Ősszel, télen süss melengető fűszerekkel!
2020. október 28.Beköszöntött az ősz, lassan megérkezik a tél, egyre rövidülnek a nappalok és hosszabbodnak az éjszakák. Vágyunk a bekuckózásra: vastag plédre, nagy bögre forró teára és egy jó könyvre.
Kihagytunk valamit a felsorolásból? Hát persze, a süteményt!
Valljuk be, ilyenkor még a sütőt is jó bekapcsolni: kellemesen átmelegít, miközben mennyei illatok terjengenek a lakásban.
Ősszel és télen a sütiket kissé másképp fűszerezzük, ízesítjük. Előkerülnek az aromás, melengető fűszerek, amelyek finom és egyben intenzív, karakteres ízekkel gazdagítják az édességeket. Vajon miért nevezzük melengető fűszereknek? A válasz egyszerű, élettani hatásuk miatt, ugyanis serkentik a vérkeringést. Szerintünk viszont nemcsak a testünket, hanem szívünket-lelkünket is melengetik ezek a fűszerek, hiszen illatuk, ízük megidézi az ünnepeket, az adventi időszakot és a karácsonyt.
Fahéj, gyömbér
Az első és talán legismertebb melengető fűszer a fahéj. Érdemes óvatosan adagolni, már egy kis mennyiség is elegendő belőle. A legegyszerűbb őrölt formában felhasználni, de ha kompótot vagy sütemények mellé kínált sodót készítünk, válasszunk egész fahéjrudat, ezt egyszerűen eltávolíthatjuk a főzés végén. Rengeteg sütinek jól áll a fahéj, kombinálhatjuk őszi-téli gyümölcsökkel: almával, körtével, szilvával, de a fagyasztott erdei gyümölcskeveréket vagy a meggybefőttet is remekül ízesíti. Kombináljunk bátran! Készítsünk csokis, kakaós süteményeket a kedvenc szezonális gyümölcsünkkel és fahéjjal. Egy kevés alkohol még téliesebbé varázsolja az édességet, ez lehet például az adventi vásárok hangulatát megidéző vörösbor vagy krémlikőr.
Kéz a kézben jár a fahéjjal a gyömbér. Frissen (megtisztítva, lereszelve) vagy szárítva, porrá őrölve és kandírozva is beszerezhetjük. A kevesebb ezúttal is több, bánjunk csínján vele! Kiváló fűszere az illatos gyümölcskenyereknek, banánkenyereknek, linzereknek, mézzel készült édességeknek. És el ne feledjük az őszi-téli időszak hatalmas sztárját, a sütőtököt! Ahogy a fahéj, úgy a gyömbér is jól passzol az édes, sült tökhöz. A sütőtökös sütemények pedig népszerűbbek, mint valaha! Lehet pite, brownie vagy éppen sajttorta, mindnek jól áll a sült sütőtökből készült fűszeres krém vagy töltelék.
Fűszerkeverék
Mondanunk sem kell, a téli fűszerek együtt, fűszerkeverékként legalább annyira finomak, mint külön-külön. Gondoljunk csak a mézeskalács-fűszerkeverékre, amely csupa-csupa melengető fűszerből áll! Kerül bele fahéj, gyömbér, szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió, csillagánizs és kardamom különböző arányban. Ezt a fűszerkeveréket nevezhetjük akár „univerzális” téli süti-fűszernek, hiszen akár a teljes keverékkel, akár csak egy-két-három kiválasztott fűszerrel ízesíthetünk a mézeskalácson és mézeskalács alapú süteményeken túl szezonális gyümölcsös, sütőtökös, csokis, kakaós édességeket is. Feldobja az ünnepi gyümölcskenyereket, lekvárokat, az egyszerű kekszeket, linzer jellegű aprósüteményeket.
Chili
Végezetül említsünk meg egy előbbiektől igencsak eltérő, ám ugyancsak melengető hatású fűszert! Ez pedig nem más, mint a chili, amelyet frissen vagy az édes-nemes fűszerpaprikához hasonlóan por állagban is beszerezhetünk. Aki szereti a különleges desszerteket, bátran tegyen egy próbát az étcsokoládé-chili párosítással, különlegesen finom! De mártogatósokhoz, chutneykhoz is használhatjuk, fűszeres szilvachutneyhoz éppúgy, mint paradicsomos-paprikás salsához. Sós sütikben, például egy esti bulira készített pikáns csigában is ott helye. Sőt! Sütőtökből szintén lehet sós sütemény, amit szuperül feldob a chili.
Lehet édes vagy sós, apró, nagy vagy még nagyobb, krémes vagy kevert… Egy biztos: a melengető fűszerek igazán finommá és különlegessé varázsolják a süteményeinket. Kapjuk elő a fűszeres dobozt, sütésre fel!
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.