Anyák napi sütemények május első vasárnapjára
2021. április 26.Hamarosan elérkezik az édesanyák, nagymamák, dédik ünnepe, merüljünk hát bele gyorsan a szeretettel teli sütireceptekbe! Lehet virágos, szívecskés, kis gyakorlatot igénylő vagy épp gyerekekkel együtt is készíthető – mindenre van egy jó ötletünk!
Egy csokor virág, egy csokor süti
A virágos desszerteket, süteményeket mintha erre az ünnepre találták volna ki! A muffinokat, cupcake-eket díszíthetjük virágmotívumokkal, vagy maguk a sütik is lehetnek virág formájúak, leveles tésztában igazán egyszerű lesz megformázni a bájos alakzatot.
A másik sztár forma mi más is lehetne, mint a szív?
Amíg a gyerekek szívecskés rajzokat készítenek, az apukák a konyhában élhetik ki kreativitásukat. Bátortalanoknak, sütésben kevésbé járatosaknak és azoknak is van pár receptajánlatunk, akik szívesen próbára tennék a konyhai képességeiket.
A legegyszerűbb, ha a díszítés szívecskés. Szív formát sütire vagy palacsinta tetejére igazán nem ördögösség rajzolni, és gyümölcsből (például eperből) sem bonyolult megformázni. A másik lehetőség a szívecske formájú süti, desszert. Persze itt is vannak magától értetődő ötletek, ha lapul a konyhaszekrényben szívecskés gofrisütő – márpedig ez az egyik legnépszerűbb típus Magyarországon –, adja magát a gofris reggeli vagy uzsonna. Hasonlóképp, ha van otthon szív alakú sütőforma vagy sütőkeret, tortában (és az ünnepelt kedvenc ízeiben) is gondolkozhatunk.
Nem sütőformát, hanem szívecske alakú kiszúrót rejt az egyik konyhai doboz?
Akkor süthetünk muffint, a kevert tészta sütés után könnyedén kiszúrható, így látványos külsőt varázsolhatunk neki. Kiszúróformával a leveles tésztát is egyszerűen megformázhatjuk. Sőt! Bár elsőre bonyolultnak tűnhet, igazából csak egy kiszúróformára lesz szükségünk a rózsaszín szíveket rejtő süteményhez is. Jöhet a szabad kézzel formázás? Akkor eshet kelt tésztára a választásunk, például zsemlére vagy pizzára.
Amennyiben a gyerekek szívesen részt vennének a sütögetésben, válasszunk olyan sütiket, desszerteket, amelyek elkészítésébe bekapcsolódhatnak: akár egy-egy munkafolyamatba, akár a díszítésbe. Szerintünk nagyon sok magyar család kedvence a kókuszkocka! És melyik gyerek ne szeretne mártogatni, hempergetni? Bízzuk csak rájuk ezeket a feladatokat!
Sütés nélküli finomságok
De akár még a sütést is „megúszhatjuk”: például a hangyaboly krémpudinggal készül, a csokikrémes villám torta pedig gyors csokis-tejszínes krémből és ropogós müzliből áll.
Legyen hamar összedobható vagy „pepecselős”, virágos, szívecskés, kedvenc gyümölccsel, krémmel kombinált vagy gyerekek által készített, egy biztos: az ünnepeltek számára az lesz a legszebb és legfinomabb süti!
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.