Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Babka

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 20 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 20 szelet elkészítéséhez

Püspökkenyér formához (30 x 11 cm):

zsiradék

Tésztához:

125 ml tej
400 g búzaliszt
60 g cukor
2 darab tojás (M-es)
100 g lágy vaj vagy margarin

Töltelékhez:

75 g vaj vagy margarin
2 evőkanál cukor
1 csipet só
100 g csokoládé csepp

Sziruphoz:

50 ml víz
60 g cukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

A Babka kalács sütemény hozzávalóit pontosan kimérjük és előkészítjük.
Tészta:
A tejet felmelegítjük és a vajat vagy margarint megolvasztjuk benne. A lisztet keverőtálba öntjük és hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót, konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen kb. 45-50 percig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz.

Töltelék:
A vajat vagy margarint, a tortabevonót, a cukrot, a kakaót és a sót kis edényben kevergetés közben addig melegítjük, míg a hozzávalók el nem olvadtak, és kötött masszát nem kapunk. Kicsit hagyjuk hűlni. A marcipánmasszát durvára reszeljük.
A sütőformát zsiradékkal kikenjük.

Töltés:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer jól átgyúrjuk, és téglalap alakúra (kb. 40 x 30 cm) nyújtjuk. A csokoládémasszát úgy kenjük el rajta, hogy mindenhol egy kb. 1,5 cm széles peremet hagyunk. A marcipánreszeléket és a csokicseppet egyenletesen elosztjuk rajta.

Feltekerés:
A tésztát a hosszanti oldaláról hengerré (kb. 40 cm) feltekerjük.
A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Formázás:
A tésztahengert középen hosszában elfelezzük, és átvágjuk. Mindkét felet a vágott felületével felfelé egymás köré csavarjuk, és a végeit összenyomjuk. A tekercset betesszük a formába, és letakarva még egyszer kb. 45-50 percet meleg helyen kelesztjük.
A formát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és a süteményt megsütjük.

Sütési idő: kb. 40-45 perc

Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!

Szirup főzése:
Röviddel a sütési idő vége előtt a vizet és a cukrot kis edényben felforraljuk. Kb. 2 percig főzzük, míg a cukor el nem olvad, és szirupszerű állaga nem lesz. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről.

Kenés:
A babkát a formában sütőrácsra tesszük, a sziruppal megkenjük, és a formában hagyjuk kihűlni. Csak utána vesszük ki a formából, és ízlés szerint porcukorral meghintve tálaljuk.

Tippek:

A tésztát már előző este is elkészíthetjük hideg hozzávalókkal, de lágy zsiradékkal. A tésztagolyót keverőtálban, fóliával letakarva a hűtőszekrénybe tesszük. Reggel a tésztát átgyúrjuk, a receptben leírtak szerint kinyújtjuk, és tovább dolgozunk vele.
A Babka sütemény jól fagyasztható.

Tippek

Bár a Babka hagyományosan kakaóval/csokoládéval készül, a sütemény töltelékhez használhatunk fahéjjal megszórt, durvára tört diót, mandulát, és mazsolát is.
A Babka jeles napokon, ünnepnapokon készíthető hagyományos kalácsféle sütemény.

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
9 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
37 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!