Befőzés novemberben? Igen!
2018. október 31.Akinek nem volt kedve a tomboló nyárban a tűzhely mellé állni lekvárt főzni, annak hozunk pár őszi-téli tippet, hogy isteni, házi nyalánkságok sorakozhassanak a kamrapolcon!
Finomságok ajándékba
Akár nem csak a kamra polcán, hanem majd karácsonykor a fa alatt is! A gasztroajándékok nagyon hálás ajándékok, hiszen mutatósak, finomak és személyre szólóak lehetnek. Persze nem muszáj a téli lekvárokat kizárólag ajándékba adni, ha már nekiálltunk a néha pepecs munkának, akkor akár úgy is számolhatunk az alapanyagok beszerzésénél és a feldolgozásánál, hogy maradjon pár plusz üveg, ami jól fog majd jönni ajándékozásnál.
Sütőtök fűszeresen, illatosan
Bár a zöldségesek polcain már inkább gyökérzöldségeket láthatunk, mostanra kikoptunk a gyümölcsökből, de ne keseredjünk el, bőven van még mit az üvegekbe aprítani!
Bár a múlt héten kiveséztük a tökös recepteket, de nem mehetünk el szó nélkül a sütőtök mellette akkor sem, ha lekvárfőzésről van szó. Fűszeresen, illatosan a szezon egyik kedvence lehet és vélhetően a gyerekek is lelkesen kanalazzák majd. Narancslikőrrel bolondítva inkább persze a felnőtteknek ajánljuk. Hamar kész lehet egy ínyenc gasztroajándék, ami a polcon várhatja új gazdáját karácsonyig. Addig ráadásul az ízek is jól összeérnek.
Citrusok, a téli befőzés főszereplői
Ha pedig kimozdulnánkk kicsit a klasszikus ízek világából, akkor jöhetnek az a hangulatjavító citrusos lekvárok! A legnagyobb népszerűségnek a narancs örvend, ami érhető is: jól variálható többféle ízzel, kiválóan állnak neki a fűszerek de a buja és selymes csokoládét sem veti meg ha társául szegődik, továbbá a sárgarépával is remek párost alkothatnak.
Ha pedig a citrom a szívünk csücske, egy klasszikus lemon curd lehet igazán jó választás.
A citrusok feldolgozásával kapcsolatban több iskola létezik. Az első és legfontosabb szempont, hogy ha a gyümölcs héját is fel szeretnénk dolgozni, akkor próbáljunk meg kezeletlen héjú gyümölcsöt szerezni. A közösségi oldalakon a témába vágó csoportokban gyakran szerveződnek kisebb társulások, hogy jutányosabb legyen az esetleges külföldi rendelés.
A citrusok enyhe kesernyés ízét több módon el lehet venni, segíthet az áztatás, de az is, ha teljesen kifilézzük a gyümölcsöt és megszabadítjuk a gyümölcshúst körbevevő fehér hártyáktól.
A magot viszont több iskola szerint sem érdemes kidobni, mert segíthetik a gyümölcsöt a zselésedésben.
Gyümölcs variációk üvegbe töltve
Bár a banán már mindig elérhető, kipróbálhatjuk új formátumban is, hiszen ebből a gyümölcsből is készülhet lekvár. Más gyümölcsökkel házasítva, finom fűszerekkel megbolondítva új arcait ismerhetjük meg ennek a közkedvelt gyümölcsnek is.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.