Kelt tésztás sütemények a húsvéti asztalra

Dátum 2022. április 08.

Húsvét kalács nélkül? Elképzelni sem tudjuk! Sőt más kelt tésztás, élesztővel, illetve kovásszal készült süteményeket is szívesen sütünk a locsolóknak, ugye?

Kelt sütemények élesztővel

A puha, foszlós kalács minden húsvéti asztal éke a sonka és a tojás mellett. Nem ördöngösség elkészíteni, a tésztája és a tölteléke pedig kedvünkre variálható. A lelke az élesztő – és egy kis türelem is szükségeltetik, hogy megvárjuk, amíg kifejti hatását. A Dr. Oetker Instant Élesztővel könnyű dolgunk lesz: egyszerűen keverjük a kimért liszthez, majd adjuk hozzá a többi összetevőt. A kidolgozás idejével se spóroljunk, először röviden, konyhai robotgépünk legalacsonyabb fokozatán (dagasztó spirállal) alaposan mixeljük össze a hozzávalókat, majd kapcsoljunk a legmagasabb fokozatra, és kb. 5 perc alatt dagasszuk rugalmas, sima felületű tésztává. Ez a titka az igazán foszlós süteménynek! Persze van még pár apróbb trükk, például az összes felhasznált alapanyagunk legyen szobahőmérsékletű, kelesztéshez pedig takarjuk le a tésztát konyharuhával, és tegyük melegebb helyre. Formázni csak akkor kezdjük el, ha szépen megkelt, azaz láthatóan megnőtt a térfogata. Formázás után iktassunk be még egy rövidebb kelesztést (praktikusan ekkor érdemes előmelegíteni a sütőt) szintén letakarva, már a tepsiben vagy a sütőformában.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Adjunk hozzá kovászt!

A Dr. Oetker Szárított rozskovász segítségével kovászos ízvilágúvá és állagúvá varázsolhatjuk a kelt tésztáinkat. Fontos kiemelni, hogy a rozskovászt minden esetben élesztővel együtt alkalmazzuk, azaz a kimért liszthez keverjük hozzá a Dr. Oetker Instant Élesztőt és rozskovászt, majd jöhet a többi hozzávaló. A dagasztás és a kelesztés ugyanúgy történik, mint a csak élesztővel készült tésztáknál. Édes és sós sütemények tésztáját egyaránt dúsíthatjuk kovásszal. Készíthetünk kovászos kalácsot, fonatokat, de egy vendégváró sós sütemény, például pogácsa, bagett, sonkás-tormás kifli íze is még finomabb lesz, ha rozskovász kerül a tésztájába.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
11 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Gyorsan, finomat! Segít az expressz élesztő

Előfordul, hogy váratlan vendégek toppannak be, vagy az előre elkészített sütemények gyorsabban fogynak, mint terveztünk. A Dr. Oetker Expressz Élesztővel készült tésztákat nem szükséges keleszteni, rögtön dolgozhatunk velük. Amikor megformáztuk és tepsibe tettük, 15 percet elegendő pihentetnünk. Ugyanolyan süteményeket készíthetünk vele, mint a hagyományos instant élesztővel, használhatjuk önmagában vagy rozskovásszal mixelve. Pogácsák, kiflik, kalácsok és más kelt finomságok is süthetők vele – a lehető leggyorsabban.

Szükséges idő 40-60 perc között
27 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 0-20 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
15 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2022-05-12
0 Kedvelés

Indítsd változatos zabkásákkal a reggeled!

Rengeteg érvet tudunk, hogy miért fogyassz reggelire zabkását. Változatos, tápláló, egészséges…és azt mondtuk már, hogy nagyon-nagyon finom?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-05-09
0 Kedvelés

Tavaszi piknik? Készülj villámgyors sütikkel!

A Dr. Oetker sütemény alapporokkal még akkor sem kell lemondanod a frissen sült süti élményéről, ha váratlan piknik-meghívást kapsz a barátoktól.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-05-09
1 Kedvelés

Mentes desszertcsodák pudingból

Glutén- vagy laktózérzékenységgel élsz? Netán vegán étrendet követsz? Kevesebb cukrot fogyasztanál? A pudingos desszertekről neked sem kell lemondanod!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-27
1 Kedvelés

Szereted a perecet?

Vásárok, állatkerti és vidámparki látogatások „ikonikus” sós sütije a perec. Ha szeretnéd, kimozdulnod sem kell érte, hiszen otthon is könnyedén megsütheted.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-22
0 Kedvelés

Készíts változatos édességeket pudinggal!

A puding igazán sokoldalú: desszertes tálkából elkanalazgatva is sokak kedvenc édessége, de süteményekbe is tehetjük: akár a tésztába vagy a töltelékbe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-08
2 Kedvelés

Kelt tésztás sütemények a húsvéti asztalra

Húsvét kalács nélkül? Elképzelni sem tudjuk! Sőt más kelt tésztás, élesztővel, illetve kovásszal készült süteményeket is szívesen sütünk a locsolóknak, ugye?

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!