Birsalma, az ősz kedvence
2020. november 25.Az őszi piaci kínálat meghatározó gyümölcse a birsalma, amelyről legtöbbünknek elsőre a birsalmasajt ugrik be.
Ajándék is készülhet belőle!
Jó hír, hogy még bőven van idő nekiállni birsalmasajt készítésnek, ha karácsonyra ezt a házi készítésű finomságot kevernénk kis kockákra vágva az ünnepi gyümölcskenyérbe, vagy szép formákba öntve gasztroajándéknak szánnánk. A sajt mellett azonban még számos módon felhasználható a birsalma, lássuk, mi mindent kell tudni róla!
Az illatos birsalma felhasználására számos lehetőség kínálkozik.
A birsalmát az utóbbi években, évtizedekben kezdtük el újra felfedezni, és nagymamáink tuti biztos birsalmasajt receptje mellett más birsalmás ételeket, sütiket is kipróbálni. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy készíthető belőle leves, kompót, lekvár, fűszeres chutney, mártás – ízesítéstől függően sült húsok vagy desszertek mellé – és persze számos különféle sütemény. Ha birsalmával sütnénk-főznénk, érdemes odafigyelni a megfelelő példányok beszerzésére. A feldolgozásra kész birsalma héja sárgás színű, de akkor sincs ok pánikra, ha esetleg zöldesebb darabok kerültek a kosarunkba, ugyanis utóérő gyümölcs. Tegyük szobahőmérsékletre, és hagyjuk pár napot érlelődni! Mielőtt felhasználnánk, egy papírtörlővel vagy konyharuhával szárazon dörzsöljük le a felszínét. Héja molyhos, épp ezért elengedhetetlen a „szőrtelenítés” művelete, ezután következhet a folyó víz alatti alaposan mosás, majd szükség esetén a hámozás. A birsalma nyersen élvezhetetlen, ezért mindenképpen hőkezeljük. Felhasználásakor az almához hasonlóan locsoljuk meg citromlével, hogy ne barnuljon meg.
Tipikus őszi gyümölcs, ezért bátran fűszerezzük az ilyenkor jól bevált melengető fűszerekkel. Íze karakteres, illata intenzív, szereti a fahéjat, a vaníliát, a citrusféléket (narancsot, citromot), jól passzol hozzá a mézeskalács-fűszerkeverék is. Verhetetlen párost alkot az étcsokival, ha pedig olyan süteményt készítünk belőle, amelyhez öntetet is tálalnánk, válasszunk csokiszószt vagy vaníliasodót. Fahéjjal és vaníliával kombinálva könnyed, mégis őszies ízvilágú sütit készíthetünk birsalmával, akár tortát is, hiszen vajpuhára főzve tortakrém alapjául is szolgálhat.
Hogyan is készül a birsalmasajt?
Magas pektintartalmának köszönhetően jól sűrűsödik, zselésedik, épp ezért készíthető belőle szilárd állagú birsalmasajt. Ehhez a birsalmát megtisztítjuk, negyedeljük, majd héjastól, magostól bő vízben puhára főzzük. Miután megpuhult, a fogyasztásra alkalmatlan magházakat és a héjat eltávolítjuk, a gyümölcshúst áttörjük és cukorral, citromlével összefőzzük. (A gyümölcspépet mérjük le, majd súlyával azonos mennyiségű cukrot és kilónként 1 citrom kifacsart, átszűrt levét adjuk hozzá.) A sűrűre főzött birsalmát először vízzel kiöblített formákba simítva szárítjuk kb. 2 napot, majd a formákból kiborítva hagyjuk tovább száradni. Ízlés szerint a formákba szórhatunk olajos magvakat, például diót vagy mandulát. Száraz, hűvös helyen, fémdobozokban tárolva sokáig eláll. A birsalmasajtot már önmagában is szuper dolog elmajszolni, de emellett süteményekbe is tehetjük. Kis darabokra, kockákra vágva keverhetjük gyümölcskenyerekhez (mint az aszalványokat és kandírozott gyümölcsöket), kuglóf tésztájába, sőt akár ízben passzoló torták tetejére is kerülhet díszítésképpen.
Ha már szó esett a birsalma főzéséről, ne feledkezzünk meg arról, hogy remek kompót, befőtt, lekvár készíthető belőle. Akár önmagában, citromlével, fahéjjal ízesítve, de vegyíthetjük is a gyümölcsöket, finom például naranccsal kiegészítve. Ha puhára főzzük, egészségtudatos desszertek alapja lehet, például a klasszikus meggybefőtt helyett birsalmakockákat is csempészhetünk a kókuszgolyó, túrógolyó vagy más hasonló sütés nélküli desszert közepébe.
Süteményekbe is kiváló!
Az egyik legjobban variálható süteményrecept, a crumble – vagy magyarul morzsasüti – is szinte kiált a birsalma után. Először készítsünk birsalmakompótot, majd rétegezzük egy nagy vagy több egyadagos sütőformába. Szórjuk meg morzsatésztával, majd forró sütőben süssük készre. A crumble készülhet tisztán birsalmából főzött kompóttal, de mixelhetjük is a gyümölcsöket, sőt akár aszalványokat is keverhetünk hozzá. Végül, de nem utolsó sorban említsük meg a pitéket is! Most van csak igazán almás pite szezon, miért ne próbálhatnánk ki birsalmából is? Tésztája lehet omlós vagy kelt, és a hagyományos almás töltelékhez hasonlóan puhára párolt, fűszeres almatöltelék kerül bele.
Egy tény: megpucolni nem a legegyszerűbb a kemény és „furcsa” formájú gyümölcsöt, viszont igazán megéri ez a kis fáradság, hogy finom, illatos birsalmás süti vagy desszert kerüljön az asztalunkra.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.