Ősszel, télen süss melengető fűszerekkel!
2020. október 28.Beköszöntött az ősz, lassan megérkezik a tél, egyre rövidülnek a nappalok és hosszabbodnak az éjszakák. Vágyunk a bekuckózásra: vastag plédre, nagy bögre forró teára és egy jó könyvre.
Kihagytunk valamit a felsorolásból? Hát persze, a süteményt!
Valljuk be, ilyenkor még a sütőt is jó bekapcsolni: kellemesen átmelegít, miközben mennyei illatok terjengenek a lakásban.
Ősszel és télen a sütiket kissé másképp fűszerezzük, ízesítjük. Előkerülnek az aromás, melengető fűszerek, amelyek finom és egyben intenzív, karakteres ízekkel gazdagítják az édességeket. Vajon miért nevezzük melengető fűszereknek? A válasz egyszerű, élettani hatásuk miatt, ugyanis serkentik a vérkeringést. Szerintünk viszont nemcsak a testünket, hanem szívünket-lelkünket is melengetik ezek a fűszerek, hiszen illatuk, ízük megidézi az ünnepeket, az adventi időszakot és a karácsonyt.
Fahéj, gyömbér
Az első és talán legismertebb melengető fűszer a fahéj. Érdemes óvatosan adagolni, már egy kis mennyiség is elegendő belőle. A legegyszerűbb őrölt formában felhasználni, de ha kompótot vagy sütemények mellé kínált sodót készítünk, válasszunk egész fahéjrudat, ezt egyszerűen eltávolíthatjuk a főzés végén. Rengeteg sütinek jól áll a fahéj, kombinálhatjuk őszi-téli gyümölcsökkel: almával, körtével, szilvával, de a fagyasztott erdei gyümölcskeveréket vagy a meggybefőttet is remekül ízesíti. Kombináljunk bátran! Készítsünk csokis, kakaós süteményeket a kedvenc szezonális gyümölcsünkkel és fahéjjal. Egy kevés alkohol még téliesebbé varázsolja az édességet, ez lehet például az adventi vásárok hangulatát megidéző vörösbor vagy krémlikőr.
Kéz a kézben jár a fahéjjal a gyömbér. Frissen (megtisztítva, lereszelve) vagy szárítva, porrá őrölve és kandírozva is beszerezhetjük. A kevesebb ezúttal is több, bánjunk csínján vele! Kiváló fűszere az illatos gyümölcskenyereknek, banánkenyereknek, linzereknek, mézzel készült édességeknek. És el ne feledjük az őszi-téli időszak hatalmas sztárját, a sütőtököt! Ahogy a fahéj, úgy a gyömbér is jól passzol az édes, sült tökhöz. A sütőtökös sütemények pedig népszerűbbek, mint valaha! Lehet pite, brownie vagy éppen sajttorta, mindnek jól áll a sült sütőtökből készült fűszeres krém vagy töltelék.
Fűszerkeverék
Mondanunk sem kell, a téli fűszerek együtt, fűszerkeverékként legalább annyira finomak, mint külön-külön. Gondoljunk csak a mézeskalács-fűszerkeverékre, amely csupa-csupa melengető fűszerből áll! Kerül bele fahéj, gyömbér, szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió, csillagánizs és kardamom különböző arányban. Ezt a fűszerkeveréket nevezhetjük akár „univerzális” téli süti-fűszernek, hiszen akár a teljes keverékkel, akár csak egy-két-három kiválasztott fűszerrel ízesíthetünk a mézeskalácson és mézeskalács alapú süteményeken túl szezonális gyümölcsös, sütőtökös, csokis, kakaós édességeket is. Feldobja az ünnepi gyümölcskenyereket, lekvárokat, az egyszerű kekszeket, linzer jellegű aprósüteményeket.
Chili
Végezetül említsünk meg egy előbbiektől igencsak eltérő, ám ugyancsak melengető hatású fűszert! Ez pedig nem más, mint a chili, amelyet frissen vagy az édes-nemes fűszerpaprikához hasonlóan por állagban is beszerezhetünk. Aki szereti a különleges desszerteket, bátran tegyen egy próbát az étcsokoládé-chili párosítással, különlegesen finom! De mártogatósokhoz, chutneykhoz is használhatjuk, fűszeres szilvachutneyhoz éppúgy, mint paradicsomos-paprikás salsához. Sós sütikben, például egy esti bulira készített pikáns csigában is ott helye. Sőt! Sütőtökből szintén lehet sós sütemény, amit szuperül feldob a chili.
Lehet édes vagy sós, apró, nagy vagy még nagyobb, krémes vagy kevert… Egy biztos: a melengető fűszerek igazán finommá és különlegessé varázsolják a süteményeinket. Kapjuk elő a fűszeres dobozt, sütésre fel!
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!