Tejszínhab trükkök
2019. november 29.A tejszínhab könnyű és habos, a sütemények tökéletes megkoronázása lehet - persze csak ha valóban tökéletesre sikerül. Most mutatunk pár tuti biztos tippet!
A tejszínhab, bár elkészítése könnyűnek tűnik, mégsem egyszerű műsorszám, és persze néha pont akkor nem sikerül, amikor kevés lehetőség van a hiba korrigálására.
Tudnivalók a tejszínről
Amikor nincs lehetőségünk csak úgy leugrani a boltba egy újabb adag tejszínért, ha véletlenül nem sikerülne, célszerű, ha minden főbb tudnivalóval tisztában vagyunk a finomságok lelkét adó tejszínhabbal kapcsolatban, hogy elsőre sikerülhessen.
A tejszín valójában a pihentetett nyers tej felszínén keletkező zsírosabb réteg. Kis mennyiségben kanállal is le lehet szedni a tejről, nagyüzemi körülmények között pedig a kifejezetten erre a célra alkalmas fölözőgéppel lehet kinyerni.
Isteni kísérője lehet sütiknek, forró italoknak, de vannak olyan egyszerű receptek, melyekben valójában a tejszínhabé lesz a főszerep.
Biztosabb a siker az eszközök hűtésével
- Sokkal nagyobb hatásfokkal dolgozhatunk, ha a habverőt és a tálat betesszük a hűtőbe mielőtt a hab elkészítéséhez fognánk. Ha idő szűkében vagyunk, és meg tudjuk oldani, akkor a mélyhűtőbe is betehetjük az eszközöket 20-30 percre. Ez a trükk főleg a nyári hónapokban lehet hasznos, amikor a lehűtött eszközök könnyebben felmelegedhetnek.
- Tejszín és tejszín között is hatalmas különbség lehet, érdemes kitapasztalni, melyik válik be nekünk a legjobban.
- A tál hűtésérére az is jó megoldás lehet, ha jégkockával teli edénybe helyezzük, amíg a habverés zajlik.
- Ha a tejszínbe pár csepp citromlevet teszünk, szintén keményebb habot kaphatunk.
Fontos, hogy lehűtött tejszíből verjünk habot!
- Felhasználás előtt a tejszín legalább 3-4 órát legyen a hűtőben és csak közvetlenül a felhasználás előtt vegyük ki onnan.
- Bár a gépi habverők praktikusak és jól használhatók, tejszínhab esetében sokan a sima, kézi habverőre esküsznek. A hab igazán légies is lehet, ha ezt a megoldást választjuk.
- Ha a gépi habverőt választjuk, bánjunk óvatosan a fokozatokkal. Ha túl magas fokozatra tesszük a robotgépet, könnyen lehet, hogy nem kemény habot, hanem vajat kapunk végeredményként.
- Ha ízesíteni szeretnénk a tejszínhabunkat cukorral vagy vaníliás cukorral, ezt még azelőtt tegyük meg, mielőtt felvernénk habbá. Ha sima cukrot szeretnék beletenni, porcukrot ajánlott használni.
Ezeknek a tippeknek a betartásával jó esélyünk van arra, hogy könnyű, de mégis kemény habot kapjunk, mely isteni kísérője lehet a házi süteményeknek.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.