Sonkás-tormás töltött kalács
Hozzávalók
Tepsihez:
Tésztához:
Töltelékhez:
Kenéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen röviden átgyúrjuk, majd egy kb. 40x30 cm-es téglalappá nyújtjuk, és a sodrófa segítségével az előkészített tepsibe tesszük. A tormát a tészta teljes hosszában (alul és felül 2-2 cm-t üresen hagyva), középen, kb. 10 cm szélességben elsimítjuk, majd ráhelyezzük a sonkaszeleteket. A tészta szabadon hagyott széleit pizzavágóval kb. 2 cm szélességben, kissé ferdén bevágjuk. Először a tészta két végét a töltelékre hajtjuk, majd a tésztaszalagokat jobbról és balról felváltva szintén a töltelékre hajtjuk. A kalácsot letakarva újra kelni hagyjuk, kb. 30 percig.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A kalácsot a felvert tojással egyenletesen megkenjük, majd a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a kalácsot megsütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A megsült kalácsot sütőpapírral együtt áthúzzuk egy sütőrácsra, és hagyjuk kihűlni.
Tipp:
Sonkás-tormás töltött kalács
Hozzávalók
kb. 14-16 szelet elkészítéséhez
Tepsihez:
Tésztához:
Töltelékhez:
Kenéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva addig kelesztjük, míg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc).
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen röviden átgyúrjuk, majd egy kb. 40x30 cm-es téglalappá nyújtjuk, és a sodrófa segítségével az előkészített tepsibe tesszük. A tormát a tészta teljes hosszában (alul és felül 2-2 cm-t üresen hagyva), középen, kb. 10 cm szélességben elsimítjuk, majd ráhelyezzük a sonkaszeleteket. A tészta szabadon hagyott széleit pizzavágóval kb. 2 cm szélességben, kissé ferdén bevágjuk. Először a tészta két végét a töltelékre hajtjuk, majd a tésztaszalagokat jobbról és balról felváltva szintén a töltelékre hajtjuk. A kalácsot letakarva újra kelni hagyjuk, kb. 30 percig.
A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A kalácsot a felvert tojással egyenletesen megkenjük, majd a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a kalácsot megsütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A megsült kalácsot sütőpapírral együtt áthúzzuk egy sütőrácsra, és hagyjuk kihűlni.
Tipp:
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?