Babka
Hozzávalók
Püspökkenyér formához (30 x 11 cm):
Tésztához:
Töltelékhez:
Sziruphoz:
Elkészítés
Elkészítés:
Tészta:
A tejet felmelegítjük és a vajat vagy margarint megolvasztjuk benne. A lisztet keverőtálba öntjük és hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót, konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen kb. 45-50 percig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz.
Töltelék:
A vajat vagy margarint, a tortabevonót, a cukrot, a kakaót és a sót kis edényben kevergetés közben addig melegítjük, míg a hozzávalók el nem olvadtak, és kötött masszát nem kapunk. Kicsit hagyjuk hűlni. A marcipánmasszát durvára reszeljük.
A sütőformát zsiradékkal kikenjük.
Töltés:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer jól átgyúrjuk, és téglalap alakúra (kb. 40 x 30 cm) nyújtjuk. A csokoládémasszát úgy kenjük el rajta, hogy mindenhol egy kb. 1,5 cm széles peremet hagyunk. A marcipánreszeléket és a csokicseppet egyenletesen elosztjuk rajta.
Feltekerés:
A tésztát a hosszanti oldaláról hengerré (kb. 40 cm) feltekerjük.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Formázás:
A tésztahengert középen hosszában elfelezzük, és átvágjuk. Mindkét felet a vágott felületével felfelé egymás köré csavarjuk, és a végeit összenyomjuk. A tekercset betesszük a formába, és letakarva még egyszer kb. 45-50 percet meleg helyen kelesztjük.
A formát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
Szirup főzése:
Röviddel a sütési idő vége előtt a vizet és a cukrot kis edényben felforraljuk. Kb. 2 percig főzzük, míg a cukor el nem olvad, és szirupszerű állaga nem lesz. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről.
Kenés:
A babkát a formában sütőrácsra tesszük, a sziruppal megkenjük, és a formában hagyjuk kihűlni. Csak utána vesszük ki a formából, és ízlés szerint porcukorral meghintve tálaljuk.
Tippek:
A Babka sütemény jól fagyasztható.
Tippek
Babka
Hozzávalók
kb. 20 szelet elkészítéséhez
Püspökkenyér formához (30 x 11 cm):
Tésztához:
Töltelékhez:
Sziruphoz:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
Tészta:
A tejet felmelegítjük és a vajat vagy margarint megolvasztjuk benne. A lisztet keverőtálba öntjük és hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót, konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen kb. 45-50 percig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz.
Töltelék:
A vajat vagy margarint, a tortabevonót, a cukrot, a kakaót és a sót kis edényben kevergetés közben addig melegítjük, míg a hozzávalók el nem olvadtak, és kötött masszát nem kapunk. Kicsit hagyjuk hűlni. A marcipánmasszát durvára reszeljük.
A sütőformát zsiradékkal kikenjük.
Töltés:
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer jól átgyúrjuk, és téglalap alakúra (kb. 40 x 30 cm) nyújtjuk. A csokoládémasszát úgy kenjük el rajta, hogy mindenhol egy kb. 1,5 cm széles peremet hagyunk. A marcipánreszeléket és a csokicseppet egyenletesen elosztjuk rajta.
Feltekerés:
A tésztát a hosszanti oldaláról hengerré (kb. 40 cm) feltekerjük.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Formázás:
A tésztahengert középen hosszában elfelezzük, és átvágjuk. Mindkét felet a vágott felületével felfelé egymás köré csavarjuk, és a végeit összenyomjuk. A tekercset betesszük a formába, és letakarva még egyszer kb. 45-50 percet meleg helyen kelesztjük.
A formát a sütő alsó részében lévő rácsra tesszük és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
Szirup főzése:
Röviddel a sütési idő vége előtt a vizet és a cukrot kis edényben felforraljuk. Kb. 2 percig főzzük, míg a cukor el nem olvad, és szirupszerű állaga nem lesz. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről.
Kenés:
A babkát a formában sütőrácsra tesszük, a sziruppal megkenjük, és a formában hagyjuk kihűlni. Csak utána vesszük ki a formából, és ízlés szerint porcukorral meghintve tálaljuk.
Tippek:
A Babka sütemény jól fagyasztható.
Tippek
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?