsarjuk. A sütőformák alját sütőpapírral kibéleljük, majd a sütőtő előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés. kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tészta:
A vajat vagy margarint és a cukrot egy nagy keverőtálban, konyhai robotgéppel (habverő) a legmagasabb fokozaton könnyű és krémes állagúra keverjük. Apránként hozzákeverjük a citromsavat, a tojásokat, a vaníliás cukrot, a citromillatú kakukkfüvet, a citrom héját és levét, illetve az olajat, és további 3 percen át keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval, a vajas keverékhez szitáljuk, és konyhai robotgéppel (habverő) belekeverjük.A tésztát két egyenlő részre osztjuk, és a sütőformákba simítjuk. A formákat a sütő középső részébe lévő rácsra tesszük, és a süteményeket aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 40-43 perc
Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kész süteményeket kivesszük, fejjel lefelé fordítva rácsra tesszük, és hagyjuk kihűlni.
Krém:
A tojásfehérjéket, a cukrot és a sót egy fém vagy üveg tálban összekeverjük, és vízgőz felett 65 °C-ra melegítjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Konyhai robotgéppel (habverő) kb. 7 perc alatt sűrű és krémes habbá verjük. A vajat vagy margarint apránként a meleg tojásfehérjéhez adjuk, és addig keverjük, amíg egységes krémet nem kapunk.A vaníliarudat hosszában kettévágjuk, és kikapargatjuk a magjait, a hüvelyét félretesszük. A citromot forró vízben megmossuk, megszárítjuk, héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A vaníliamagokat, a citromsavat, a citromhéjat és a citrom levét konyhai robotgéppel (habverő) a vajas krémbe dolgozzuk, majd félretesszük.
Szirup:
A citromillatú kakukkfüvet megmossuk, megszárítjuk. Egy kis fazékban, a legmagasabb fokozaton felforraljuk a vizet, a cukrot, a kakukkfüvet, a vaníliahüvelyt, a citromsavat és a sót. Időnként megkeverjük, majd 3 percen át forrni hagyjuk.A torta összeállítása:
A kész süteményekről a formát és a sütőpapírt eltávolítjuk, ha szükséges, egyenesre vágjuk. Mindkét süteményt vízszintesen kettévágjuk. (Ha el szeretnénk készíteni a nyuszi dekorációt, csak 3 tortalapot használjunk fel.) Az egyik tortalapot tálcára helyezzük. A kakukkfüvet és a vaníliahüvelyt kiszedjük a szirupból. A citromlekvárt vagy citromdzsemet és a szirupot 4 egyenlő részre osztjuk. A vajas krémet 5 egyenlő részre osztjuk, egyet félreteszünk a dekorációhoz. Az első tortalapot meglocsoljuk a szirup negyedével, megkenjük a citromlekvár vagy citromdzsem negyedével és a vajas krém negyedével, erre helyezzük a 2. tortalapot. A rétegezést ugyanebben a sorrendben addig folytatjuk, amíg a tortalapok el nem fogynak. Ezután 20 percre hűtőbe tesszük a tortákat.Díszítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgájákat a mézzel konyhai robotgéppel (habverő) könnyű, krémes állagúra keverjük. A tojásfehérjéket a sóval és a porcukorral felverjük. A tojássárgájás keveréket a felvert tojásfehérjéhez forgatjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, szitálva a tojásos keverékhez adjuk. Az így kapott masszát zöldre színezzük a zöld ételfestékkel. Ezután csak annyi barna ételfestéket adunk hozzá, amennyi a márványos hatás eléréséhez szükséges.A keveréket mikrózható edénybe tesszük, és 800 W-on 1,5 percig mikrózzuk. A mohánkat félretesszük hűlni, és különböző méretű rögöket formázunk belőle.
A maradék vajas krémmel bekenjük a torta oldalát (ha el szeretnénk készíteni a nyuszi dekorációt, ebből a krémből 50 g-ot tegyünk félre), majd a Mohatorta sütemény oldalára és tetejére rátapasztjuk a mohát.
Tippek:
A maradék tojássárgáját lefagyasztva 3 hétig is tárolhatjuk, majd felhasználhatjuk más receptekhez.
Ha a mikrohullámú sütőnkön van 1000 W-os teljesítmény, akkor a mohához 1 perc is elegendő.
Dekorötletek:
Csokifészek tojásokkal
Hozzávalók:
80 g étcsokoládé30 g vékony üvegtészta
húsvéti csokitojások
Elkészítés:
Egy kb. 6,5 cm átmérőjű és 4 cm magas poharat fejjel lefelé fordítunk, alufóliába tekerjük, és lefagyasztjuk.Az étcsokoládét apróra tördeljük, 2/3-át vízgőz felett megolvasztjuk. Levesszük a tűzről, és apránként hozzákeverjük a maradék csokoládét. Addig kevergetjük, amíg egynemű nem lesz.
Az üvegtésztát kb. 2 cm hosszú darabokra tördeljük, és spatulával óvatosan az olvasztott csokoládéba forgatjuk. A kezünkkel vagy egy villa segítségével az üvegtésztát a fagyasztóból elővett pohárra helyezzük, majd visszatesszük a fagyasztóba. Végül a fészket óvatosan levesszük az alufóliáról, a Mohatorta sütemény tetejére helyezzük, és belerakjuk a csokitojásokat.
Nyuszi dekoráció
Hozzávalók:
50 g fehér csokoládé1 félretett tortalap
1 púpozott evőkanál félretett vajas krém (kb. 50 g)
90 g Dr. Oetker Marcipán
2 evőkanál porcukor
egy kevés pink ételszínezék
Elkészítés:
A nyuszi füleihez a fehér csokoládét apróra tördeljük, 2/3-át vízgőz felett megolvasztjuk. Levesszük a tűzről, és apránként hozzákeverjük a maradék csokoládét. Addig kevergetjük, amíg egynemű nem lesz. Az olvasztott csokit habzsákba töltjük, és két nyuszifül formát nyomunk belőle egy sütőpapírra, és hagyjuk megdermedni.A tortalapot apróra törjük, és összekeverjük a vajas krémmel. Egy félgömb formájú tálat (Ø 10,5 cm cm, 220 ml) kibélelünk alufóliával, és megtöltjük a tésztás-vajas keverékkel. Elsimítjuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.
A nyuszi testének és tappancsainak megformázásához a marcipánt összegyúrjuk a porcukorral, levágunk 35 g marcipánt, 5 g-ot rózsaszínre színezünk, ebből 8 kicsi és két kevéssel nagyobb golyót formázunk a tappancsokhoz. A maradékot 3 egyenlő részre osztjuk. 10 g-ból kialakítjuk a nyuszi farkát úgy, hogy gombócot formázunk belőle, és többször belevágunk ollóval. Utána újból összehengergetjük a kezeink között, hogy egy szabálytalan, borzas gombócot kapjunk. A maradék 20 g-ból tappancsokat formázunk, majd félretesszük. A marcipán maradékát (55 g) porcukorral beszórt felületen 2 mm vékony körré nyújtjuk. A félgömb formájú tálból kiborítjuk a tortakupolát, beborítjuk a kinyújtott marcipánnal, majd a torta közepére tesszük.
Egy kis vízzel a nyuszi farkát a marcipánkupola közepéhez tapasztjuk, a tappancsokat pedig a széléhez. A rózsaszín golyócskákat kevés vízzel rátapasztjuk tappancsokra. Végül a nyuszifüleket is ráhelyezzük a Mohatorta sütemény tetejére.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?