Kókuszt a sütibe!
A kókuszreszelék valahogy sosem megy ki a divatból, és ezt nagyon jól is teszi! Ugyanúgy szerepel a „retró” sütemények hozzávalói között, mint a mai, modern desszertekben. Mi lehet a titka?
Talán az, hogy olcsó, könnyen beszerezhető és sokoldalúan felhasználható: kerülhet tésztába, krémbe és egyéb töltelékekbe, használhatjuk különböző bevonatokhoz és díszíthetünk is vele.
Sokoldalúan felhasználható alapanyag
Először is keverhetjük sütemények tésztájába. Ha így teszünk, érdemes a kókuszreszeléket forró, száraz (zsiradékmentes) serpenyőben megpirítani, hogy sokkal intenzívebb legyen az íze. Amikor szép, világos aranybarna, rögtön tegyük át egy hideg tányérra, és hagyjuk kihűlni. A kókuszreszelék a tésztában kiváltja a liszt egy részét – egyébként kókuszliszt is kapható, ami remek gluténmentes alternatíva.
Sütés nélküli desszertekbe szintén jöhet a kókuszreszelék. Nincs zsúr kókuszgolyó nélkül! Ezek az édességek általában darált keksz alapúak, a kekszhez dolgozhatunk kakaóport, lekvárt, rumot és persze kókuszreszeléket. Vagy akár keksz nélkül is készíthetünk golyócskákat, a kókuszreszelék egyszerre ízesít és szilárdít, ha csokis pralinémasszához keverjük. A kigömbölygetett golyócskákat alaposan hempergessünk is meg kókuszreszelékben!
Milyen desszertekbe kerülhet kókusz?
Gyakori a kókuszreszelék és a tojásfehérjehab párosítása. A felvert tojáshabhoz porcukrot és kókuszreszeléket adunk, ezt belesüthetjük kevert tésztájú süteményekbe, vagy a sűrű krémet töltelékként is használhatjuk például leveles tésztába töltve. Hasonlóan készül a kókuszcsók vagy a túróval felturbózott kókuszos-túrós habcsók.
A keksz alapú masszából készül a hagyományos kókusztekercs is, ennek mind a külsejére, mind pedig a krémjébe kerül kókusz. Ha pedig már szó esett a retró édességekről és a hempergetésről, említsük meg a kókuszkockát! A süteményt először kakaós mázba, utána pedig kókuszba forgatjuk. Hempergetéshez általában nem szoktuk megpirítani a kókuszreszeléket, viszont díszítéshez finom és jól is mutat, ha pirított kókuszreszeléket választunk, szórhatjuk krémes torták vagy pohárkrémek tetejére.
Kókuszos termékek is bevethetők!
A kókuszreszelék mellett beszéljünk még más kókusz alapú, desszertekhez felhasználható kókuszos termékekről is! Ilyen a kókusztej, kókuszital és a kókuszlikőr. A kókusztej vagy kókuszital jó szolgálatot tehet, ha nem fogyasztunk állati eredetű tejterméket. A finom kókuszos íz ráadásul egy kis plusz is ad az összhatáshoz, legyen az krém vagy például fagyi. Használhatjuk hőkezeléssel és hőkezelés nélkül, keverhetjük sütemények tésztájához vagy akár pudingot is főzhetünk belőle.
Végül pedig jöjjön a kókuszlikőr! Itt a nyár, készítsünk sok-sok házi fagyit, ehhez kókuszlikőrt is választhatunk. Kókuszreszelékkel, kókuszlikőrrel, ananásszal kész is a karibi fagyi!
A kókusz igazán sokoldalú, egy-két csomag kókuszreszeléket érdemes mindig otthon tartani a kamrapolcon!
Olcsó, könnyen beszerezhető és sokoldalúan felhasználható. Kerülhet tésztába, krémbe, töltelékekbe, használható bevonatokhoz és díszítéshez is. Sosem megy ki a divatból, szerepel retró és modern desszertekben egyaránt.
Érdemes forró, száraz serpenyőben megpirítani intenzívebb ízért. Amikor világos aranybarna, tedd hideg tányérra és hagyd kihűlni. A kókuszreszelék kiváltja a liszt egy részét, kókuszliszt pedig gluténmentes alternatíva.
Kókuszgolyó darált keksz alapon kakaóporral, lekvárral, rummal. Készíthetsz golyócskákat keksz nélkül is - a kókuszreszelék egyszerre ízesít és szilárdít csokis pralinémasszában. A golyókat hempergesd meg kókuszreszelékben.
Felvert tojáshabhoz adj porcukrot és kókuszreszeléket. Belesütheted kevert tésztájú süteményekbe vagy töltelékként használhatod leveles tésztában. Így készül a kókuszcsók vagy kókuszos-túrós habcsók.
Retró édesség, amit először kakaós mázba, utána kókuszba forgatunk. A hempergetéshez általában nem pirítjuk meg a kókuszreszeléket, de díszítéshez a pirított változat finomabb és szebben mutat.
Kókusztej vagy kókuszital jó szolgálatot tesz, ha nem fogyasztasz állati eredetű tejterméket. A kókuszos íz plusz aromát ad krémekhez vagy fagyihoz. Használható hőkezeléssel és anélkül, tésztához vagy pudinghoz.
Igen! Tésztába keveréshez érdemes megpirítani intenzívebb ízért. Hempergetéshez általában nem pirítjuk, de díszítéshez (torták, pohárkrémek tetejére) a pirított változat szebb és finomabb.
Használj kókuszlikőrt a házi fagyihoz. Kókuszreszelékkel, kókuszlikőrrel és ananásszal karibi fagyit készíthetsz. A kókusztej vagy kókuszital is kiváló alapot ad fagyikészítéshez.
Kókusztekercs keksz alapú masszából, amelynek külsejére és krémjébe is kerül kókusz. Kókuszkocka kakaós mázba, majd kókuszba forgatva. Kókuszgolyó különböző ízesítésekkel és bevonatokkal.
Igen, a kókuszreszelék kiválthatja a liszt egy részét. Kókuszliszt külön is kapható, ami remek gluténmentes alternatíva. A kókusz nemcsak ízesít, hanem szilárdítja is a tésztát.
Kapcsolódó cikkek

Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.


Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.


Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.


Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
