Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Meleg zsemle kereszttel

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 12 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 12 darab elkészítéséhez

Tepsihez (kb. 35x40 cm):

sütőpapír

Élesztős tésztához:

300 ml tej
50 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
75 g cukor
1 csipet só
1 darab tojás (M-es)
½ teáskanál őrölt fahéj
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
150 g mazsola

Liszt tésztához:

75 g búzaliszt
1 evőkanál cukor
5-6 evőkanál víz

Kenéshez:

3-4 evőkanál sárgabaracklekvár
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

Melegítsük fel a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy a margarint.

Elkészítés:

Élesztős tészta:
Öntsük a lisztet egy keverőtálba, és adjuk hozzá az instant élesztőt, majd egy kanállal keverjük össze. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, kivéve a mazsolát és egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 7-8 percig dagasszuk. A végén gyúrjuk hozzá a mazsolát is. Fedjük le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).

A tepsit béleljük ki sütőpapírral.

Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát még egyszer röviden, formázzunk belőle egy rudat és vágjuk fel kb. 12 egyenlő darabra. Minden tésztadarabot formázzunk egy kerek zsemlévé. A zsemléket egymástól kb. 2-3 cm távolságra helyezzük a tepsire, és meleg helyen hagyjuk újra kelni (kb. 15.20 perc).

Közben melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

Liszttészta:
Keverjük össze a lisztet és a cukrot. Fokozatosan adjuk hozzá a vizet, és kézi habverővel keverjük jól össze, amíg sűrű tésztát kapunk. Ne legyen túl lágy, de kenhető legyen. Öntsük a liszttésztát egy eldobható fagyasztózacskóba, és vágjunk le egy kis sarkot. A zsemlékre rajzoljunk egy keresztet a tésztával. Tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük aranybarnára a zsemléket.

Sütési idő: kb. 18-20 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Kenés:
Forraljuk fel a sárgabaracklekvárt egy kis lábosban, és közvetlenül sütés után kenjük meg vele a forró zsemléket, majd hagyjuk kihűlni egy süteményrácson őket.

Tippek:

A mazsola helyett használhatunk 75 g csokoládécseppet is.
Ha a lekvárban nagyobb sárgabarackdarabok vannak, először passzírozzuk át egy szitán.
Meleg zsemle kereszttel

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
36 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
23 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!