Szilvás koszorú
Hozzávalók
Tepsihez:
Töltelékhez:
Tésztához:
Kenéshez:
Elkészítés
Elkészítés:
A szilvát megmossuk, kimagozzuk és kis darabokra vágjuk. A mogyorót durvára aprítjuk, és 1 evőkanállal félreteszünk belőle.
Tészta:
A tejet megmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint. A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a meleg tej-zsiradék keveréket, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen kelni hagyjuk, amíg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük, a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk, majd hengerré formázzuk. A hengert lisztezett felületen téglalappá (kb. 50x30 cm) nyújtjuk.
A kinyújtott tésztán egyenletesen elkenjük a szilvalekvárt a szélén kb. 1 cm-t szabadon hagyunk. Egyenletesen rászórjuk a szilvadarabokat és a mogyorót. A tésztát a hosszanti oldalától kezdve feltekerjük, a tepsiben a hajtással lefelé gyűrűvé formázzuk, közben a két végét egymáshoz illesztjük és összenyomjuk.
A koszorút megkenjük tejjel, és éles késsel mélyen bevágjuk, miközben figyelünk arra, hogy ne vágjuk át. Megszórjuk a maradék mogyoróval. A koszrút még kb. 15 percig kelesztjük. A formát a sütő középső részében lévő rácsra toljuk és a koszorút megsütjük.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A koszorút sütőpapírral együtt rácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.
Tippek:
Ízlés szerint szitálhatunk a koszorúra porcukrot, és tálalhatjuk tejszínhabbal.
Szilvás koszorú
Hozzávalók
kb. 16 szelet elkészítéséhez
Tepsihez:
Töltelékhez:
Tésztához:
Kenéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
A szilvát megmossuk, kimagozzuk és kis darabokra vágjuk. A mogyorót durvára aprítjuk, és 1 evőkanállal félreteszünk belőle.
Tészta:
A tejet megmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint. A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a meleg tej-zsiradék keveréket, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen kelni hagyjuk, amíg láthatóan nagyobb nem lesz (kb. 45-50 perc). A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük, a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk, majd hengerré formázzuk. A hengert lisztezett felületen téglalappá (kb. 50x30 cm) nyújtjuk.
A kinyújtott tésztán egyenletesen elkenjük a szilvalekvárt a szélén kb. 1 cm-t szabadon hagyunk. Egyenletesen rászórjuk a szilvadarabokat és a mogyorót. A tésztát a hosszanti oldalától kezdve feltekerjük, a tepsiben a hajtással lefelé gyűrűvé formázzuk, közben a két végét egymáshoz illesztjük és összenyomjuk.
A koszorút megkenjük tejjel, és éles késsel mélyen bevágjuk, miközben figyelünk arra, hogy ne vágjuk át. Megszórjuk a maradék mogyoróval. A koszrút még kb. 15 percig kelesztjük. A formát a sütő középső részében lévő rácsra toljuk és a koszorút megsütjük.
Sütési idő: kb. 40-45 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A koszorút sütőpapírral együtt rácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni.
Tippek:
Ízlés szerint szitálhatunk a koszorúra porcukrot, és tálalhatjuk tejszínhabbal.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?